havadurum

Hektaş Katılım Endeksine Uygun mu? Hektaş Halka Arzı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hektaş katılım endeksine uygun mu? Hektaş halka arz edilmeye hazırlanırken bu sorunun cevabını merak eden yatırımcılar için bu yazımızı hazırladık. Hektaş’ın faaliyet alanı ve finansal durumu hakkında bilgi vererek katılım endeksine uygunluk kriterlerini inceledik.

6300

Hektaş, tarım sektöründe faaliyet gösteren bir şirkettir. Hektaş, bitki koruma ürünleri, tohum, gübre, veterinerlik ve hayvancılık alanlarında hizmet vermektedir. Hektaş, 2023 yılında halka arz edilmeye hazırlanmaktadır. Halka arz, bir şirketin hisselerinin ilk defa halka satışa sunulması anlamına gelir. Halka arz edilen şirketler, Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlar. Halka arz edilen şirketlerin hisselerini almak isteyen yatırımcılar, bazı kriterlere dikkat etmelidir. Bu kriterlerden biri de katılım endeksidir.

Katılım Endeksi Nedir?

Katılım endeksi, Borsa İstanbul’da işlem gören ve katılım bankacılığı prensiplerine uygun olan şirketleri içeren bir endekstir. Katılım bankacılığı prensipleri, faizsiz finansman yöntemlerini esas alır. Katılım endeksi, katılım bankalarının ve katılım fonlarının yatırım yapabileceği şirketleri belirler. Katılım endeksine dahil olmak için şirketlerin belirli kriterleri sağlaması gerekir. Bu kriterler şunlardır:

Şirketin faaliyet alanı, katılım bankacılığı prensiplerine uygun olmalıdır. Örneğin, alkollü içecek, tütün, kumar, silah gibi faaliyet alanları uygun değildir.
Şirketin borç oranı, öz kaynaklarının yüzde 30’unu geçmemelidir.
Şirketin faiz geliri ve gideri oranı, toplam gelirinin yüzde 5’ini geçmemelidir.
Şirketin haram geliri oranı, toplam gelirinin yüzde 5’ini geçmemelidir.

Hektaş Katılım Endeksine Uygun mu?

Hektaş’ın katılım endeksine uygun olup olmadığına dair resmi bir açıklama bulunmamaktadır. Ancak internet üzerinde katılım endeksine uygun olduğuna dair bazı listelerde yer aldığı görülmektedir. Hektaş’ın faaliyet alanı tarım sektörü olduğu için katılım bankacılığı prensiplerine uygun olduğu söylenebilir. Ancak şirketin borç oranı, faiz geliri ve gideri oranı ve haram geliri oranı gibi kriterleri sağlayıp sağlamadığı net değildir. Bu nedenle Hektaş’ın katılım endeksine uygunluğu kesin olarak söylenemez.

Hektaş’ın katılım endeksine uygunluğu netlik kazandığında haberimiz güncellenecektir. (Haber Merkezi)

Paylaş