havadurum

İliç’teki facianın ardından 170 örgütten ortak suç duyurusu

Türkiye genelinde faaliyet gösteren 170 demokratik kitle örgütü, İliç’teki maden kazası hakkında suç duyurusunda bulunacak.

612

Erzincan İliç’te 13 Şubat'ta meydana gelen maden kazasında, 9 madenci göçük altında kaldı. Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği kazanın ardından ülke genelinde aktif olarak faaliyet gösteren 170 demokratik kitle örgütü, Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş şirketi ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Eski Bakanı Murat Kurum hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. 26 Şubat Pazartesi günü saat 14.00’te bulundukları şehirdeki adliye binalarında bir araya gelecek olan örgütler, “İliç’teki katliamın sorumlularından hesap sormak için suç duyurusunda bulunuyoruz” dedi.

Kurumsal veya bireysel yapılacak olan suç duyurusunda ise; şüpheli sıfatıyla şu isimler yer aldı: “Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş şirketi ve yöneticileri başta olmak üzere, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Eski Bakanı Murat Kurum, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı- Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü görevlileri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı-Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü görevlileri, Erzincan Valiliği- İzleme ve Denetleme Komisyonu üyeleri ve 2022 yılındaki siyanür borusunun patlaması adli ve idari soruşturmalarını kapatan kamu görevlileri”

Suç duyurusu dilekçesinde gerçekleştirildiği iddia edilen suçlar ise şu şekilde sıralandı: “Şüpheli Anagold Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni işletmesinde yığın liç sahasının kayması/çökmesi ve geniş bir alana yayılması sonucu,

  1. Çok sayıda insanı öldürme (TCK madde 81, 85/2),
  2. “İnsan veya hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıkların ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine, hayvanların veya bitkilerin doğal özelliklerini değiştirmeye neden olabilecek niteliklere sahip olan atık veya artıklarla” Çevreyi kasten kirletme (TCK madde 18/4,5),
  3. Görevi kötüye kullanma (Kamu görevlileri yönünden) (TCK madde 257)
  4. Tespit edilecek diğer suçlar”
(ESRA GÜLLER)
Paylaş