havadurum

Kadın tarlada, erkek kahvede okey peşinde

Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü nedeniyle toplantı düzenledi.

1217
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün konferans salonunda gerçekleştirilen ve Çanakkale Vali Yardımcıları İzzet Ercan ve Canan Hançer Baştürk’ün katıldığı etkinlikte kadının tarımdaki rolü anlatıldı.
15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde konuşma yapan İl Gıda Tarım Müdür Yardımcısı Mustafa Nazlım Türkiye’de 1997 yılından itibaren kutlanan Kadın Çiftçiler Günü’nün kamuoyunun bu alanda bilinçlendirilmesi ve çiftçi kadınlarınÊdesteklenmesi amaçlı faaliyetlere geçilmesi açısından önemli olduğunu vurguladı. Tarımsal işgücünün en önemli kaynağı olan kadınların tarım alanında etkin rolleri olduğunun altını çizen Nazlım gerek ekonomik açıdan, gerekse sosyal açıdan kadının hak ettiği yere gelemediğini belirtti.
 
Çiftçi kadınların Türkiye’de üretici olarak anılmasından çok, ev hanımı kategorisinde değer gördüğünü belirten Nazlım kırsal kesimin eğitimine öncelik verildiğini söyledi. Çiftçi kadınların birbirleri arasındaki iletişimin güçlendirilmesi için eğitim sürdürüldüğünü ve yarışmalar düzenlendiğini ifade eden Nazlım son yıllarda kadın çiftçilerin büyük başarılara imza attığına dikkati çekti. KadınınÊkırsalda üretim sürecinin her aşamasında bulunmasına ve tarlada çalışmasına rağmen evin yöneticisi olduğunu ve annelik görevlerini yerine getirdiğini belirten Nazlım buna karşılık ekonomide elde edilen kazanımdan yeterince pay alamadığını belirtti.
 
“Tarım Sigortası Yaptırın”
Vali Yardımcısı İzzet Ercan ise: “ Gerçek çiftçilik görevini sürdüren kadının eski dönemlerde olduğu gibi kadının hem, hem evde çalıştığını, buna rağmen erkeklerin kahvede okey peşinde koşup, gölgede çay içtiğini söyledi. Aslı emeği sergileyen kadınların sigortası olmadığını belirten Vali Yardımcısı Ercan kendileri çalıştığı halde eşleri sigortalı olan kadınların geleceklerini teminat altına almak için mutlaka sigorta yaptırmaları gerektiğini belirtti.
 
Düzenlenen etkinlikte Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünden Doç. Dr. Aynur Konyalı da kadın çiftçiler gününün anlamı ve kadının tarımdaki rolü üzerine bilgi sundu. Örnek tesis “ Biga Ahmetler Köyü Toplu Sağım Ünitesinin” tanıtım filmi gösterime sunuldu.
Paylaş