İSTEK 1915 Çanakkale, İSTEKMUN'22'ye ev sahipliği yaptı

862
27-29 Mayıs 2022 tarihleri arasında 1. İSTEK Okulları Model Birleşmiş Milletler Konferansına (İSTEKMUN`22) İSTEK 1915 Çanakkale Okulları Yabancı Diller Koordinatörlüğü ev sahipliğinde gerçekleştirildi. İSTEK Okulları Genel Merkez Yönetimi, Kampüs Müdürleri ve öğretmenlerinin de yer aldığı konferansta Türkiye`deki tüm İSTEK Okulları Kampüslerinden katılım sağlayan 350`yi aşkın öğrenci daha önce ülkemizin ve dünyanın sayılı konferanslarına katılmış her biri alanında uzman ve tecrübeli isimlerden oluşan akademik bir kadro ile birlikte çalışmalarını tamamladı. Üç gün boyunca toplam yedi farklı Birleşmiş Milletler model komitesinde yabancı dilde akademik çalışmalarını yürüten İSTEK Okulları öğrencileri, konferans süresince düzenlenen oyunlar ve sosyal etkinliklerde arkadaşlık bağları kurarak benzersiz bir işbirliği örneği sergiledi.
MUN Nedir?
Model Birleşmiş Milletler, katılımcıların; delege, elçi, bakan, başbakan ve çeşitli ünvan ve görevlerle katıldığı Dünya üzerindeki en büyük uluslararası örgütlerden biri olan Birleşmiş Milletler süreçleri simülasyonlarının gerçekleştirdiği konferanslardır. Ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri için düzenlenmekte olan bu konferanslarda katılımcılar pek çok yetkinlik kazanır ve bu yetkinlikleri geliştirme fırsatı bulur. 
İSTEK 1915 Çanakkale Okulları küresel sorunları tartışıyor
İlk kez yüz yüze gerçekleşen Birinci İSTEK Okulları Model Birleşmiş Milletler Konferansı (MUN) süresince öğrenciler delege unvanlarıyla çeşitli ülkeleri temsil ederek dünya üzerindeki ortak sorunlara yabancı dilde; evrensel, uygulanabilir ve sürdürülebilir çözümler aradı. Delegeler, Dünya Sağlık Örgütü Komitesinde (WHO), "Olası Epidemik ve Pandemiklerin Önlenmesi", Dünya Gıda Programı Komitesinde (WFP) "Gıda İsrafının Önlenmesi ve Gıda Güvenliği", Birleşmiş Milletler Çevre Programı Komitesinde (UNEP), "Yenilenebilir Enerji ve Gelecekte Oluşacak Enerji Talebi", Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Komitesinde (UN WOMEN), "Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanmasında Kadının Ekonomik Gücünün Artırılması", Özel Politik ve Bağımsızlaşma Komitesinde (SPECPOL) "Gençlerin ve Kadınların Barışın Tesisi ve Korunması Elçileri Olarak Rolü", Silahsızlanma, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (UNSC) "Yemen İç Savaş" ve Uluslararası Güvenlik Komitesinde (DISEC) "Biyolojik ve Toksin Silahların Üretim, Gelişim ve Depolanmasının Engellenmesi" konularında tartışmalar yürüttü.
İSTEKMUN`22 öğrencilerin eşsiz deneyimleri ile tamamlandı
Konferans dilinin İngilizce olmasından dolayı CEFR (Common European Framework of Reference for Languages) dil seviyelerine göre organize edilen komitelerde öğrenciler İngilizce dil becerilerini kullanma ve geliştirme fırsatı bulurken kültürlerarası etkileşim, kriz yönetimi, çatışmaların üstesinden gelme, bir fikri yazılı ve sözlü ifade etme, işbirliği, araştırma yapma, not alma becerileri gibi alanlarda da kazanımlar elde etti. İSTEK 1915 Çanakkale Okulları İSTEKMUN`22 ile geleceğimiz olan gençleri bir araya getirerek, gençlere çözüm bulmaya çalıştıkları çok boyutlu küresel sorunlar karşısında derin bir anlayış ve benzersiz bir deneyim sundu.
(Yusuf Sonkurt)
Paylaş