"Kalite yoktu, çekişme çoktu"

362

 Çanakkale Süper Amatör Lig’de bir sezon daha geride kaldı.. 22 haftalık maratonda Şampiyonluk ipini Bigaspor göğüsledi. Yarış, heyecanlı maçlara sahne olsa da, takımlar arasındaki güç dengesizliği belirgindi. Özellikle son yıllarda Çanakkale futbolunda önemli bir düşüş görülüyor.. Bunun en önemli nedeni ise; kaliteli denebilecek futbolcu sayısının azlığı ve kulüplerin hedefsizliği. Futbolcu havuzunda sınırlı sayıda başarılı oyuncunun olması ve bu futbolcuların ekonomik durumu daha iyi olan kulüpler tarafından transfer edilmesi, bir kaç kulübü şampiyonluk yarışı için öne çıkarırken, diğer kulüpleri de hedefsiz kalmaya, genç oyuncular ile lige devam etmeye itmiş göründü. Hal böyle olunca; kulüpler oyuncu ihtiyaçlarını dışardan gelen öğrencilerden gidermeye çalıştı. Şunu açıkça söylemek gerekirse, öğrenciler olmasa neredeyse lig oynanmayacak durumda. Her takımda en az 5-6 dışarıdan gelen öğrenci bulunuyor. Sorgulanması gereken il genelinde alt yapılarda bir çok sporcu varken, neden yetenekli futbolcular ortaya çıkartılamıyor.  Günü kurtarmaya dönük sportif planlamalar, kulüplerin ekonomik durumu, genç sporcuların profesyonel bir kulüpte futbol oynama hayal ve inançlarının olmaması, sporcu yetişmesinin önündeki ön önemli engeller olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bu sorunlara çözüm bulunmadan iyi ve yetenekli oyuncular yetiştirmek mümkün olamayacağından, Çanakkale Süper Amatör’de kaliteli ve heyecan bir lig beklemek dee hayalcilikten öte gidemez.  Oysa ki, futbol severlerin amatör liglere olan ilgisi her geçen gün artmakta, bir çok önemli maçta statlardaki seyirci sayısı sevindirici boyutlara ulaşmaktadır. Taraftar daha kaliteli futbolcular, çekişmeli ve heyecanı yüksek maçlar izlemenin özlemi içerisinde.

2016-2017 sezonun şekillenmesi ile beraber, spor kamuoyu tarafından şampiyonluğun en büyük adayı olarak Bigaspor, diğer şampiyonluk adayları ise son 3 yıldır ligi ikinci bitiren Arslancaspor, Çanakkalespor, Ezinespor, Yenicespor ve Geliboluspor gösterilmişti. Nitekim, Bigaspor beklentiler doğrultusunda şampiyon olarak sezonu tamamladı. Takımlar bazında sezonu değerlendirecek olursak;
Ligin ilk yarısı için Bigaspor ve Arslancaspor’un yarışını izledik desek doğru bir tespit yapmış oluruz. Bu iki takım başarılı futbolları ve aldıkları sonuçlar ile ligin ilk yarısını neredeyse başa baş bir şekilde zirvede tamamladılar. Ezinespor, Çanakkalespor,Yenicespor ve Geliboluspor bu ikiliyi yakından takip etseler de istikrarlı sonuçlar alamayarak, geride kaldılar. Ligin ilk yarısında Biga Adaspor, oynadığı futbol ve aldığı sonuçlar ile dikkat çekerken, sezona kötü bir başlangıç yapan Ezinespor`un  üst üste 6 maç kazanması ve lider Bigaspor u yenmesi ilk yarının en önemli olayları arasında yerini aldı.. Bozcaadaspor, Lapsekispor ve Kepezspor hedefsiz olmanın rehaveti ile heyecan vermeyen bir görüntü çizerken, Barbarosspor ve Yeşil Bayramiçspor için ligin ilk yarısı tam bir hayal kırıklığı içinde geçti. Bu iki takım öyle sonuçlar aldılar ki, ligin dibinden çıkmaları neredeyse imkansızdı. Ligin ilk yarısı Bigaspor, Arslancaspor, Yenicespor, Ezinespor ve Çanakkalespor olarak şekillendi.
Ligin ikinci yarısı ilk yarıya benzer bir şekilde cereyan etse de, şampiyonluk yarışına Yenicespor’un ortak olması, lige yeni bir heyecan ve boyut getirdi.. İlk yarının iddialı takımı Arslancaspor,çeşitli nedenlerle bir çok oyuncusunun takımdan ayrılmasıyla hızlı bir düşüş yaşarken, Yenicespor, Ezinespor, Geliboluspor ve Çanakkalespor aldıkları sonuçlar ile zirve yarışının takipçisi oldular. Hiç kuşkusuz ki;  ligin ikinci yarısının en çok dikkat çeken takımı Yenicespor. Yenicespor oynadığı futbol ve aldığı sonuçlar ile ligin son haftasına kadar şampiyonluk yarışını kovalayan takım oldu. Süper Amatör Lig’de bu yıl dikkat çeken bir takım da ligin yenisi Ezinespor oldu. Ligin ilk yarısında Bigaspor’a tek yenilgisini tattıran Ezinespor, son haftalara girilirken şampiyonluk yarışındaki Bigaspor ve Yenicespor ile oynadığı maçlarda aldığı flaş sonuçlarla bir bakıma şampiyonu belirleyen takım oldu. Geliboluspor Ersoy Öz ve Biga Adaspor Sedat Tirfilli yönetiminde başarılı bir sezon geçirirken. İbrahim Küçük yönetimindeki Bigaspor şampiyon, Serdar  Duman yönetimindeki Yenicespor ikinci, Fadıl Kurt yönetimindeki Ezinespor da sezonu üçüncü sırada tamamlayan takımlar oldular.
Ligin ilk yarısında düşük performans gösteren ve bir çok takımın tepkisiyle karşılaşan hakemler, maratonun ikinci bölümünde gösterdikleri performans ve başarılı yönetimleri ile şampiyonluk yarışının sorunsuz tamamlanmasını sağladıkları için iyi bir sezon geçirdiler..
(Şenol Güven)
Paylaş