İleri; “Balın iplik gibi uzaması kalite göstergesi değildir”

Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri, son günlerde kamuoyunda yer bulan ‘sahte bal’ konusu ile ilgili bir açıklama yaptı.

424
Sahte bal konusunun gündeme gelmesiyle birlikte, doğal bir besin ve şifa kaynağı olan balın sofralardan eksilmesinin sağlıklı beslenmeye vurulan en büyük darbe olduğunu belirten Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri; “Bu günlerde ‘bal’ ile ilgili olumsuzluklar gündem oluşturmaya devam etmektedir. Bu güne kadar görülmedik bir şekilde balın reklam edilmesi, kuşkuları da beraberinde getiriyordu. Sonunda beklenen oldu. Televizyonda izleyiciyi bıktıracak derecede reklam yapıp bal satan firmaların üç tanesinin, mısırlardan yapılan nişasta bazlı şurupları sattığı, en yetkili ağızdan açıklandı. Bu ürünleri sevk eden kargolardan alınan rakamlara göre 3 bin tonun üzerinde satış yapıldığı belirlendi.
 
İnsana zarardan başka hiç faydası olmayan, maliyeti 2 tl olup, indirimli fiyatı 20 tl den satılan, alanların da çok ucuza kaliteyi yakaladım dediği bu ürünlerin satışının sorumlusu kim? Birçok sorumlu bulunabilir ama bu problemi çözecek olan yine halkımızdır. Bu olaylardan sonra halkımızın pek tabii baldan uzaklaşması, kaçınılmaz bir olaydır. Doğal bir besin ve şifa kaynağı olan balın sofralarımızdan eksilmesi sağlıklı beslenmeye vurulan en büyük darbedir.
 
Kaliteli ve doğal balı bulma endişesi yaşayanlar bize ulaşabilirler. Bizler; Çanakkale’de 350 üretici, yıllık 750 ton hakiki ve doğal bal üretimiyle yanınızda olduğumuzu unutmayın. Bizler yarı resmi konumda bir sivil toplum kuruluşuyuz. Bilgili ve eğitimli üyelerimizin ürettiği ballar akridite olmuş laboratuarda tahlil olunduktan sonra paketlemeye girmektedir. Sahtecilerin dediği gibi balın iplik gibi uzaması kalite göstergesi değildir. Daha önceki yıllarda da bal da sahtekarlıklar yaşanmış idi. O günden beri Çanakkale ili Arı Yetiştiricileri Birliği olarak, halkımızın güvendiği bir kapı olarak bal sektöründe hizmetlerimizi sürdürmekteyiz. Balda çok iyi bir noktada olan birliğimiz, diğer arı ürünleri olan polen, arısütü ve propolis üretiminde de çalışmalarını sürdürmektedir” dedi.
Paylaş