Hastalık sezonu açıldı

Okulların açılmasıyla birlikte bulaşıcı hastalıkların da artması nedeniyle Türk Toraks Derneği vatandaşları uyardı: Hijyen kurallarına uymayı ve aşıları ihmal etmeyin!

208

Türk Toraks Derneği, okulların açılmasıyla bulaşıcı hastalıklar için risk döneminin de başladığını belirterek; çocuklarda en sık görülen hastalıklara karşı en iyi korunma yollarından biri temizlik ve aşılar olduğunun altını çizdi. Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özge Yılmaz sınıflardaki oyuncakların, araçların temizliği ve sınıfların belirli aralıklarla havalandırılmasının önemine vurgu yaptı. Türk Toraks Derneği Çocuk Göğüs Hastalıkları Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Gizem Altay Özcan ise aşı takviminde bulaşıcı hastalıklara karşı koruyucu aşılar olduğunu belirterek "Çocuklarımızı aşı ile önlenebilen bulaşıcı hastalıklardan korumak için zamanında aşı yaptırmak önemlidir" dedi.

Prof. Dr. Özge Yılmaz sınıflarda alınması gereken önlemleri açıkladı ve şunları söyledi: "Okulların açılması ile birlikte çocuklar, soğuk algınlığı, grip, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, suçiçeği, el-ayak-ağız hastalığı gibi bulaşıcı hastalıklar açısından risk altındadırlar. Rinovirüs, influenza, RSV başta olmak üzere solunum sistemi virüsleri, solunum yolu ve daha az sıklıkla temas yoluyla bulaşmakta olup çocuklarda çoğunlukla üst solunum yolu enfeksiyonu, daha az sıklıkta da alt solunum yolu enfeksiyonlarına yol açmaktadır. Enterovirüs ve rotavirüs gibi gastrointestinal sistem virüsleri ise çocuklarda ishal, kusma, karın ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkmakta ve bu virüsler kontamine su ve yiyeceklerle bulaşmaktadır. Çocukları bu viral enfeksiyonlardan korunmanın en etkili yolu, iyi bir hijyen ve bağışıklık sistemini güçlendirecek sağlıklı bir yaşam tarzıdır. Ellerin sık sık yıkanması ve enfekte çocukların evde izole edilmesi viral enfeksiyonların diğer çocuklara bulaşmasını önleyecektir. Özellikle birçok çocuğun bir arada bulunduğu ortamlarda oyun alanlarının, oyuncakların, sınıftaki araçların uygun şekilde temizlenmesi ve sınıfların belirli aralıkla havalandırılması önem taşımaktadır."

İNFLUENZA AŞISI VE DİĞER AŞILAR İHMAL EDİLMEMELİ

Yeni salgınlara karşı çocukları koruyabilecek en önemli korunma yöntemlerinden birinin aşı olduğunu söyleyen Türk Toraks Derneği Çocuk Göğüs Hastalıkları Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Gizem Altay Özcan ise sözlerine şöyle devam etti, "Ulusal aşı takviminde yer alan tüm aşıların çocuk sağlığını tehdit eden hastalıklardan korunmak için zamanında yapılması gerekmektedir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı’nın çocukluk dönemi aşı takviminde bulaşıcı hastalıklara karşı rutin aşı uygulaması yapılmaktadır. Bunlar, difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, H. influenza tip b, tüberküloz, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, suçiçeği ve pnömokoktur. Aşılaması tam olan çocuklar kızamık, kabakulak, kızamıkçık ve su çiçeği virüslerine maruz kalsalar bile hastalığı hafif geçirmektedirler. Ulusal aşı takviminde yer almayan ancak riskli gruplara önerilen aşılardan biri ise influenza aşısıdır. Risk grubundaki kişiler 65 yaş üstü yetişkinler, kalp hastalığı, kronik akciğer hastalığı, diyabet, kronik böbrek hastalığı gibi kronik sağlık problemi olanlar, 5 yaş altı çocuklar, sağlık çalışanları ve gebeler olarak sıralanabilir. Aşı 6 aylıktan itibaren her yaş grubundaki çocuklara güvenle uygulanabilmektedir. Çocuklarımızı aşı ile önlenebilen bulaşıcı hastalıklardan korumak için zamanında aşı yaptırmak önemlidir.”

(BÜLTEN)
Paylaş