Son dönemde yaşanan ekonomik kriz, her kesimi derinden etkiiyor. Büyük şirketler konkordato ilan ederken, küçük işletmeler, kepenk kapatmak zorunda kalıyor. Çanakkale Kasaplar, Fırıncılar, Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Selahattin İş, gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklamada bulundu. 40 yıllık esnaf olduğunu söyleyen İş, böyle bir dönemle ilk kez karşı karşıya kaldığını ifade etti. Kış aylarından dolayı iş olmadığını ve esnafın kötü etkilendiğini söyleyen İş, özellikle ekonomik kriz nedeniyle birçok işletmenin kepenk kapattığını belirtti. Sokakların ‘devren kiralık, kapatıyoruz, devren satılık’ ilanlarıyla dolu olduğunu söyleyen İş; “Çarşıda esnaf da çoğalıyor, durum böyle olunca da esnaf kepenk kapatmak zorunda kalıyor. Üç kişi işletme açıyorsa, 5 kişi işletmesini kapatmak zorunda kalıyor. Sokaklar, ‘devren kiralık, kapatıyoruz, devren satılık’ ilanlarıyla dolu. Ben, 40 yıldan bu yana esnafım, ama şimdiye kadar böyle bir şey görmedim. Bu memleket hepimizin, esnafın yüzü gülerse herkesin yüzü güler. Ama esnaf zor durumda kalırsa, oda başkanı olarak ben de üzülürüm” ifadelerini kullandı. Her sokakta en az 8-10 işletmenin olmasının da esnafı kötü etkilediğini söyleyen İş; “Mesela her sokakta 5-6 işyerinin olması da esnafı kötü etkiliyor. Her sokakta 3 dönerci, 2 kuaför, 3 kafeterya gibi işletmelerin olması rekabet dozunu arttırıyor, bu da esnafa kötü yansıyor” dedi.
“Sokaklar, ‘kapatıyoruz, devren satılık’ ilanlarıyla dolu”
Çanakkale Kasaplar, Fırıncılar, Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Selahattin İş; “Esnafın en zor durumda kaldığı süre kış aylarıdır. Kış aylarında, yaz aylarına göre daha az iş oluyor, kiralar, asgari ücret, elektrik, doğalgaz gibi temel ihtiyaçlar artıyor. Fırıncı, lokantacı, malzeme fiyatları arttıkça, satılan ürün fiyatları da artıyor. Durum böyle olunca da insanlar zor durumda kalıyor. Çanakkale turizm bölgesi olduğu için ziyaretçiler Çanakkale’ye tatile geliyor. Kışın zaten ziyaretçi gelmiyor. Çarşıda esnaf da çoğalıyor, durum böyle olunca da esnaf kepenk kapatmak zorunda kalıyor. Üç kişi işletme açıyorsa, 5 kişi işletmesini kapatmak zorunda kalıyor. Sokaklar, ‘devren kiralık’, ‘kapatıyoruz’, ‘devren satılık’ ilanlarıyla dolu. Ben, 40 yıldan bu yana esnafım. Ama şimdiye kadar böyle bir dönem görmedim. Bu memleket hepimizin, esnafın yüzü gülerse herkesin yüzü güler. Ama esnaf zor durumda kalırsa, oda başkanı olarak ben de üzülürüm. Hiç kimse esnafın zor durumda kalmasını istemez. Asgari ücret zamlandı ama bu işçilere iyi gelmedi. Önceden 7 kişi çalıştıran esnaf, şimdi 5 kişi, 4 kişi çalıştırmak zorunda kalacak. Biz, işçi çıkarmak taraftarı değiliz. Biz, zam gelsin de her şeyi pahalı satalım taraftarı da değiliz. Bu durum 2 ay daha böyle devam edecek” dedi.
“İnsanlar, kiralarını, doğalgazlarını ödeyemez hale geldi”
Özellikle temel girdi maliyetlerinin artmasından dolayı hem esnaf hem de vatandaşın zor durumda kaldığını söyleyen İş; “Ege Bölgesinde aşırı yağışların hakim olmasıyla sel olayları oluyor ve seralar su altında kalıyor. Bu kez domates, biber, patlıcan, pahalanıyor. Bunun meyvesi olarak soğan, 7-8 liradan satılıyor. Tabi bu durumda meyve-sebze fiyatları yükselince esnaf da zor durumda kaldı. Umarız, bu durum böyle devam etmez. Umarız en geç 2-3 ay sonra Çanakkale’nin yüzü gülmeye başlayacak. Esnaf, bu yıl ekonomik krizden dolayı zor durumda kaldı. İnsanlar, kiralarını, doğalgazlarını ödeyemez hale geldi. Özellikle kiralar, Çanakkale genelinde çok yüksek, işçi maaşları var. Kışın iş olmadığı için işçi çıkarmak zorunda kalıyoruz. Keşke işçi çıkarmasak da 2-3 işçi daha alabilsek. İş bulma kurumu belirli desteklerde bulunuyor. Hükümet de esnafa yardımcı oluyor, çünkü hükümet de esnafın zor durumda olduğunu biliyor. İnsanlar, küçük meblağlar için kredi çekmek zorunda kalıyor, krediyi ödeyemeyince de zor durumda kalıyor. Hükümet Türkiye genelinde finansman sağlıyor. Çanakkale geneline de belli bir meblağ gönderildi. Biz de bu kolaylıkları kim sağladıysa herkese teşekkür ettik. Çünkü bu meblağlar esnafa can suyu oluyor. Esnaf, zor durumda kalınca kredi finansmanı sağlıyoruz, insanlar işlerini halledebilsin diye. Mesela her sokakta 5-6 işyerinin olması da esnafı kötü etkiliyor. Her sokakta 3 dönerci, 2 kuaför, 3 kafeterya gibi işletmelerin olması rekabet dozunu arttırıyor, bu da esnafa kötü yansıyor” dedi.
“Umarız, 2018 yılında yakaladığımız bu sayılara 2019 yılında katlayarak ulaşırız”
2018 Troya Yılı’nın ziyaretçi açısında önemli artış olduğunu söyleyen İş, bu durumun esnafa da katkısı için 2019 yılında ziyaretçi sayısının katlanarak devam etmesi gerektiğini belirterek; “Umarız önümüzdeki günlerde, aylarda daha iyi durumlara geleceğiz. Bir de geçtiğimiz yıl 2018 Troya Yılı’ydı. 2018 Troya Yılı kapsamında ziyaretçi sayısı yüksek oldu. Umarız, 2018 yılında yakaladığımız bu sayılara 2019 yılında katlayarak ulaşırız. Tabi Troya’ya gelen ziyaretçilerin hem o bölgeye hem de Çanakkale’ye oldukça faydası olacak. Ümitliyiz, yani esnafın önümüzdeki yaz içinde daha çok iş yapacağını, daha verimli çalışacağını düşünüyoruz” dedi.
(Baykal Sağlam)