1 Temmuz 1926 tarihinde Kabotaj Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ile her yıl kutlanan Kabotaj Bayramı, bu yıl da çeşitli etkinliklerle kutlandı. 1 Temmuz Kabotaj Bayramı’nın 92’nci yıldönümü nedeniyle düzenlenen kutlamalar, Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni ile başladı. Cumhuriyet Meydanı’nda 1 Temmuz Kabotaj Bayramı kapsamında yapılan çelenk sunma törenine kentin sivil ve askeri erkanı katıldı. Liman Başkanı Erol Kayalı, tören kapsamında konuşma yaptı. Kabotaj kanununun 1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe girdiğini söyleyen Kaya’lı, kanunun 350 yıldır yabancılara imtiyaz verilmesini sonlandırdığını belirtti. Kabotaj kanunun, denizciliğin gelişmesi için dönüm noktası olduğunu dile getiren Kaya’lı, çelenk sunma töreninde yaptığı konuşmada denizcilik alanında da vatandaşlara birçok imtiyaz sağlandığını söyledi.
“Kabotaj Kanunu, denizciliğimizin gelişmesi için dönüm noktası olmuştur”
Kabotaj kanununun ‘Türk vatandaşları ile Türk Bayrağı taşıyangemilerle yapılacağı’ şeklinde yürürlüğe girdiğini söyleyen Erol Kayalı; “1 Temmuz 1926 tarihinde, Cumhuriyet Türkiye’sinde çok önemli olanKabotaj Kanunu yürürlüğe girdi. Bu kanuna göre, ‘Türkiye Limanları ve Sahilleri arasındaki yük ve yolcu taşıması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin bundan böyle, Türk vatandaşları ile Türk Bayrağı taşıyangemilerle yapılacağı’ belirtilmiş ve yaklaşık 350 yıldır süre gelenyabancılara verilen imtiyazlar (Kapitülasyonlar) sona erdirilmiştir. Bu Kanun ile sadece bağımsızlığımız ve denizlerimizdeki hükümranlık haklarımız perçinlenmemiş, aynı zamanda denizciliğimizin gelişmesi içinde, bir dönüm noktası olmuştur” dedi.
“Denizlerini iyi kullanan ülkeler diğerlerine göre daha başarılıdırlar”
Denizlerin, ülkelerin güvenliği için büyük öneme sahip olduğunu söyleyen Kayalı; “Denizler, Ülkelerin güvenliği ve refahı için vazgeçilmez öneme sahiptirler. Denizi ve denizlerini iyi kullanan ülkeler diğerlerine göre dahabaşarılıdırlar. Bunun farkında olan Büyük Atatürk`ün direktifleriyle çıkarılan Kabotaj Kanununun önemi, günümüzde yaşanan ekonomik ve siyasal gelişmelerle çok daha iyi anlaşılmaktadır. Yabancılara verilen imtiyazları kaldıran bu yasa ile birlikte, Cumhuriyetinkazanımları olarak denizcilik alanında Türk vatandaşlarına denizcilik,deniz turizmi, gemi inşa ve tersanecilik, balıkçılık, deniz taşımacılığı, eğitim ve bunun gibi alanlarda birçok imtiyazlar sağlanmış, siyasi ve ekonomik özgürlükler elde edilmiştir” dedi.
“İç sularımızın hepsi Türkiye’nin coşkulu rengi, temiz kokusudur”
15’inci ülke olarak diğer denizci ülkelerle yarışır duruma gelindiğini dile getiren Kaya’lı; “Mavi vatanımız, denizlerimiz, iç sularımızın hepsi Türkiye’nin coşkulu rengi, temiz kokusudur. Bu hassasiyetin bilincinde olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız vatandaşımızla bu mavi suları buluşturacak nice çalışmaya imza atmakta ve bu azim ve sebatla denizciliğimizin önünü açacak yasal düzenlemelerle birlikte birçok projeyide hayata geçirmektedir. Bugün Türk sahipli 286 milyon DWT’lik deniz ticaret filomuzla dünya sıralamasında 15’inci ülke olarak diğer denizci ülkelerle yarışır konuma gelmiş durumdayız” dedi.
“14 yıl önce gemilerimizin kullandıkları akaryakıtta ÖTV’ye son verilmiştir”
1 Temmuz Kabotaj Bayramı kapsamında konuşma yapan Liman Başkanı Kaya’lı; “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak diğer kurumlarımızla birlikte, çevre denizleri ve ekonomileri izleyerek deniz ticaret filomuzu ve denizcilikte aldığımız payın arttırılmasının ancak aktif inisiyatif alarak deniz taşımacılığımızı ve gemi sanayini desteklemekten geçtiğini ve hepsinden önemlisi denizi kullanmayı bilen armatör ve profesyonel denizci gençleri yetiştirmek yoluyla sağlanabileceğini biliyor ve bunun sorumluluğunu daima omuzlarımızda hissediyoruz. Bu amaçla 14 yıl önce kabotaj hattında çalışan yük ve yolcu gemilerimizin, ticari yatlarımızın, hizmet ve balıkçı gemilerimizin kullandıkları akaryakıt üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi’ne (ÖTV) son verilmiştir. O günden bugüne denizciliğimize yaklaşık 6,6 milyar liralık ÖTV desteği sağlanmıştır” ifadelerini kullandı.
(Baykal Sağlam)