Haytap’tan soruşturma talebi

HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu Temsilcisi Berna Özüdoğru, sahipsiz sokak hayvanlarının yaşam haklarını ihlal edilmesi konusunda soruşturma açılmasını talep etti. Öte yandan Gökçeada`da köpeklerin zehirlenerek öldürüldüğünün açıklanması üzerine gözlerin çevrildiği Gökçeada Belediyesi açıklama yaparak iddiaların asılsız olduğunu belirtti.

495
Çanakkale Orman Su İşleri Müdürlüğü’ne Eceabat ilçesinde toplanan ve yok edilen köpeklere ilişkin soruşturma talebinde bulunan HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu Temsilcisi Berna Özüdoğru, acilen köpeklerin toplatıldığı bölgedeki monitörlerin incelenerek olayın araştırılmasını istedi.
 
Özüdoğru; “Yasaya göre, dönemsel eğitimden geçmeyen ekiplerin toplama yapması ve "ekibin başında veteriner hekim olmadan uyuşturucu tüfekle toplamanın" yapılmasının suç teşkil ettiği açıkça görülmektedir. Günümüzde beton binalarımızı ve şehirlerimizi hayvanların doğal yaşam alanlarına kurduk. Doğayı gasp ettiğimiz, beton bloklar diktiğimiz, her yeri asfalt yaptığımız bu ortamda, bu hayvanlara "gidecek yer" bırakmadığımız açıktır. Ahlaki, vicdani ve yasal boyutta hayvanlarla yaşamayı öğrenmek zorundayız. Oysa ki Eceabat belediyesi kendi halinde yasayan, kimseye zararı olmayan köpeklere bile yaşam hakkı tanımamakta, onları dönemeyecekleri kadar uzak yani belediye sınırları dışında yaban hayati alanlarına atmakta ve uyuşturucu tüfek ile yakalama yaparak birçok hayvanın ölümüne sebebiyet vermektedir. Bu bağlamda: Acilen köpeklerin toplatıldığı bölgedeki monitörlerin incelenerek olayın araştırılmasını, toplatılan köpeklerin bırakıldıkları yerin bilgisinin tarafımıza kayıt ibrazı ile birlikte bildirilmesini, toplamayı yapan ekibin isim/soyisim bilgileri ile toplama konusunda eğitimden geçip geçmediklerinin bilgisinin belgeleriyle tarafımıza iletilmesini, basında veteriner hekim olmadan toplama yapan şahıslar hakkında 5199 sayılı yasayı ihlalden haklarında soruşturma açılmasını ve idari para cezası verilmesini, toplama ekibinin başında bulunmayan veteriner hekim hakkında da hem görev ihmalden hem de 5199 sayılı yasayı ihlalden idari soruşturma açılması ve idari para cezası verilmesini, toplanan köpeklerin götürüldükleri yerlerden alınarak yerlerine getirilmesinin sağlanmasını talep ediyoruz. Müracaatımıza ilişkin yapılacak işlemlerin ve alınacak tedbirlerin, soruşturma sonuçlarının tarafımıza 4982 ve 3071 sayılı yasalar gereği bildirilmesini emir ve müsaadelerinize saygılarımızla arz ederiz” dedi.
 
 
Kaya iddiaları kabul etmedi
Gökçeada`da köpeklerin zehirlenerek öldürüldüğünün açıklanması üzerine gözlerin çevrildiği Gökçeada Belediyesi açıklama yaparak iddiaların asılsız olduğunu belirtti.
 
Çanakkale`nin Gökçeada (İmroz) ilçesinde halkın bakımını üstlendiği ve tedavi ettirdiği köpeklerin ortadan kaybolması ve bir kısmının ölü olarak bulunması, Yeni Bademli`de zehirli etten dolayı kedi ve köpeklerin belediye tarafından zehirlendiği iddiasının gündeme gelmesi nedeniyle iddialara yanıt veren Gökçeada Belediye Başkan Vekili Sami Kaya belediyeye intikal eden bir olay olmadığını belirterek, basında yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığını, adada veterinerlerle sürekli iletişim içinde olduklarını ifade ederek: “Adamızda belediye olarak barınak yapma gibi bir düşüncemiz var. Köpek ölümleri yaşandığı iddiaları doğru değil, gerçeği yansıtmıyor” dedi.
Paylaş