"Her Pedal Bir Umut Olsun"

Lösemi hastalığı taşıyan çocuklar için pedal çevirmeye var gücüyle devam eden Kemal Yücel, Türkiye turuna devam ediyor. "Her Pedal Bir Umut Olsun" sloganıyla yola çıkan Yücel, gittiği şehirlerde, yeni donörler bularak lösemi hastası çocuklara umut oluyor. Şehirleri bisikletiyle ziyaret eden ve her pedalda yeni bir destekçi aradığını belirten Yücel, bu seneki hedefinin 7 bin yeni donör bulmak olduğunu ifade etti.

432
Türkiye'de rota belirleyerek şehir şehir gezen Kemal Yücel, çevirdiği her pedalda lösemi hastası çocuklara umut olmak için mücadelesine devam ediyor. 10 yıl önce 6 yaşındaki oğlu Ali Utku'yu kaybeden Yücel, organ nakliyle oğlunun 5 çocuğa hayat verdiğini belirtti. Kök hücre nakli ve organ bağışının önemini anlatmak için senelerdir mücadelesini sürdüren Yücel, organ bağışı vatandaşları bilinçlendirmek için uğraşmaya kilometrelerce yol kat ediyor. Gezdiği şehirlerde insanları bilgilendirmek için büyük çaba gösteren Yücel kök hücre donör sayısının artması için bisikletiyle pedallıyor. Bu seneki hedefinin 7 bin yeni donör bulmak olduğunun altını çizerek, ilik naklinin öneminden bahseden baba Yücel, doğru bilgileri vatandaşlara ulaştırmak için mücadelesini sürdürüyor. Sürecin tahmin edildiği gibi olmadığını belirterek, sadece kan verme yöntemi ile bir hayat kurtarmanın mümkün olduğunu dile getirdi.

"Lösemi hastası çocuklarımızın hayata tutunabilmesi için ilik nakline ihtiyacı var"
Yücel lösemili çocuklar için başlattığı mücadelesi hakkında, "Kök hücre ve organ bağışı konusunda toplumsal bilinci artırmak amacıyla bisikletle Türkiye turuna çıkıyorum. Bilindiği üzere lösemi hastası çocuklarımızın hayata tutunabilmesi için ilik nakline ihtiyacı var. İnsanlar kök hücre bağışının, ilik bağışının nasıl yapıldığı konusunda yeterli bilgiye sahip değil. Çok acılı, sancılı ve uzun bir işlem olduğunu düşünüyorlar. Ancak bu öyle değil. Sadece kan verme yöntemi ile nakil bekleyen lösemi hastası bir çocuğun hayatını kurtarabileceklerini anlatıyorum. Şehir şehir geziyorum, bildiğim her şehirde toplantılar yapıyorum. İlik bağışının ne olduğunu anlatıyorum" sözlerine yer verdi.

"Kan verme yöntemiyle bir çocuğun hayatını kurtarmak mümkün"
Kök hücre bağışının süreci konusunda vatandaşları bilgilendiren ve kan bağışı ile hayat kurtarmanın da mümkün olduğunun üzerinde duran Kemal Yücel, kök hücre konusunda bilgi vererek, "İlk adımı vatandaşlarımız Kızılay'da atabilirler. Kızılay bu anlamda çok ciddi, güzel çalışmalar yapıyor. İlk adımımız 18-50 yaş aralığında olan tüm sağlıklı bireyler, Kızılay kan alma noktasına giderek kök hücre donörü olmak istediklerini söyleyecekler. 3 tüp kan örneği alınıyor. Yapılan analizlerde eşleşmede uyumlu bir hasta çıkması halinde bir sağlık kontrolü, ardından da kan verme yöntemi ile bir çocuğun hayatı kurtarılıyor. Gittiğim her şehirde insanlara bunu anlatıyorum. Çünkü insanların yanlış bilgileri var. Bunları doğru ile değiştiriyorum" dedi.

Hedef 7 bin yeni donör
Lösemi hastası çocuklara umut olabilmek adına 7 bin kilometre yol belirleyen Kemal Yücel, bu sene 35 şehir ziyaret etmeyi hedefliyor. Şehir şehir gezerek verdiği bilgilerle vatandaşları donör olmaları için bilgilendireceğine yer veren Yücel, bundan sonraki hedeflerini de açıkladı. Baba Yücel "Buradan sonraki durağım İzmir. Yarın akşam İzmir'de olmayı hedefliyorum. Ardından Aydın, Denizli rotasından Kocaeli ye çıkacağım. Karadeniz Bölgesini ziyaret ederek Doğu ve Güneydoğu Bölgesi ve ardından da Akdeniz üzerinden yine Çanakkale'de bisiklet turumu tamamlayacağım. Yaklaşık 7 bin kilometrelik bir rota belirledim. 35 kadar şehri ziyaret edeceğim. 7 bin kilometrelik rota içerisinde mesafede en az 7 bin yeni donör kazanımı elde etmeyi düşünüyorum. Bu yüzden de çalışmama Her Pedal Bir Umut Olsun adını verdim. İnsanlara hem organ bağışında, hem kök hücre bağışı konusunda bilinçlendirmeye çalışacağım" ifadelerini kullandı.

"Bir hastanın hayatını kurtarmak ister misiniz?"
Donör olmanın öneminin üzerinde duran Kemal Yücel, kendisinin de donör olduğuna yer verdi. Geçmişte oğlunu kaybetmesinin ardından oğlu Ali Utku'nun organlarıyla 5 kişinin hayat bulmasından bahseden Kemal Yücel sözlerine "Ben de bir donörüm. Hem de donör ailesiyim. Bundan 10 yıl önce 6 yaşındaki evladımı kaybetmiştim. Ali Utku'nun organlarını bağışladık, 5 çocuğa hayat verdi. Ben de yaklaşık 2 yıl önce bir hastaya canlıdan karaciğer donörü oldum. Yapılan cerrahi operasyon ile karaciğerden parça alındı ve bir hastanın hayatı kurtuldu. İnsanlara hem organ bağışını, hem ilik bağışını anlatırken yeni bir hayat kurtarabileceklerini anlatacağız. Turumun bu yılki simgesi de soru işareti. Soru işaretli bir harita belirledim. İnsanlara şunu soracağım; Bir hastanın, lösemi hastası bir çocuğun hayatını kurtarmak ister misiniz?" diye devam etti.
(Damla Yeltekin)
Paylaş