"İnşaat zamları vatandaşın barınma hakkını elinden alıyor"

1515
Pandemi ve ekonomik krizden en çok etkilenen inşaat sektöründe maliyet fiyatları artmaya devam ediyor. Son olarak çimento fiyatlarına yüksek oranda zam gelirken yine diğer kalemlerde de yükseliş sürüyor. Uzmanlar özellikle Çanakkale gibi öğrenci ve göç yoğunluğunun fazla olduğu illerde ciddi konut sıkıntısı yaşanacağı uyarılarında bulunuyorlar. Konut sıkıntısındaki artış kira fiyatlarına da yansıyor. Kiralarda yüzde 50`ye yakın artış yaşanırken, orta ve dar gelirli vatandaşların konut sıkıntısı önümüzdeki günlerde artacak. TÜKODER Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, inşaat sektörünü etkiyen zamları eleştirdi. Zamların özellikle vatandaşların en temel yaşam haklarından biri olan barınma hakkını elinden alacağını belirten Berkit, artışların gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. 
 
"Konut sektöründe ciddi sıkıntılar yaşandığını gözlüyoruz"
Berkit, konuyla ilgili açıklamasında; "Ülkemizde her bir ilimizde son günlerde konut sektöründe ciddi sıkıntılar yaşandığını gözlüyoruz. Bu tüketicileri çok yakından ilgilendirmektedir. İlimizi ve ilçemizde konut sektöründe ki gelişmeleri Tüketici Koruma Derneği olarak yakından takip ediyoruz. Ulusal basında Türkiye Müteahhitler Birliği Konfederasyonun bugünlerde yaptığı çağrı, çimentoda yüzde iki yüze varan zamların protesto edilmesi ve inşaat sektörünün durdurulması ile ilgili çalışma gözlüyoruz" dedi. 
 
"Tüketicileri ciddi oranda etkiliyor"
Yaşanan gelişmelerin tüketicileri çok yakından ilgilendirdiği için yakında taip ettiklerini belirten Berkit; "Toplumun tüm katmanları, ilimize gelen öğrencileri, dar gelirlileri, emeklileri herkesi İlgilendirdiği için sektörün gözden geçirilmesi, çimento fiyatlarının yeniden iyileştirilmesi, üretimin devam etmesi, inşaat sektörünün devam etmesini istiyoruz. Bu artışlar konut kiralarına ve konut satışlarını ciddi şekilde etkileyecektir. Sadece çimento değil, demir ve diğer eklentilerin de hızlı bir şekilde gözden geçirilmesi, serbest piyasa ekonomisi için de rekabet koşullarına uyulması gerektiğini düşünüyoruz. Emlakçıların da görüşleri Çanakkale de konut sektöründe ciddi sorunlar olduğu ,talebin yoğun, konutun az olduğundan da kiraların yüksek olduğu, konut üretmenin de ağır bedelleri olduğunu belirtiyorlar" dedi. 
 
"Eylem kararını destekliyoruz"
Berkit son olarak; "Çimento girdilerinin yüksekliğinden dolayı, çimento da üretimin tüm katmanları yerli olmasına rağmen yüzde iki yüze varan zamların neden bu hale geldiğini anlamış durumda değiliz. Rekabet yapmadıklarını görüyoruz, rekabet kurulunun buna göz atması gerektiğini düşünüyorum. Biz Çanakkaleli tüketiciler olarak müteahhitler birliğinin almış olduğu bu çimento zamlarını protesto kararını en içten takip ediyoruz ve destekliyoruz" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş