Jeotermal tarım için ilk adım atıldı
Ayvacık Tuzla bölgesinde Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) kurulması için ilk adım atıldı. Çanakkale Valiliği İl Özel İdaresi öncülüğünde çalışmaları başlatılan ve kurucu ortakları İl Özel İdaresi, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Çanakkale Ticaret Borsası ve Ayvacık Belediyesi olan Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB Başvuru Projesi onaylandı. Projenin Ön İnceleme Etüt Çalışması tamamlandı. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen, "TDİOSB Projemiz faaliyete geçtiğinde yıllık 65 bin ton yaş meyve ve sebze üretimi ile ilimiz bölgenin üretim üssü haline gelecek, üretilecek ürünlerimiz daha uygun fiyatla ve daha kısa sürede bölgedeki tüketicilere sunulmasının sağlanacak ve Çanakkale`mizden yapılan tarım ürünleri ihracatına ivme kazandıracaktır" dedi.
"Jeotermal enerji kaynakları bakımından dünyada 7`inci ülkeyiz"
Konu ile ilgili açıklamada bulunan Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen, "Türkiye jeotermal enerji kaynakları bakımından dünyada 7`nci, Avrupa`da ise 1`inci sırada yer alıyor. Jeotermal seracılıkta 5 bin 400 dekar alan büyüklüğü ile dünya birincisiyiz. Ancak potansiyelimiz çok daha yüksek. Günümüzde küresel ısınmanın doğurduğu bir iklim krizi yaşanıyor. Jeotermal tarım ile iklim şartlarına bağlı kalmaksızın üretim yapabiliyorsunuz. Doğal olarak bu büyük bir nimet ve bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor" dedi.
"11 ay üretim yapılabilecek"
Üzen Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için, "Bu amaçla çalışmalarına başladığımız, ilimizde 11 ay üretim yapılabilen Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB Başvuru Projesi onaylandı ve Ön İnceleme Etüt Çalışması tamamlandı. Yaklaşık 2 bin 423 dekarlık alanda kurulması planlanan Ayvacık Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB Projemiz faaliyete geçtiğinde yıllık 65 bin ton yaş meyve ve sebze üretimi ile ilimiz bölgenin üretim üssü haline gelecek, üretilecek ürünlerimiz daha uygun fiyatla ve daha kısa sürede bölgedeki tüketicilere sunulmasının sağlanacak ve Çanakkale`mizden yapılan tarım ürünleri ihracatına ivme kazandıracaktır" sözlerine yer verdi.
"2 bin 500 kişiye istihdam edecek"
Başkan Üzen projenin istihdama da katkı sağlayacağını ifade ederek, "Çanakkale Ayvacık Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB, yüzde 90`ı kadın olmak üzere doğrudan 2 bin 500 kişiye istihdam olanağı sağlayacaktır. İlimize, bölgemize değer katacak ve yatırım, istihdam, üretim hedeflerimize katkı sağlayacak üretim üssü Ayvacık Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB ilimize, ülkemize hayırlı olsun. Tarım ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişci`ye, Valimiz İlhami Aktaş`a, değerli Grup Başkanvekilimiz Bülent Turan`a, değerli Vekilimiz Jülide İskenderoğlu`na, Tarım ve Orman İl Müdürümüz Erdem Karadağ`a ve projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz" sözlerine yer verdi.
(Atilla Akın)