Ticaret Borsası Meclisi tarafından sektör oyuncularının aktif olarak içinde yer aldığı "Hububat Sektörü Değerlendirme Toplantısı" düzenlendi. Sektörel sorunların masaya yatırıldığı toplantıya Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, TMO Bandırma Şube Müdürü Ünver Kayran, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Akkuş, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Yıldız, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Harun Baytekin ve Dr. Fatih Kahrıman, Ziraat Odası Başkan Vekili Rahmi Erte, Ziraat Odası Meclis Başkanı Kadir Gülşen, TMO Çanakkale Ajans Amirliği Müdürü Ahmet Kaya, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen, Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Salamon Halyo, Meclis Başkan Yardımcısı İzzet Arıcı, Meclis Üyeleri Necmi Yıldırım, Zakir Tanrıkulu, Sinan Yücel ve üyelerimizden hububat sektörü temsilcileri katılım sağladı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen; "Stratejik bir ürün olan buğday, mısır, pirinç gibi ürünler üzerindeki politikalarımızın önemi çok büyüktür. Buğday yalnızca bir ürün değil, halkımızın en önemli besin maddesi olması dolayısıyla stratejik bir üründür. Bu ürün, çiftçimizin önemli bir kesiminin temel üretim konusunu oluşturması itibariyle aynı zamanda büyük bir sosyal önem taşımaktadır. Bu durum göz önüne alınarak, özellikle buğday, genel olarak da hububat ve sonrasında tarım konusunda, temel çözümün tarıma yapılan yatırımların artırılması ve gelişmekte olan ülkelerde kırsal kalkınmanın desteklenmesi olacağı düşüncesindeyiz" dedi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Akkuş ise; "Dünyada, kültüre alınmış 30.000 çeşit buğday vardır. Ülkemizde tarımı yapılan 300 çeşit olduğu bilinmektedir. Bu çeşit bolluğu da göstermektedir ki farklı coğrafik ve iklimsel koşullarda buğday yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Ülkemiz ve İlimiz açısından bakıldığında ekilen tarım alanlarının öncelikli bir numaralı ürünü buğdaydır. Ülkemizde 20 milyon ton buğday üretimi yapılırken, Çanakkale ilimizde toplam üretimin % 2.02`sine tekabül eden 405.598 ton üretim yapılmaktadır. Buda üretim değeri açısından günümüz fiyatlarıyla yaklaşık 284 Milyon TL`ye denk gelmektedir. Türkiye buğday verimi ortalaması 267 kg/da (2012 yılı ) iken Çanakkale verim ortalaması 443 kg/da olmuştur. Hasadın başladığı bu günlerde temennimiz odur ki, daha yüksek verim ortalamalarına ulaşalım" diye konuştu.
Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer de; Türkiye`nin ekonomik yönden 16.büyük ülkesi olduğunu, sanayisiyle, turizmiyle, tarımıyla, maden ve sektörleriyle dünya devleriyle rekabet edilecek konuma gelindiğini belirtti. Yıldızer; tarım sektörünün bu süreçte kendini yenilediğini, eskiden ithal edilen makinenin, tohumun, gübrelerin, fidanın ilacın artık kendimizin ürettiğini, hatta ihraç edildiğini, Türkiye`nin geçmişte sadece incir ve fındıkta dünya devi iken, şimdi kiraz, zeytin, ceviz, buğday, domates, çilek, biber, çeltik, mısır gibi ürünlerin üretiminde ilk 5`e girmiş, hayvancılıkta et ve süt verimlerinde dünya ortalamalarının üstüne çıkıldığını belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Harun Baytekin ve Dr. Fatih Kahrıman, Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Yıldız ve Toprak Mahsulleri Ofisi Bandırma Şube Müdürü Ünver Kayran`dan oluşan konuşmacılar konu ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi.