havadurum

İkinci araç ithalatıyla ilgili açıklama geldi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan ikinci el araç ithalatıyla ilgili yeni açıklamalarda bulundu. Bolat, alınan kararlardan sonra ikinci elde fiyat azalmasının yaşadığını ifade etti.

292
İkinci el araç satışında alınan tedbirler sonuç vermeye devam ediyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, fahiş fiyat oluşumu ve stokçuluk iddialarıyla tartışılan ikinci el araç satışına yönelik durumla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yapılan düzenlemelerin sonuçlarının görülmeye başlandığını ifade eden Ömer Bolat "İkinci el satışların gevşediğini görüyoruz. Fiyatı daha yüksek olan ikinci el satışların sıfır araç satış fiyatına doğru, aşağı doğru bir ivme kazandığını gözledik. Birkaç hafta zaman alacak ama burada istikrarı sağlayacağız" sözlerine yer verdi.

Ömer Bolat ikinci el araç ithalatıyla ilgili yaptığı açıklamada "İlan siteleri, 15 Temmuz'dan itibaren sıfır araç fiyatından daha yüksek ikinci el fiyatı koymamaları konusunda uyarıldı. İlan siteleri de bu ilanları koymak isteyenleri uyaracak. Buna uyulmazsa 300 bin liraya kadar ceza kesilecek. Türkiye Noterler Birliği ile gerekli temas ve iş birliği sağlandı. 15 Temmuz itibarıyla noterler de 3'ten fazla bireysel satışı gerçekleştirmeyecekler. Burada çok ciddi açgözlülük uygulamalarını gördük. Bir nevi ihtiyaçtan oto alımından ziyade otoyu bir spekülasyon ve yatırım aracı ama daha çok spekülasyon amaçlı, manipülatif ve fahiş fiyat amaçlı ticaretini yapma gayretleri var. Biz son iki haftadır aldığımız tedbirlerle bu konuda çok önemli düzenlemeler yaptık. Bayilerin bir kısmının, stokladıkları araçları mecbur kalıp piyasaya sürmeye başladıklarını, 'araç yok' dedikleri müşterilerini ve hatta galerileri arayıp 'araç var, almak ister misiniz' dediklerini müşahede ediyoruz. İkinci elde satışların gevşediğini müşahede ediyoruz, fiyatlarda da daha yüksek olan ikinci el satışların, sıfır araç satış fiyatına doğru aşağı doğru ivme kazandığı gözlemini yaptık. Birkaç hafta zaman alacak ama burada istikrarı kısa sürede piyasada sağlayacağız" ifadelerini kullandı.
(Nilay Günay)
Paylaş