Çanakkaleli Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (ÇASİAD) ile İstanbul Üniversitesi ortaklığında, 4-5 Kasım 2022 tarihleri arasında Troya Forum düzenlenecek. Çanakkale`nin kısa, orta ve uzun vadeli ekonomik kalkınma programının konuşulacağı Troya Forum`un Çanakkale`nin gelecekteki ekonomi vizyonuna ışık tutması bekleniyor. Her yıl düzenlenmesi planlanan Troya Forum, ilk kez 4-5 Kasım 2022 tarihlerinde organize edilecek. Troya Forum`un tanıtımı için ÇASİAD Yönetim Kurulu ve İstanbul Üniversite öğretim görevlileri basın mensupları ile bir araya gelerek değerlendirmelerde bulundu. Konuyla ilgili ÇASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Semih Başaran, "Şuanda yaklaşık 750 milyon dolar olan Çanakkale ticaret hacmini, biraz daha gayri safi milli hasılaya destek verecek şekilde bir miktar daha yukarı çıkartmak, aynı zaman da yerel işletme ve KOBİ`lerin daha da güçlenmesi için bir akademik çalışma hazırlattık. Bu araştırmada ÇTSO üyesi 8-8 bin 500`ün üzerinde katılım ile geniş bir anket çalışması yapıldı. Bu anketin sonuçları doğrultusunda; Çanakkale`ye gelecekteki kamu yatırımları, yerel döngüleri, ekonomiyi etkileyecek önemli başlıkları düzenleyeceğimiz forumda Çanakkale halkı ile paylaşacağız. Sunumu İstanbul Üniversitesi önceki dönem rektörlerimizden Prof. Dr. Nazım Ekren hocamız ve ekibiyle yürütüyoruz. Yaklaşık 7-8 aydır kapsamlı bir şekilde çalışarak hazırladıkları rapor elimize ulaştı. İnşallah güzel bir forum gerçekleştireceğiz. Çok kıymetli katılımcılarımız olacak" dedi.
"Çanakkale ekonomisine yüksek katma değerli girişimlerin başlatılması açısından önemli"
Prof. Dr. Murat Kasımoğlu ise yürüttükleri çalışmalara dair, "1915 Çanakkale Köprüsü, Çanakkale`nin önümüzdeki 100 yılına damga vuracak. Köprü, ekonomik, sosyolajik gelişmeleri beraberinde getirecek. Ülkemizde bu tarz araştırmaların çok stratejik ve kritik olduğuna inanıyorum. Bu çerçevede üniversitemizin kıymetli araştırmacıları ile birlikte; Çanakkale`de farklı paydaşların, ağırlıklı olarak da şirketlerin katılmış olduğu kapsamlı bir alan araştırması gerçekleştirildi. ÇASİAD`ın kıymetli yönetim kurulu ve ÇASİAD üyeleri 10 aylık bir süreçte bizlere çok büyük destek sağladılar. Kentimiz ekonomisine, iş dünyasına yön veren iş insanları ve şirketlerle birebir görüşerek Çanakkale ile ilgili bilgi, belge, vizyon ortaya çıkardık. Çalışma iki adımda değerlendirilmelidir. İlki; Çanakkale`nin ekonomik olarak geçmişten günümüze analizi gerçekleştirmekti. Başkanımız da az önce söyledi; Çanakkale`nin ticaret hacmi Türkiye`nin yüzde 1`inin altında. İstanbul ile kıyasladığımızda 250 milyar dolarlık bir ekonomiden bahsediyoruz. Dolayısıyla burada sistemin ana aktörlerini Çanakkaleli yerel şirketler oluşturuyor. Biz Çanakkale`nin ekonomik desenini Çanakkale yapılan büyük altyapı yatırımı 1915 Çanakkale Köprüsü ile değerlendiremediğimiz zaman kısa ve orta vadedeki ekonomik yapısı ile ilgili sorunlar ortaya çıkacak. ÇASİAD`ın liderliğinde bu çalışmanın yapılması, 8 bin 500 şirketin sermaye yatırımlarının daha doğru yönlendirilmesi, ileri teknoloji odaklı alanlarda bu şirketlerin yatırım yapması, Çanakkale ekonomisine daha yüksek katma değerli girişimlerin başlatılması açısından çok büyük önem taşıyor" sözlerine yer verdi.
"Proje kentin aksını 20-25 yılda hızla değiştirecek"
Prof. Dr. Kasımoğlu çalışmaları değerlendirerek, "Bu çalışmanın sonucunda; 4-5 Kasım tarihlerinde düzenleyeceğimiz forumda da paylaşacağımız gibi; şirketlere yönelik, özellikle şirketlere yönelik bir Kanvas modeli geliştirdik. ÇASİAD liderliğinde Çanakkale`de şirketlerin kısa, orta ve uzun vadeli olarak, rekabet güçlerini geliştirecek ne tür çalışmaların, projelerin ve girişimlerin başlatılması ile ilgili kapsamlı bir model hazırladık. İkinci olarak ise; raporun çıkan temel sonuçlarından bir tanesi 1915 Çanakkale Köprüsü`dür. 1915 Çanakkale Köprüsü gibi büyük altyapı yatırımları Çanakkale`nin önümüzdeki 100 yılını etkileyecek çok büyük bir projedir. Bu projenin de ekonomik, sosyal ve Çanakkale`nin sosyolojik yapısı üzerindeki etkilerini değerlendiren bir çerçeve ortaya çıkartmaya çalıştırdık. Zaten bu proje kentin aksını 20-25 yılda hızla değiştirecek bir proje. Köprünün özellikle şirketler ve Çanakkale ekonomisine etkilerini değerlendirmeye çalıştık. Son olarak da Çanakkale ekonomisini mevcut ekonomi deseni üzerinden hareket ederek; kentimizin orta ve uzun vadede sağlıklı ve sürdürülebilir bir kalkınma politikası geliştirilmesi noktasında ÇASİAD`ın vizyonu çerçevesinde bir yaklaşım ortaya konmaya çalışıldı" diye belirtti.
"Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında için Çanakkaleli işadamları yeni bir yaklaşım başlattı"
Kasımoğlu iş dünyasının önde gelen isimlerinin ilerleyen günlerde Çanakkale`de olacağını belirterek, "İçinde bulunduğumuz dönemde bu tür çalışmanın çok büyük anlamı var. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı için Çanakkaleli işadamları bu süreçte iyi bir proje, yeni bir yaklaşım başlattı. bu proje çerçevesinde bundan sonra ÇASİAD`ın kent ve şirketler ile ülkemiz için yapacağı çalışmaları ortaya çıkartmıştır. Troya Forum bu projenin en önemli çalışmalarından bir tanesidir. Bu forumda da yine başta yerel dinamikler olmak üzere, ulusal ve küresel alanda ortaya çıkan bütün gelişmeleri değerlendirmek üzere Çanakkale merkezli ve ÇASİAD`ın liderliğinde çok önemli bir etkinlik başlatılmış oluyor. Bu çalışmayı bizlere yapma fırsatı veren ÇASİAD yönetimi ve üyelerine teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.
"Çanakkale`nin geleceğine dair bir söz söyleme ihtiyacı ile yola çıktık"
ÇASİAD Genel Sekreteri Mehmet Berk Balçık Troya Forum programı hakkında bilgi vererek, "ÇASİAD olarak; Çanakkale`nin geleceğine dair bir söz söyleme ihtiyacı ile yola çıktık. Bu sadece teorik bir çalışma olarak kalmasın, gelişmeleri de değerlendirme yapabileceğimiz, karşılıklı sohbet havasında konunun uzmanlarıyla da konuşabileceğimiz bir organizasyon yapalım istedik. O yüzden Troya Forum`u 4-5 Kasım 2022 tarihinde düzenleyeceğiz. 1,5 gün sürecek olan forumda; Projenin akademik çalışmasının raporunun sunulduğu bir oturum gerçekleştirilecek. Sonraki oturumda çok değerli bir tarihçimiz olan Sayın İlber Ortaylı`yı ağırlayacağız. Hem ekonomik tarih açısından hem de önümüzdeki dönemde çok önemli gördüğümüz Etik Ticaret-Ticari Ahlak konusunda bizlere tarihten çıkarttığı dersleri bilere aktarmış olacak. Hoş geldiniz kokteyli ile ilk gün sona erecek. İkinci gün ise daha yoğun gerçekleşecek. Çanakkale`nin ekonomisinde en ağırlık sektörler olarak düşündüğümüz tarım, turizm konularında, büyük şirketlerin dönüşümü, ticari rekabet konularında oturumlarımız olacak. Gazeteci Murat Sabuncu`nun moderatörlüğünde araştırmacı Bekir Ağırdır bizlere genel bir küresel dönüşümle Türkiye`nin bu dönüşüm içerisinde aldığı yer ile ilgili sunum yapacak. Sonraki oturumda Çanakkale`nin tarım konusunu; tarım konusunda uzman isimlerden Gazeteci-Yazar Ali Ekber Yıldırım ile konuşacağız. Çanakkale`de önemli işlere imza atmış çok değerli insanları ağırlayacağımız oturumlar gerçekleşecek. Hem tarihi yarımada da hem de Troya bölgesinde önemli katkılar yapan OPET yönetim kurulu başkanı Nurten Öztürk`ü ağırlayacağız. Kendisiyle birlikte tarihi alan başkanı İsmail Kaşdemir ve Troya kazı başkanı Prof.Dr. Rüstem Arslan bizlerle birlikte olacak. Çanakkale`nin değerli yatırımcılarından Niyazi Önen`i ağırlayacağız. Sayın önen bizlere ticari hayatının hikâyesini ve şirketlerin ikinci kuşağa aktarımı, şirketlerin sürdürülebilirliği ile ilgili kendi tecrübelerini aktaracak. Son oturumumuz ise; sürdürülebilir rekabet kurumsal gelişimi bizlere Doğanlar Yatırım Holding Başkanı Davut Doğan anlatacak. Sayın Doğan, kendi şirketlerinin gelişimi ve küresel anlamdaki atılımlarını anlatacak. Sonrasında ise; ÇASİAD`ın kuruluş yıldönümünün gala yemeğini gerçekleştireceğiz" dedi.
(Atilla Akın)