Kadın ve genç mühendislerin yarısı işsiz!

680
İnşaat Mühendisleri Odası, mühendislerin yaşadığı ekonomik, işsizlik ve istidam gibi sorunlara ve çözüm önerilerine dair bir rapor yayınladı. Bugün sona erecek olan bilgilendirme kampanyası kapsamında hazırlanan raporda, her 3 mühendisten 1`inin işsiz olduğuna dikkat çekildi. Her 10 mühendisten 6`sının kredi borcu varken kadın ve genç mühendislerin yarısı ise istihdam da yer bulamıyor. Kamuda çalışan mühendislerin aldığı ücret 2014 yılında 2 bin 990 TL ile yoksulluk sınırının 590 TL altındayken, bu yılın Ocak ayında ise yoksulluk sınırının 10 bin 290 TL altında kaldı. Her 2 inşaat mühendisinden 1`inin asgari ücretin altında ücret alıyorken çalışan her 10 mühendisten sadece 2`si kamuda çalışıyor. Her 3 mühendisten 2`si yurt dışında yaşamak isterken her 10 mühendisten 8`i ise gelecekten kaygı duyuyor.
 
"Mühendis istihdamı zorunlu hale getirilmeli"
İnşaat Mühendislerin yaşadıkları sorunlara dair çözüm önerileri ise; "Mevzuat düzeltilmeli, 1500 metrekarenin üzerindeki her şantiyede şantiye şefliğinin tam zamanlı bir iş olarak yürütülmesi sağlanmalı. Kamu kurum ve kuruluşları, ihtiyaç duydukları mühendislik hizmetlerini taşeron firmalardan değil, halihazırda çoğunluğu boş olan mühendis kadrolarına yapılacak adil ve şeffaf inşaat mühendisi atamaları ile oluşturulacak öz kaynaklarından temin etmelidir. Kamu yatırımlarında genç mühendis istihdamı zorunlu hale getirilmeli. Kamu kurum ve kuruluşları, ihtiyaç duydukları mühendislik hizmetlerini taşeron firmalardan değil, halihazırda çoğunluğu boş olan mühendis kadrolarına yapılacak adil ve şeffaf inşaat mühendisi atamaları ile oluşturulacak öz kaynaklarından temin etmelidir"
"KPSS puanı ile şeffaf ve adil atama"
Mühendis kadrolarının arttırılmasının önemine değinilen raporda, "Ruhsat işlemleri, projelerin denetimi, altyapı hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi vb. işler amacıyla neredeyse hiç mühendis istihdamı yapılmayan ilçe belediyelerinde teknik hizmetler için mühendis kadroları oluşturulmalıdır. Kamu kurumlarında yeni kadrolar oluşturulmalı, sadece KPSS puanı ile şeffaf ve adil atama yapılmalıdır" denildi.
 
"TMMOB asgari mühendis maaşını belirlemeli"
Yapı denetim hizmetleri kamu görevi sayılması ve kamu görevinden doğacak güvence ile koruma altına alınması gerektiği ifade edilen çözüm önerilerinde, özel sektörde ücretli olarak çalışan her 10 mühendisten 2`si ise geçimini sağlamak için ek iş yapmak kaldığına dikkat çekilerek, "Tüm iş yerlerinde çalışma koşulları ve süreleri, mevcut durumda da denetim görev ve yetkisine sahip Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerince aktif ve sürekli olarak denetlenmelidir. Meslektaşlarımızın işyerlerinde fiilen yaptıkları iş ile SGK kayıtlarında yer alan meslek kodları Sosyal Güvenlik Kurumu ve ilgili kamu kuruluşları tarafından karşılaştırılmalıdır. Meslektaşlarımızın yaptıkları işe uygun meslek kodu ve en az TMMOB tarafından belirlenen asgari mühendis maaşı ile çalışmaları sağlanmalıdır. Ücretli çalışanların omuzlarına bindirilen vergi yükü kaldırılmalı, adil bir vergi düzeni oluşturulmalıdır" ifadelerine yer verildi.
"Güvencesiz kamu istihdamı modelleri ortadan kaldırılmalı"
Raporda ayrıca şu önerilere yer verildi, "Güvencesiz kamu istihdamı modelleri ortadan kaldırılmalıdır. Kamu çalışanlarının omuzuna yıkılan vergi yükü hafifletilmelidir. Kamuda çalışan meslektaşlarımızın ek gösterge oranları yeniden düzenlenmeli, 1. derecenin 4. kademesindeki mühendisler için 6400 olarak belirlenmelidir. Kamu görevlisi meslektaşlarımızın çalışma dönemlerinde ücretlerini oluşturan kalemlerden biri olan ek ödeme oranları yüzde 180 ile yüzde 200 seviyesine yükseltilmeli ve emekliliğe yansıtılmalıdır."
(Damla Yeltekin)
Paylaş