havadurum

"Her şey boğazın temizliği için"

1766

 Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü koordinasyonunda ÇOMÜ Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ve Çanakkale Belediye Başkanlığı yetkilileri tarafından oluşturulan çalışma gurubu kıyı şeridinde koku ve şikayetlerin belirlenmesi çalışmalarına başlandı. Başlayan çalışmalarla ilgili Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada, temel sorun olan yaz mevsimindeki koku probleminin nedenlerinin bilimsel verilerle kapsamlı bir şekilde ortaya konabilmesi için müdürlük bünyesinde çalışma gurubu oluşturulduğu ifade edildi. Pandemi sebebi ile ara verilen çalışmanın başladığı ifade edilerek; “Yelken Kulübü, Kolin Otel, Çanakkale Liman İşletmesi açıklarından üç farklı noktadan farklı derinliklerden kompozit deniz suyu numuneleri ile Kilitbahir açıklarından bir noktadan referans deniz suyu numunesi ve Yelken Kulübü önündeki sahilden bir noktadan yosun numunesi alınmıştır…” denildi.

 

“İlk toplantı 13 Mart tarihinde geçekleştirilerek çalışma düzeni belirlenmiştir”

Açıklamada; “İlimizde son yıllarda Yeni Kordondan başlayıp Kepez Limanına kadar uzanan sahil şeridinde oluşan yoğun kötü kokunun kaynağının araştırılması ve gerekli önlemlerin alınabilmesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz tarafından 22/01/2020 tarihinde koku şikayetlerinin yoğunlaştığı bölgede denizden deniz suyu numuneleri alınarak çalışmalar başlatılmıştır. Temel sorun olan yaz mevsimindeki koku probleminin nedenlerinin bilimsel verilerle kapsamlı bir şekilde ortaya konabilmesi için; İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ve Çanakkale Belediye Başkanlığı yetkilileri ile çalışma grubu oluşturulmuş, ilk toplantı 13.03.2020 tarihinde geçekleştirilerek çalışma düzeni belirlenmiştir. Burada alınan kararlar doğrultusunda yapılacak çalışmalar, Dünya Sağlık Örgütü tarafından Pandemi olarak ilan edilen Koronovirüs (Covid-19) salgınından ülkemizi ve vatandaşlarımızı korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla alınan tedbirler kapsamında ve ayrıca Çevre Ölçüm ve Analiz Laboratuvarlarının sahada yapacakları her türlü ölçüm, analiz ve numune alma faaliyetini tedbir amaçlı durdurulması ile söz konusu numune alma işlemleri 15/03/2020 - 17/06/2020 tarihleri arasında gerçekleştirilememiştir” denildi.

 

“Süreç hassasiyetle takip edilmekte”

Numunelerin alınarak titizlikle incelemeye alındığı ifade edilen açıklamada; “Pandemi nedeni ile süreçte zorunlu olarak yavaşlama olmuş, Haziran ayıyla birlikte normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte sahildeki kokunun nedenlerinin araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması için İl Müdürlüğümüz koordinasyonun oluşturulan Çalışma Grubunun 19/06/2020 tarihinde gerçekleşen toplantısında alınan kararlar doğrultusunda; İl Müdürlüğümüz Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürü Ali Rıza Ateş ve Çevre Mühendisi Funda Yalın, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Dr. Mehmet Ali Küçüker ve Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Aysun Kavcar’ın katılımıyla, Sahil Güvenlik Komutanlığından temin edilen bot ile 07/07/2020 tarihinde söz konusu bölgede Yelken Kulübü, Kolin Otel, Çanakkale Liman İşletmesi açıklarından üç farklı noktadan farklı derinliklerden kompozit deniz suyu numuneleri ile Kilitbahir açıklarından bir noktadan referans deniz suyu numunesi ve Yelken Kulübü önündeki sahilden bir noktadan yosun numunesi alınmıştır. Süreç hassasiyetle takip edilmekte, çalışmalar sürmektedir” denildi.

 

“Çanakkale Boğazının korunmasına yönelik çalışmalar yürütülecektir”

Açıklamada; “Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında ayda iki defa alınacak deniz suyu ve yosun numunelerinin analiz sonuçlarının yanında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzce koku şikâyetlerinin yoğunlaştığı bölgede organik madde yükünü arttırarak koku oluşumuna neden olabilecek kaynakların 3 aylık dönemde (Temmuz, Ağustos, Eylül) izleme çalışmaları yürütülecektir. Elde edilen veriler toplanarak Çalışma grubunda değerlendirildikten sonra, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Ali Küçüker tarafından bilimsel bir proje hazırlanarak, denizde koku sorununun giderilmesi konusunda alınması gereken önlem ve yapılması gerekenlerin tespiti sağlanacaktır.  Çanakkale İli Deniz Çöpleri Eylem Planı kapsamında proje oluşturularak Çanakkale Boğazının korunmasına yönelik çalışmalar yürütülecektir. Çalışmalar bir program dahilinde Müdürlüğümüzce tertip edilmektedir” denildi.

(Oya Koyuncu)

Paylaş