Tarihi ve ölümcül sıcak hava dalgası Avrupa`yı kasıp kavuruyor. Yüzlerce insanın ölümüne sebep olan sıcaklıklar, orman yangınlarına da sebep olan sıcak hava dalgasının önümüzdeki günlerde ise Türkiye`de hissedileceği ön görülüyor. Meteoroloji uzmanlarının uyarılarının ardından İl Sağlık Müdürlüğü, günün en sıcak saatleri olan 10.00 ile 16.00 saatleri arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması konusunda vatandaşları uyardı.
"Park etmiş araçlarda kimse kalmamalı"
Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanların kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmaması gerektiğinin altı çizilen açıklamada, "Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalıdır. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmelidir" sözlerine yer verildi.
"Güneş altında korunmasız kalınmamalı"
Günün en sıcak saatlerinin 10.00-16.00 arası olduğu vurgulanan açıklamada mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğine dair vatandaşlar uyarıldı. Açıklamada ayrıca şu sözlere yer verildi, "Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır."
"10.00-16.00 saatlerinde denize girilmemeli ve güneşlenilmemeli"
Denize girecek olan vatandaşları uyaran açıklamada, "Güneş ışınlarının dik geldiği 10.00-16.00 saatlerinde denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler güneşten koruyucu krem (en az 15 koruma faktörlü) kullanmalı, şapka ve gözlük gibi gerekli koruyucu önlemleri almalı ve uzun süre kesintisiz güneşlenmemelidir. Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır" ifadelerine yer verildi.
Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılması gerektiği belirtilen açıklamada, kızartma yerine haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanması tavsiye edildi. Bol miktarda sebze ve meyve tüketilmesi ve her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınması gerektiği hatırlatılan açıklamada, "Sıvı alımında su içmek esas olmakla beraber, su dışı sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir" denildi.
(Damla Yeltekin)