"Her geçen gün yoksullaşıyoruz"

462
Çanakkale Belediye Meclis Ocak ayı Meclis Toplantısı geçtiğimiz günlerde gerçekleşti. Yeni yılın ilk toplantısında gündem dışı konuşan, Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Av. Erdal Gezen; kentte tüketici ve ihtiyaç kredisi kullanan vatandaşların toplamda 10 milyar 700 bin TL borçlu olduğunu ifade ederek, "Bu asgari ücretle, ete, süte, peynire muhtaç hale geldik. Çaresizlik içindeyiz. Çanakkale`de toplam tüketici kredilerinin toplamı 6 milyar 500 milyon TL, ihtiyaç kredileri ise 3 milyar 770 milyon lira. İhtiyaç kredisi 2022 yılının aynı ayına göre yüzde 21 artmış durumda. Çanakkaleli vatandaşlarımız kredi ile yaşamlarını sürdürüyor. Önümüzdeki meclis toplantısında, Çanakkale`de mevcut ekonomik durumun; kullanılan ve ödenmeyen kredilerin; vatandaşlarımız, işçilerimiz ve memurumuz açısından; gerek esnaf, tüccar ve iş adamlarımız açısından sizlerle paylaşacağım" dedi.
"Bu iktidarı sandık iradesiyle göndereceğiz"
CHP`li Gezen, yaşamın her alanında haksızlık, hukuksuzluk ve yargıda adaletsizliğin yaşandığını belirterek, "Cumhuriyet tarihimizin belki de en sıkıntılı, en kötü yönetilen yıllarından bir tanesi. Yaşamın her alanında haksızlık, hukuksuzluk ve yargıdaki adaletsizlikler zirve yaptı. Geçmiş geride kaldı, 2023 bizi çağırıyor. Ancak İstanbul ancak; çocuğuna vermek için süte, mamaya ulaşamayan anneleri, okula aç giden bir öğün ücretsiz yemek bekleyen her yaştan öğrencileri, kredi borçlarını ödeyemeyen, siftah yapamayan ve işyerlerini kapatmak zorunda kalan esnafımızı, açlık sınırında yaşayan işçimizi, memurumuzu, krediye ulaşamayan tüccarımızı, işadamlarımızı, tayin bekleyen öğretmenlerimizi, iş bulamayan üniversite mezunlarımızı geride bırakamıyoruz. 2023 Haziran seçimlerinde de her açıdan çaresiz ve tükenmiş bu iktidarı sandık iradesiyle göndereceğimizi de beyan ediyoruz" diye konuştu.
 
 "Umutlarımızın ve Millet İttifakı`nın iktidarının gerçekleştiği bir yıl olmasını diliyoruz"
Gezen vatandaşların yoksulluk kriziyle baş başa kaldıklarını dile getirerek, "Yurttaşımız soğukta sokakta kalmaktan, bakıma muhtaç kalmaktan, tedavi olamamaktan, ilaca ulaşamamaktan korkuyor. Çocuklarımıza eşit şartlarda eğitim verememekten korkuyor. En önemlisi yoksul olmaktan korkuyoruz ama hepimiz her geçen gün yoksullaşıyoruz. Ülkemizde hoşgörü, güven, medeniyet, bereket ve adalet istiyoruz. Adaletin olmadığı zaman hiç bir şey olmadığını geride bıraktığımız yıllarda açıkça gördük. Adaletin yaşamımızın her alanında yer aldığı, yargının vesayet altından kurtularak, özgürce karar verdiği; hak, hukuk, adalet arayışının yaşamımızın her alanında yer aldığı, 2023 yılına adaletsizliği, derinleşen yoksulluğu ve umutsuzluğu taşımadığımız, tam aksine; umutlarımızın ve Millet İttifakı`nın iktidarının gerçekleştiği bir yıl olmasını diliyoruz" ifadelerine yer verdi.
"Maaşlarımızı TÜİK, harcamalarımızı ENAG üzerinden yapıyoruz"
CHP`li Gezen enflasyon oranları ve maaş zamlarına dikkat çekerek, "İlginçtir; maaşlarımızı TÜİK üzerinden, harcamalarımızı ENAG üzerinden yaptığımız bir ülkede yaşıyoruz. TÜİK`e göre yüzde 67 enflasyon var; ENAG`a göre ise yüzde 137 enflasyon var" ifadelerine yer veren Gezen, "1993 yılında sayın Cumhurbaşkanımız, "Bu ülke 1 simit 1 çaya muhtaç denilmişti. Bugün hesabını yaptığımızda; 8 bin 500 TL asgari ücretten 5 kişilik bir ailenin sabah akşam çay içip 1 simit yediklerinde 4 bin 500 TL`lik maliyet ortaya çıkıyor. 30 yıl geçmiş değişen hiçbir şey yok. Asıl mesele asgari ücrete tenezzül etmeyen bir Türkiye yaratmaktı. Maalesef bugün asgari ücretin yeterli olup olmadığını tartışılmasının üzüntüsü içerisindeyiz. Mutfak tüpüne yüzde 100 üzerinde zam geldi; 150 TL`den 345 TL`ye çıktı. Açlık sınırı 7 bin 818 TL yani asgari ücretin 700 TL altında. Yoksulluk sınırı 27 bin TL`ye çıktı. Bu şartlar altında 5 kişilik bir aile asgari ücretle nasıl geçinir" diye sordu.
(Damla Yeltekin)
Paylaş