Havacılık ve Uzay Teknolojisi alanında ilk Meslek Lisesi açıldı
Savunma sanayi alanında sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının yetişeceği, havacılık ve uzay teknolojisi alanında Türkiye'nin ilk meslek lisesi olan Ankara Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin resmî açılışı, Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in katılımıyla gerçekleşti. Özer, Türkiye'nin ilk havacılık ve uzay lisesine 'Özdemir Bayraktar'ın adının verileceğini kaydetti. Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Ankara Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin açılışı ve Savunma Sanayii Başkanlığı ile iş birliği protokolü imza törenine katıldı. Bakan Özer, Ankara'nın Elmadağ ilçesindeki Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde düzenlenen törendeki konuşmasına Şırnak'ta şehit düşen askerlere Allah'tan rahmet, aileleri ve Türk milletine başsağlığı dileyerek başladı. Türkiye'nin son zamanlarda savunma sanayi alanında yapmış olduğu hamlelerin Millî Eğitim Bakanlığının yakından takip ettiğini gösteren ve alandaki tek okulun açılışı için bir araya geldiklerini vurgulayan Özer, 28 Şubat sürecinde yapılan müdahalelerle başarılı öğrencilerin meslek liselerine gitmelerinin engellendiğini belirterek bu vesayet odaklarının ancak on iki yıl sonra kaldırıldığını ifade etti.
Özer, sözlerini şöyle sürdürdü; "2012 yılından sonra tüm bakanlarımız mesleki eğitimi güçlendirmek için çok çaba sarf ettiler, hepsine minnettarım. Bizim yaptığımız farklı bir şey oldu: Sektörün temsilcilerinden biz okul istemedik. Dedik ki bizim bir bütçemiz var, biz sektöre insan kaynağı yetiştiriyoruz. Onun için sizden okul ve laboratuvar istemiyoruz, tek bir şey istiyoruz; müktesebatınızı okula yatırın. Müfredatı birlikte güncelleyelim, öğretmenlerin iş başında mesleki gelişim eğitimlerini birlikte planlayalım, öğrencilerin beceri eğitimlerini birlikte planlayalım ama tek bir şey istiyoruz: İstihdamda mümkün olduğu kadar garanti. Türkiye'nin gelişmesine hızlı ve paralel bir şekilde yeni alanlar açtık."
Savunma sanayi alanında daha önce hiçbir eğitim verilmediğini ifade eden Özer, Savunma Sanayii Başkanlığı iş birliğiyle ilk kez kapsamlı bir model geliştirdiklerini hatırlatarak, "Türkiye'nin ilk örnek olan istihdam garantili, yükseköğrenimi de kapsayan dönüşte tekrar istihdamı içine alan ve alandaki uzmanların da derse girme imkânı sağlayan ilk modeldi. Bir anda mesleki eğitimde 28 Şubat sürecinde akademik olarak başarılı öğrencilerden uzaklaştırdığı trend, tersine çevrildi. Yüzde 1'lik başarı biriminde ilk kez mesleki eğitim öğrenci almaya başladı. O güzel örnek, ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi örneği, diğer alanlara sirayet etmeye başladı." dedi.
Meslek liselerinin döner sermaye kapsamındaki üretim kapasitesine de yer veren Bakan Özer, "2018-19 yıllarında meslek liselerinin üretim kapasitesi sadece 200 milyonlar bandındaydı, 2022 yılında 2 milyarla kapatmıştık, 2023 yılındaki hedefimiz 3 buçuk milyar." değerlendirmesinde bulundu. Meslek liselerinin fikrî mülkiyetle ilgili çalışmalar yaptığına işaret eden Özer, "Patent, faydalı model, marka ve tasarım tescilleri alıyor ve ticarileştiriyor. Millî Eğitim Bakanlığının bu hamlelerden önceki fikrî mülkiyet kapsamındaki aldığı tescilli ürün sayısı, yılda 2.9 idi. 2022 yılında 8 bin 300 ürünün tescilini aldık ve 182'si ticarileşti. Artık öğrencilerimiz sadece müfredatı takip etmiyor, tüm dünyadaki gelişmeleri takip ediyor, iş gücü piyasasını takip ediyor." ifadelerini kullandı. Törene Bakan Yardımcıları Sadri Şensoy, Petek Aşkar ve Osman Sezgin ile Ankara Valisi Vasip Şahin de katıldı. #meb #uzay #teknoloji #hava
Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı