Kalkınma Ajansları’nın kaynakları ve imkânları artırılacak...
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun TBMM’de okuduğu 62. Hükümet Programında Kalkınma Ajanslarına özel yer ayrıldı. Programda Ajansların kaynak ve imkânlarının artırılacağı vurgulanırken, özellikle komşu ülkelerle sınır ötesi işbirliklerinin önemine değinildi.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra değişen Hükümetin 1 Eylül’de Türkiye Büyük Millet Meclis’ine sunduğu 62. Hükümet Programının detayları netleşmeye başladı. Programda Kalkınma Ajanslarına ve önümüzdeki dönem Ajansların bölgesel kalkınmaya olan katkıları ve vizyonlarına yönelik ifadelere yer verildi. “Bölgesel Kalkınma: Refahın Mekânsal Dağıtımı” başlığıyla yer verilen bölümde önümüzdeki dönemde Kalkınma Ajanslarının kaynak ve imkânlarının artırılacağı vurgulanırken, bölgelerin sınır ötesi işbirliklerinin yaygınlaştırılacağı, bölgesel ve sektörel teşviklerin güçlendirileceği ifade edildi.
Kalkınma Ajanslarına 11 bin proje sunuldu
Programda Kalkınma Ajansların geçmişte yürüttüğü çalışmalara da değinilerek şu ifadelere yer verildi: “Ajanslar sanayi, turizm, tarım, altyapı, insan kaynakları ve sosyal kalkınma gibi birçok alanda, KOBİ’lerimize, meslek ve sivil toplum kuruluşlarımıza, yaklaşık 11.000 proje kapsamında 1,8 milyar TL hibe kaynak kullandırdı. Bu katkıyla toplamda 3,3 milyar TL’ye yaklaşan bir kaynağı da harekete geçirdi. Sektörel ve bölgesel uyumu artırılmış, destek araçları güçlendirilmiş bir teşvik sistemi tasarlayarak özel sektör yatırımlarına 62. Hükümet Programıyla büyük bir ivme kazandırdık. Teşvik uygulamasında da önemli görevler alan kalkınma ajanslarının yatırım destek ofislerini tüm illerde teşkilatlandırarak yerli ve yabancı yatırımcılara yönelik birçok destek faaliyetinde bulunduk.” Hükümet Programında Bölgesel Kalkınma konusunda Ajanslara önemli görevler düştüğünü söyleyen Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekter Vekili Esra Kocabaş, “Açıklanan programla Ajansların kaynak ve imkânlarının artırılması bölgemiz açısında oldukça önemli bir nokta. Önümüzdeki aylarda yeni destek programıyla bölgemizdeki özel sektör, kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin projelerine yeni kaynaklar sağlayacağız. Bakanlığımızın bölgemize ayırdığı fazladan her kaynak, Balıkesir ve Çanakkale’de fazladan bir ekonomik ve sosyal kalkınma projesinin hayata geçmesini sağlayacaktır” dedi. Kalkınma Bakanlığının hazırladığı ve resmi gazetede yayınlanan yeni yönetmelikle Yatırım Destek Ofis’lerinin etkinliğinin artırıldığını söyleyen Genel Sekreter Kocabaş, önümüzdeki dönemde Balıkesir ve Çanakkale’de bulunan Yatırım Destek ofislerinin yerli ve yabancı yatırımcıların bölgedeki yatırımlarının daha verimli bir şeklide koordine edeceğini ve yeni yatırımcıların Güney Marmara’ya kazandırılmasında öncü bir rol üstleneceğini söyledi.