havadurum

Kadına Özel

Meliha Danacı: Hayvanlara eziyet eden tedavi olsun... Ve kentte devam eden etkinlikler...

1245
Hayvanlara eziyet eden tedavi olsun
Aktivistlerin tüm gayretlerine rağmen masum hayvanların yaşam hakkına göz diken, sinsice zehirleyen ve elini kolunu sallaya sallaya aramızda dolaşan, merhametsiz insanların karşısında aciz durumdaki sokak hayvanların haklarını savunan gönüllüler de var.
 
Bu hafta “Kadına Özel” köşemizin konuğu, Çanakkale`de terk edilmiş, yardıma muhtaç, savunmasız sokak hayvanlarının gönül elçiliğini yapan ve hayvan haklarını savunan derneklerin alışılagelmiş agresif tavırlar sergileyen yöneticilerinin aksine pozitif, güleryüzlü, canla başla mücadele veren ve her platformda onların hakkını, hukukunu karşılıksız arayan Çevre ve Sokak Hayvanları Derneği Başkanı Meliha Danacı.
 
 
OLAY - Kendinizi tanıtır mısınız?
Danacı - 1961yılı Bayramiç`te doğdum. İlkokul ve ortaokulu Bayramiç`te, liseyi Çan İlçesinde okudum. Kalebodur Seramik Sanayiinde ambalaj ve kalite ayırım kısım şefi olarak çalıştım. Bu arada Açıköğretim Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdim. Kısaca hem çalıştım hem okudum. Evliliğim nedeniyle işimden ayrılıp İstanbul`a yerleştim. Şişli`de bir yeminli mali müşavirlik firmasında denetleme elemanı olarak çalıştım. Kızımı kendim büyütmek için işimden ayrılmak zorunda kaldım ve Çanakkale`ye yerleşmeye kararı aldım. On yedi yıldan beri Çanakkale`de kızımla yaşıyorum.Sivil toplum örgütlerini yaşantım boyunca önemsedim yer almak istedim. Zaman zaman çeşitli sivil toplum örgütlerinin çalışmalarında da bulundum. Ama kızımın eğitimi benim için hep ön plandaydı ve onu ihmal etmemek için ayrılmak zorunda kaldım. Bir gün evimde baktığım ve çok sevdiğim kedim öldü. Kızım da ben de çok etkilendik ve üzüldük. Bu dönemde hayvan derneği aramaya başladım. Karşıma Çevre ve Sokak Hayvanları Derneği çıktı. Üye oldum, tesadüf eseri o gün derneğin genel kurulu vardı. Sayman aranıyordu. Ben olabilirim diye düşündüm. Öylece bu oluşum içinde yer almaya başladım. Daha sonra başkanlık görevini sürdürmekte olan arkadaşımız ayrıldı. Ben de arkadaşlarım görev için beni uygun gördüklerini söyleyince kabul ettim. Dernekte çalışmam bu şekilde başladı.
 
OLAY - Çevre ve Sokak Hayvanları Derneği ne zaman kuruldu, ne zamandır başkanlık görevini sürdürüyorsunuz, derneğin çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?
Danacı - 2007 yılında kurulan bir dernek. 2011 yılı Haziran ayından beri başkanlık görevini yapıyorum. Dernek tamamen sokak hayvanlarını korumak, kontrol atına almak ve onların yararına toplumu bilgilendirmek amaçlı çalışmalar yapmak amacıyla kuruldu. Bizler 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu çerçevesinde hayvanlara yapılan davranışların çerçevesini belirlemek ve cezalar konusunda bilgilendirmeler yapıyoruz. Amacımız sokak hayvanlarının sokaklarda sefil, sağlıksız bir şekilde olmamaları adına hayvanseverleri de yanımıza alarak olabildiğince faydalı olabilmek. Birlikten güç doğar diye düşünüyoruz.
 
OLAY - Derneğin kaç üyesi var, dernek nasıl ayakta duruyor? Gönüllülük esasına dayalı mı üyelik yapılıyor?
Danacı - Derneğin 80 üyesi var, fakat üye olmayıp maddi manevi yardımda bulunan hayvanseverlerimiz de var. En başta. Dr.Aysel Özçer ve eşine buradan çok teşekkür ediyorum. Üyelerimizin çoğu hayvan baktıkları için aidatlarını ödemekte güçlük çekiyor. Derneğin geliri bağış ve aidatlardan oluşuyor. Çanakkale`de kedi bakımevi olmadığı için bize gelen hasta sokak kedilerinin de tedavilerini yaptırmaya çalışıyoruz. Bu konuda veterinerlerimizden çok destek alıyoruz, bizden sadece kullandıkları malzemelerin paralarını alıyorlar, hatta onlarda da indirim yaptıkları bazen de hiç para almadıkları da oluyor. Veterinerlerimize de desteklerinden ve katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Hiç bir zaman bize para sorunu yaratmadan tedavileri üstlendiler. Bu şekilde 2012 yılında 54 kedi tedavi ettirdik.
 
OLAY - Başka illerdeki Çevre ve Sokak Hayvanları Derneği ile koordinasyonunuz ve iletişiminiz nasıl? Birbirinize nasıl destek veriyorsunuz?
Danacı - Derneğimizin şubesi yok. Bu yüzden de sorunlarımızla başbaşa kalıyoruz. 2012 yılında Almanya`da Vehist İnfo isminde derneği olan Atilla Bey`in zaman zaman yardımlarını alıyoruz.
 
OLAY - Türkiye`de ve Çanakkale`de genel anlamda sokak hayvanlarına gösterilen ilgi ve sahiplenme ne durumda? Son yıllarda duyarlılık arttı mı?
Danacı - Eskiye göre biraz daha olumlu yönde yol aldık gibi geliyor bana. Yalnız bu yeni çıkacak yasayı kesinlikle istemiyoruz. Bu yasa sokak hayvanlarının sonu olur diye değerlendiriyorum.
 
OLAY - Çanakkale`de İntepe, Eceabat ve en son Esenler Mahallesi Özgürlük Parkı`nda gerçekleştirilen hayvan ölümleri hakkında ne düşünüyorsunuz, sizce hayvan ölümlerine karşı yetkili merciler duyarlılık gösteriyor mu? Ya da yok sayma ve görmezden gelme durumu mu var?
Danacı - Ben belediyelerin görmezden gelme bir durumu olacağını sanmıyorum.Böyle bir durum belediyelere büyük ölçüde oy kaybettirecektir. Dilekçelerimizi verdik bu konuda muhakkak araştırma ve denetleme yapacaklarına inanıyorum. Maddi imkansızlıklar olabilir ama bu noktada hayvanseverlerden destek alabilirler.
 
OLAY - Bir gelişmişlik ve medeniyet göstergesi olarak aydın ve ileri toplumlarda hayvanlar konusunda duyarlılığın yüksek olduğunu ve insanların ev ve bahçelerinde daha fazla hayvan baktığını görüyoruz. Türkiye`de bu bilinç çocukluk çağında mı verilmeye başlanmalı, bir toplumsal politika mı izlenmeli? Neden gerilerdeyiz?
Danacı - Maalesef dediğiniz gibi biz toplum olarak bu konuda zihniyet olarak gerilerdeyiz. Sokaklarda sokak hayvanlarına mama ve su veren kişilere deli gözüyle bakılması bizim nerede olduğumuzu gösteriyor. Belediyenin yapması gerekenleri hayvanseverler yapıyor ve deli diye nitelendirliyorlar. Parklarda, sitelerde kedi evleri yok. Çimler bol su ile sulanıyor ama sokak hayvanları susuzluktan ölüyor. Çimler sokakta yaşayan hayvanlardan önemli mi?
 
OLAY - En son Esenler Özgürlük Parkı`nda 14 aylık Thomas isimli bir sahipli köpek trafo altında bir zehirli et parçası yediği için öldü. Hayvanlara bu zalimliği yapanlar nasıl insanlar olabilir, bu da bir tür şiddet ve katliam değil mi? Nasıl bir psikolojiye sahipler? O olayla ilgili bir gelişme oldu mu?
Danacı - Çok üzgünüz. Şu ana kadar olayla ilgili bir gelişme olmadı. Bekliyoruz. Bu insanlar nasıl insan anlayamıyoruz. Yorum da yapamıyoruz. Amaçları nedir bilemiyoruz. Bir tek şey söylemek istiyorum insanlara, yönetime, ona buna, her neye kızıyolarsa öfkelerini zavallı aciz sokak hayvanlarından almasınlar. Hasta iseler tedavi olsunlar.
 
OLAY - Hayvan sahibi olma isteği geçici bir heves mi, yoksa bir sorumluluk mu? İnsanların sevdiklerine hayvan hediye etmesi konusunda ne düşünüyorsunuz?
Danacı - Hayvan sahibi olmak sevgi, hoşgörü, sabır ve sorumluluk gerektirir. Hayvanı sevmek ve istemek ayrı, sorumluluğunu almak çok ayrıdır. Bu durumu en çok öğrenci kesiminde gözlemliyoruz. İnsanlar bakamayacakları hayvanları kesinlikle almasınlar. Bence hayvan hediye edilmesin.
 
OLAY - Daha önce Çanakkale`de hayvan barınağının çay yatağında olduğunu ve kışın hayvanların üşüdüğünü barınağın taşınması gerektiğini açıklamıştınız, bu yönde bir adım atıldı mı? Barınağın son hali nasıl? Türkiye`de barınaklara karşı bir önyargı var mı, insanlar hem hayvanları sahiplenilmiyor, hem koşullar eleştiriliyor, ama yine de iyileştirilmesi yönünde bir adım atılmıyor. Yurt dışında barınak koşulları nasıl?
Danacı - Taşınma gibi bir girişimde bulunulmadı, ama fiziki koşullarda iyileştirme yönüne gidildi. Son durumda kulubelerin altına altlık konmuş, boya badana yapılmış, çalışmalar hala devam ediyor. Yurt dışındaki barınak koşullarını öğrendiğimiz zaman bizim moralimiz bozuluyor. Neden bizim barınaklarımız bu şekilde değil, niye olamıyor diye düşünüyoruz. Onların barınaklarda çalışan işçileri bile eğitimden geçmiş insanlar ve işlerini iş olsun diye değil en iyisini nasıl yaparım mantığı ile yapan insanlar.
 
 
OLAY - Sizin baktığınız ve sahiplendiğiniz kaç hayvan var?
Danacı - Sokaktan terkedilmiş bir terier köpek aldım. Ayrıca sokakta baktığım mama verdiğim kedi ve köpekler var. Her ay bütçemden 40kg mama alarak sokak hayvanlarına köpeğimi gezdirirken yediriyorum.
 
OLAY - Hayvanseverler olarak Çanakkale`de yerel yönetimden ve halktan beklentiniz nedir?
Danacı - Hayvan sevmeyenlerden istediğimiz onlara kötü davranmasınlar. Çuval içine koyarak atmasınlar. ZEHİRLEMESİNLER...
 
Hayvanseverlerden istediğimiz kedilere apartman içinde balkon altında site içinde apartman bahçesinde bakmasınlar, parklarda baksınlar. Köpek sahipleri köpeklerine gezdirirken tasma taksınlar. Hayvanların dışkılarını yerde bırakmasınlar, alsınlar. Sürücüler kazadan sonra çarptıkları hayvanları çaresizliğe ve ölüme terk etmesinler, en yakın veterinere götürüp, tedavisini üstlensinler.
 
OLAY - Eskiden Halk Bahçesi içinde Kedi Köşkü vardı, meraklıları kedileri izler, fotoğraflarını çekerdi. Neden kaldırıldı?
Danacı - Neden kaldırıldığı hakkında bir bilgim yok. Ama parklara kedi evleri yapılma konusunda yeni çalışmalar başladı, belki onun içindir diye düşünüyorum.
 
OLAY - Dernek olarak Çanakkale`de hedefleriniz nelerdir?
Danacı - Parklarda kedi evleri olması ilk hedefimizdi. Çalışmalar başladı.Sonraki hedefimiz kedi barınağı olması.
 
OLAY - Yaralı veya yardıma tıbbi yardıma ihtiyacı olan bir hayvan bulduğumuzda ilk ne yapmalıyız?
Danacı - Dernek olarak tedavi ettirmeye çalışıyoruz. Kedi tedavi merkezi yok, barınak ise uzak geliyor. Sıkıntımız bu. Hayvanseverler yardıma muhtaç, yaralı bir hayvan görürlerse 0534 063 39 24 nolu telefonu arayabilirler.
 
OLAY - Hayvan yasasına tepkiler olmuştu, yasa ile ilgili gelişme var mı?
Danacı - Şu anda yok. Bekliyoruz.
 
OLAY - Bize zaman ayırdığınız için teşekkürler.
Danacı - Ben teşekkür ederim, işlerinizde başarılar dilerim.
 
***
 
Kentte devam eden etkinlikler
 
Karikatür sergisi
14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Prof. Barış Baklan`ın Prof. Türkan Saylan Sosyal Tesisleri`nde açtığı karikatür sergisi devam ediyor.
 
Denizli doğumlu sanatçı öğrencilik yıllarından beri mesleğinin yanı sıra sürdürdüğü karikatür sanatına devam ederek Gaga isimli e-mizah dergisi çıkardı. Her pazartesi çıkan Gaga dergisini yalnızca takipçilerine yollayan Baklan halen Ege Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümü`nde profesör olarak çalışıyor. 1987-1991 yılları arasında yaşadığı Çanakkale`yi unutamayan sanatçı eserlerinde ağırlıklı olarak hekimlerin yaşadığı sorunları aktarıyor.
 
17 Mart`a kadar açık kalacak sergiyi ziyaret etmediyseniz, kaçırmayın.
 
 
Sardunya`da Ana sergisi
8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Sardunya`da açılan “Ana” isimli resim sergisini kaçırmayın. ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen Ana isimli sergide sergilenen eserlerde ana figürü, ana şefkati ve sevgisi dikkat çekiyor.
 
Sergi 31 Mart tarihine kadar Barlar Sokağı Sardunya Ev Yemekleri`nde ziyarete açık.
Paylaş