"İyilik adına çıktığımız yolculuk devam edecek"

633

 Çocuk, kadın, hayvan ve doğaya karşı yapılan taciz ve tecavüze dur demek için 3 Mart sabahı Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’ndan yola çıkan ‘Dilek Taş, Hülya Kurt ve Nursel Karagöz’  Ankara TBMM’ye yaptıkları yürüyüşlerini 3 Nisan Salı günü tamamladılar. Kadınlar, Ankara’ya girişlerini, Mecliste yaptıkları görüşmeleri ve bundan sonra nasıl bir yol izleyeceklerini gazetemiz Çanakkale OLAY’a anlattılar. Ankara’da yapmak istedikleri yürüyüşün ilk olarak polis tarafından engellenmek istendiğini belirten kadınlar, diğer kadınlardan ayrı olarak yürümelerine izin verildiğini ifade ettiler. Kendilerini CHP ve HDP’li Milletvekillerinin karşıladığını dile getiren kadınlar, önce HDP ardından ise CHP grup toplantılarına davet üzerine katıldıklarını belirtiler. CHP Genel Başkanı Kemal Klıçdaroğlu’nun grup toplantısı öncesi makamına yaptığı çay davetine katılan kadınlar, Kılıçdaroğlu’nun en çok kendilerine yolda yapılan destekleri sorduğunu söylediler. AKP’nin kendileri ile görüşmediğini, ‘Külliye’de programları’ olduğunun belirtildiğini ifade eden kadınlar, Başbakan ya da Cumhurbaşkanı olmasa da herhangi bir MYK üyesinin kendileri ile görüşebileceğini belirttiler. Yolculuklarına 3 ev kadını olarak başladıklarını ifade eden kadınlar, bundan sonrası içinse; “Biz artık yürümekten vazgeçmeyeceğiz. Bizim ev kadını olarak sahnelerimiz sokaklar. Biz, sokaktan içeriye girmeyeceğiz” dediler.

 
“Polis izin vermedi, CHP ve HDP davet etti” 
Ankara’ya girmeleri ile beraber Armada önünde birçok kadının kendilerini karşıladığını ve beraber yürümek istediklerini belirten kadınlar; “Armada’dan Meclise kadar yürümek istedik ancak polis buna izin vermedi. Üzerimizde yola çıktığımızdan beri ‘3 kadın 40 milyon ses’ yazan önlükler vardı. Ankara’ya yaklaşınca bunu ‘80 milyon ses’ olarak yazmıştık. Yeleklerimizi çıkartmamız istendi. ‘Yeleksiz olarak sadece 3 kadın yürüyecek’ dediler. Bu şekilde meclise girdik. Mecliste CHP ve HDP bizleri grup toplantılarına davet ettiler. Onlar kabul ettiği halde girmemiz uzun sürdü. Öncelikle HDP’nin grup toplantısına 15-20 dakika katıldık” dediler.
 
“Kötülükten iyiliğe doğru bir yol almak istediğimizi söyledik”
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu tarafından makamında çay içmeye davet edilen kadınlar, Kılıçdaroğlu ile yaptıkları sohbeti ise; “CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu bizi grup toplantısından önce makamında çaya davet etti. Kendisi ‘Türk kadını, Türk insanı’ olarak bizlerle gurur duyduğunu söyledi. Yolda bizlere destek olan insanları merak etmiş. Destek olanları sordu. Genel olarak halkın evlerinde kaldığımız zaman, partilerinden belediye başkanlarının destek olduğunu söyledik. Buna çok mutlu oldu. Genelde STK’lar ve bizim gibi sivil insanların bizleri misafir ettiğini söyledik. Kendisine ‘kötülükten iyiliğe doğru bir yol almak istediğimizi, iyiliği çoğaltmak, beslemek istediğimizi’ söyledik. Bunu söylediğimizde kendisi duygulandı. Yolculuk kötü bir neden için başladı, ama kötülükten iyiliğe doğru giden bir yoldu. Çünkü yolda o kadar iyi insanlar gördük ki, ya da iyi insanlar bir şey bekliyorlarmış. İnsanların bizi önemsemeleri, dokunmaları, sarılmaları, kadın erkek değil, insan olarak fark etmeden kucaklaşmanın verdiği haz çok farklıydı. Kemal beyde bu sözden etkilendiyse bu bizim için önemli, iyilik adına çıktığımız yolculuk devam edecek” şeklinde anlattılar.
  
“Bizi saymayan iktidara, ‘yürümekten vazgeçmeyeceğiz’ diyoruz”
İktidar partisi kendilerini saymasa da kadınlar olarak bundan sonrada yürümeye devam edeceklerini vurgulayan kadınlar; “Biz yılmayacağız. AKP bizi karşılamadı, program yapmadı, ‘Külliyede toplantıları’ olduğu söylendi. Başbakan Binali Bey ya da Sayın Cumhurbaşkanımız olamasa da, MYK üyelerinden, Başkan Yardımcılarından biri de bizi karşılayabilirdi. Ama biz yola gerçekten ev kadınları olarak çıktık. Evimizde makarnamızı, pilavımızı, ütümüzü, süpürgemizi yapan kadınlardık. Bunu dışında oturup üzülen kadınlardık. Bir hışımla çıktık ama bizi saymayan iktidara şunu diyoruz. Biz artık çamaşır yıkamayacağız. Bir artık makarna yapmayacağız, bir artık ütü yapmayacağız. Biz artık yürümekten vazgeçmeyeceğiz. Bizi ev adını olarak sahnelerimiz sokaklar biz, sokaktan içeriye girmeyeceğiz” ifadelerini kullandılar.  
 
“Döndüğümüzde Çanakkalelilerle bir arada olacağız”
Ankara’da yürüyüşlerini basına aktardıktan sonra Çanakkale’ye döneceklerini belirten kadınlar son olarak; “Bir kaç gün Ankara’da yürüyüşümü anlatacağız. Basınla görüşmelerimiz olacak. Dönsek de bu mücadele bitmeyecek. Bizi Çanakkale yolladı, Ankara’da da bizi CHP ile HDP ağırladı.   Döndüğümüzde de Çanakkalelilerle bir arada olacağız” dediler.
(Eren Aşnaz)
Paylaş