havadurum

Japonlardan deprem eğitimi

Çanakkale’ye, Japonya`dan gelen 2 uzman, Özlem Kayalı İlköğretim Okulunda çocuk ve velilere deprem konusunda eğitim verdi. Japonya’nın deprem ülkesi olduğunu hatırlatan Ryo Miyazaki, Türkiye de yapılar ciddi bir şekilde denetlenirse depremlerde can kaybı yaşanmaz. Sağlam yapılar ortaya çıkar” dedi.

500
 
Japonya dan gelen deprem konusundaki iki uzman öğrencilere ve velilere deprem konusunda bilgiler verdi. Milli Eğitim Bakanlığı ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) arasında imzalanan protokol gereği, pilot iller arasında yer alan Çanakkale’ye gelen eğitmenler Okamoto Kyomasa ile Ryo Miyazaki, Özlem Kayalı İlköğretim Okulunda öğrenciler ile velileri deprem konusunda bilgilendirdi. Toplantıya Çanakkale vali yardımcısı Canan Hançer Baştürk ve Milli Eğitim Müdürü Şaban Karataş da hazır bulundu.
 
Özlem Kayalı İlköğretim Okulunda yaptıkları çalışmalar ile ilgili bilgiler veren Ryo Miyazaki, “Projenin hedefinin ileriye yönelik, çocuklara afet bilincini aşılamak, bilinçlendirmek ve muhtemel bir felakette kendilerini koruyabilmelerini öğretmek olduğunu” söyledi.
 
Projenin 2013 yılına kadar süreceğini belirten Miyazaki şunları söyledi;  "Japonya deprem ülkesi. Bu konuda fazla tecrübeye sahip olduğumuzu düşünüyorum. Japonya olarak bu tür tecrübeleri Türkiye`ye aktaracağız. Geçen yıl Japonya`da meydana gelen depremin ardından yaşanan tsunami felaketinde Türkiye`den Japonya`ya büyük destek gelmişti. Ben de Japonya adına bir Japon olarak Türk halkına teşekkür etmek istiyorum. Bundan sonra Türkiye ve Japonya olarak bu tür karşılıklı bilgi alışverişi ve yardımlaşmaların devam edeceğini düşünüyorum.”
 
Bir gazetecinin Japonya ile Türkiye arasındaki inşaat sektörünü kıyaslamasını istemesi üzerine Miyazaki şunları söyledi; “Japonya`da inşaat sektöründe çok sıkı denetim var. İnsanlar belirlenen kurallara uyması sağlanabiliyor. Türkiye`de sağlam bina yapımının sıkı şekilde denetlenmesi gerekiyor. Yapıları inşa ederken belirlenen kanunlara uyulması çok önemli. Kurallara uyulması halinde sağlam yapılar ortaya çıkacaktır.”
 
Paylaş