İşçi Zammı!
Toplu İş Sözleşmeleri ile yapılan ücret zammı enflasyonun altında kaldı. Asgari ücretin artmasının ardından da Çanakkale ilçe belediyeleri işçileri mağdur etmemek için yetkili sendikalarla ek protokol imzalamaya başladı. Gazetemiz Çanakkale OLAY olarak ilçe belediye başkanlarına, en düşük işçi maaşını sorduk. Alınan bilgilere göre; Çan ve Küçükkuyu Belediyeleri hayat pahalılığı karşısında işçilerini mağdur etmemek için görüşmelere başladı. Bayramiç Belediyesi`nde yapılan yüzde 40 zam ile en düşük işçi maaşı 6 bin 500 TL oldu. Bozcaada Belediyesi`nde ise enflasyon oranında yaptığı zam ile en düşük işçi maaşı 5 bin 950 TL`den 8 bin 330 TL`ye yükseldi. Eceabat Belediyesi yüzde 81,64 ile rekor bir zamma imza attı. Ezine Belediyesi ise yüzde 30 zam yaptı. Yetkili sendikanın olmadığı Yenice Belediyesi`nde ise enflasyon oranında zam uygulanmaya başlandı. Gökçeada`da ise en düşük belediye işçi maaşı 10 bin TL oldu. Biga ve Gelibolu Belediyeleri`ne ise ulaşılamadı. Bayramiç Belediyesi`nde ise yapılan yüzde 40`lık zam ile en düşük işçi maaşı 6 bin 500 TL olarak belirlendi. Ayvacık Belediyesi`nde ise yüzde 44 oranla yapılan zam ile en düşük işçi maaşı 7 bin TL oldu.
Başkan Zileli, "Keşke daha fazla zam yapabilseydik"
Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli artmaya devam eden zamları eleştirerek, "Personele de bence en düşük zammı yaptık. Gerçekçi baktığımızda, personel zammının daha yüksek olması gerekir. Yüzde 81 oranının çok da büyük bir oran olduğunu düşünmüyorum ama çaremiz de bu kadar. Keşke tasarruf edebileceğimiz başka şeyler olsaydı da personelimize bunu yansıtsaydık. Bizimde tasarruf edecek bir kalemimiz kalmadı. Önümüzdeki dönem yine bir enflasyonla bir elektriğe yüzde 35 zam geldiğinde, yaptığımız zammın bir anlamı kalmıyor" sözlerine yer verdi.
"Yüzde 81,64 oranında zam yaptık ama büyük bir zam değil"
Başkan Zileli, "Bu hayat pahalılığına, yüzde 81 oranı çok düşük. Gerçeğe baktığımızda mazot yüzde 81 artmadı, yüzde 400 arttı. Elektrik yüzde 400 arttı. Gönül ister ki belli bir zam yapmak ama yasal mevzuatların dışına çıkamıyorsunuz. Reel gelir durumumuzda yüksek olmadığı için yapabildiğimiz en yüksek seviye buydu. Büyükşehirlere göre bizim gelirim çok kısıtlı. Tasarrufla ayakta kalan bir belediyeyiz. Elektrik faturamızın fiyatı 0,88 kuruştan 0,330 kuruşa çıktı. Ödediğimiz rakamlar bunlar, yaklaşık 4 katı. Bu bize ekstra bir yük oluşturdu. Mazot 6 lira 20 kuruştan, 28 lira 80 kuruşa. Yaklaşık 4 katı. Giderlerimiz korkunç derece de arttı. Personele de bence en düşük zammı yaptık" dedi.
Çetin, "Bir kilo peynir yüz yirmi lira"
Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin işçilere yapılan zam ile ilgili, "Kadrolu işçilerimizde 10 bin liranın altına maaş alan işçimiz kalmadı. Diğer asgari ücretli şirket işçilerimizle ilgili olarak ise Sayın Cumhurbaşkanı 5 bin 500 TL zam yaptı. Ama Gökçeada`nın ulaşım sorunu gibi nedenlerle hayat çok pahalı. Bir kilo peynir yüz yirmi lira. Bu fiyatlarla işçilerimiz nasıl geçinsin? Bir de sezonda nüfusumuz 10-12 kat artıyor. Dolayısıyla çok zor şartlarda fedakarca çalışıyor işçilerimiz. Bizde bütçemiz el verdiği ölçüde en düşük işçi maaşını 6 bin 500 lira yaptık. Çocuk, ulaşım gibi yardımlarla birlikte 7 bin liranın altında alan işçimiz yok. Bu dönemde 1000 lira para mıdır? Elbette değildir. Ancak, katkı katkıdır diye bakarak, maaş artışını bütçemiz ölçeğinde yapmaya çalıştık" dedi.