İş var ama çalışan yok

Çanakkale İşgücü Piyasası Talep Araştırması tamamlandı.

465
Yapılan araştırma sonuçlarına göre Çanakkale’de her 100 işyerinden 22’sinde açık iş olduğu ve 2013 yılı içerisinde her 100 işyerinden 40’ında eleman temininde güçlük çekildiği tespit edildi. Çanakkale İşgücü Piyasası Talep Araştırması`nda elde edilen bilgileri kamuoyu ile paylaşan İŞKUR yetkilileri; “İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlıdır. Bu hedef doğrultusunda Çanakkale genelinde işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile 2013 Yılı I. Dönem “İşgücü Piyasası Talep Araştırması” yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre Çanakkale’de her 100 işyerinden 22’sinde açık iş olduğu ve 2013 yılı içerisinde her 100 işyerinden 40’ınde eleman temininde güçlük çekildiği tespit edilmiştir. Çanakkale genelinde 683 açık iş olup açık iş oranı %2,61’dir. Bir Başka deyişle Çanakkale’de her 100 kişilik kadronun 97’si dolu 3 tanesi doldurulmaya hazırdır. Araştırmanın sonuçlarına göre Çanakkale’de açık iş oranı yüzde 2,61’dir (683 kişi). Sektörlere göre en yüksek açık iş oranı yüzde 7,19 ile Diğer Hizmet Faaliyetleri sektöründe tespit edilmiştir. Diğer Hizmet Faaliyetleri sektörünü yüzde 4,28’lik açık iş oranı ile Toptan ve Perakende Ticaret Faaliyetleri ve yüzde 4,09’luk açık iş oranı ile Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri sektörü izlemektedir” dediler.
 
En fazla açık iş Beden İşçisi (Genel) mesleğinde
“Çanakkale’de açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin; Beden İşçisi(Genel), Balık Temizleme İşçisi, Garson Servis Elemanı, Konfeksiyon İşçisi, Satış ve Pazarlama, Beden İşçisi (İnşaat), Deri İşçisi, Temizlik Görevlisi ve Şoför (yolcu/yük taşıma)meslekleri olduğu tespit edilmiştir” diyen yetkilileri; “İşgücü talebinde eğitim düzeyinden ziyade mesleğe ilişkin yeterli bilgi öne çıkmıştır. Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 83,5 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edilmektedir. Açık işler için yüzde 30,4 oranında lise altı, yüzde 18,8 oranında genel lise eğitimliler ve yüzde 15,8 oranında lisans eğitimliler talep edilmektedir. İşverenlerce açık işler için iş arayanlardan talep edilen ek beceriler incelendiğinde ise; yüzde 70,4’ünün mesleğe ilişkin yeterli bilgiyi, yüzde 60,8’inin fiziksel yeterliliği, yüzde 39,5’inin iletişim ve ifade becerilerini, yüzde 30,6’sinin takım çalışması becerisini, yüzde 23,5’inin hesap yapabilmeyi, yüzde 19,4’ünün bilgisayar destekli çalışmayı, yüzde 14,4’ünün sorun çözebilme kabiliyetini, yüzde 10’nunu satış ve pazarlama kabiliyetini, yüzde 5,8’ini yabancı dil yeterliliğini ve yüzde 5,2’sinin proje tabanlı çalışma talep ettiği tespit edilmiştir. Temininde güçlük çekilen mesleklerin başında Beden İşçisi (Genel) gelmektedir” ifadelerini kullandı.
 
874 işyeri için veri derlendi
Eleman temininde en fazla güçlük çekilen meslekler arasında beden işçisi(Genel), balık temizleme işçisi, diğer imalat ve ilgili işçiler, pazarlamacı, şoför (Yük Taşıma), garson (Servis Elemanı), kaynakçı(Oksijen ve Elektrik), kaynak operatörünün yer aldığını kaydeden İŞKUR yetkilileri; “Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri sorulmuştur. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen bazı meslekler; Beden İşçisi(Genel), Balık Temizleme İşçisi, Diğer İmalat ve İlgili İşçiler, Pazarlamacı, Şoför (Yük Taşıma), Garson(Servis Elemanı), Kaynakçı(Oksijen ve Elektrik), Kaynak Operatörü şeklindedir. İşverenlerin yüzde 52,6’sı eleman temininde güçlük çekilme nedeni olarak “tecrübeli eleman bulunamamasını”, yüzde 52,4’ü “meslekte eleman bulunamamasını”, yine yüzde 52,4’ü “yeterli beceri ve niteliğe sahip eleman bulunamamasını”, yüzde 17,7’si “çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesi” ve yüzde 7,6’sı “önerilen ücretin az bulunması” göstermiştir. Bu araştırma kapsamında `874` işyeri için veri derlenmiştir. Bu verilerin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının da yer alacağı “Çanakkale İşgücü Piyasası Analizi Raporu” Ekim ayı içerisinde yayınlanacaktır” dediler.
Paylaş