Işık`tan mükelleflere uyarı

Defterdar Mustafa Işık, 11.09.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6552 sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun ile ilgili mükelleflere bazı uyarılarda bulundu.

1266
Kanun kapsamında hesaplanan tutarlar borçlunun tercihine göre peşin veya taksitler halinde Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden kredi kartıyla veya vergi dairesi vezneleri ile tahsile yetkili bankalara ödenebileceğini belirten Defterdar Mustafa Işık; “6552 sayılı Kanuna göre; Vergi, vergi aslına bağlı cezalar ve diğer amme alacaklarının asıllarının tamamı ile gecikme faizi ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) oranları esas alınarak belirlenecek tutarın ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme zammı ve gecikme faizi gibi fer’i alacakların tamamı, alacak aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50’sinin ödenmesi halinde bu cezaların %50’si, kapsam dâhilindeki İdari Para Cezalarının tamamı ile fer’ileri yerine Yİ-ÜFE oranları esas alınarak belirlenecek tutarın ödenmesi halinde bu cezalara uygulanan gecikme zammı, faiz vb… fer’i alacakların tamamı terkin edilecektir. 1 Aralık 2014 tarihinden başlamak üzere peşin veya taksitle ödeme yapılacaktır. Peşin ödemelerde ödenecek tutarda bir artırım yapılmayacaktır. Taksitli ödemelerde ise ödenecek tutar; 6 taksitte (1,05), 9 taksitte (1,07), 12 taksitte (1,10), 18 taksitte (1,15) katsayısı ile çarpılacak ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler hâlinde ödenecek taksit tutarı hesaplanacaktır. Tercih edilen taksit süresinden daha uzun bir sürede ödeme yapılamayacaktır. Taksitler kredi kartıyla ödenebilecektir. Kanun kapsamında vergi dairelerine ödenmesi gereken taksitler mahsuben ödenebilecektir. Borçlu olunan her vergi dairesi itibarıyla ayrı ayrı başvuruda bulunulacaktır. Başvuru sırasında dava açılmayacağı, açılmış davalardan vazgeçileceği belirtilecektir. Taşıtlar için yapılacak başvurularda her bir taşıt itibarıyla toplam borç için başvuru yapılması şarttır. Başvurular elektronik ortamda yapılabilecektir" dedi.
Son başvuru 1 Aralık 2014
Kanunun son başvuru tarihinin bitmesine az bir zaman kalması nedeniyle Kanun hükmünden yararlanmak isteyen borçluların 01.12.2014 tarihine kadar ilgili idareye (Vergi Dairesine-Malmüdürlüğüne) başvuruda bulunmaları veya (http://www.gib.gov.tr/) internet sitesinden başvurularını yapmaları gerektiğini kaydeden Işık; "Yapılandırmaya müracaat edilmesi ve taksitlerin düzenli ödenmesi halinde herhangi bir haciz işlemi ile karşılaşılmayacak, Kanunun yayımı tarihinden sonra faiz vb. adlarla herhangi bir fer’i amme alacağı hesaplanmayacak, ödenen alacaklar için uygulanan hacizler yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacaktır. Kanun kapsamında hesaplanan tutarlar borçlunun tercihine göre peşin veya taksitler halinde Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden kredi kartıyla veya vergi dairesi vezneleri ile tahsile yetkili bankalara ödenebilecektir. Mükelleflerimiz konu hakkında Defterdarlığımız Gelir Müdürlüğünden, Vergi Dairelerimiz ile Malmüdürlüklerimizden ve Gelir İdaresi Başkanlığının (http://www.gib.gov.tr/) web sitesinden gerekli bilgiyi temin edebileceklerdir. Başvuru için gerekli olan dilekçe ve formlar matbu olarak, Vergi Dairelerimiz ve Malmüdürlüklerimizce mükelleflerimizin hizmetine sunulmaktadır. Kanunun son başvuru tarihinin bitmesine az bir zaman kalması nedeniyle Kanun hükmünden yararlanmak isteyen borçluların 01.12.2014 tarihine kadar ilgili idareye (Vergi Dairesine-Malmüdürlüğüne) başvuruda bulunmaları veya (http://www.gib.gov.tr/) internet sitesinden başvurularını yapmaları gerekmektedir" diye konuştu.
Paylaş