havadurum

Hasanpaşa Köfte Tarifinin Püf Noktaları Neler? Hasanpaşa Köftesi Nasıl Yapılır?

Hasanpaşa köfte, kızarmış köfte, patates püresi ve salçalı sosun bir araya geldiği, davet sofralarına yakışan, çok özel bir ana yemek. Bu lezzetli yemeği yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler ve püf noktaları bu yazıda!

1461

Hasanpaşa köfte, Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından biridir. Adını tarihi Hasanpaşa Konağı'ndan alan bu nefis yemeği, birçok insanın favorisi haline gelmiştir. Restoranlarda veya sokak lezzetlerinde sıkça rastlanan bu köfteyi artık evinizde yapmanız mümkün! İster özel günlerde misafirlerinize sunun, ister günlük bir lezzet olsun, bu yazıda Hasanpaşa köfte tarifini adım adım öğreneceksiniz. Lezzetin sırrını çözmek için hazır mısınız?

Malzemeler (Bir Porsiyon için):

  • 100 gram dana kıyma
  • 1/4 adet orta boy soğan (ince rendelenmiş veya doğranmış)
  • 1 diş sarımsak (ezilmiş veya doğranmış)
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Yarım dilim ekmek içi (ıslandıktan sonra sıkılmış)
  • Yarım çay bardağı ince doğranmış taze maydanoz
  • Limon suyu (isteğe bağlı)
  • Baharatlar: Kimyon, pul biber, tuz ve karabiber (tadınıza göre ayarlayabilirsiniz)

Hasanpaşa köfte nasıl yapılır?

Hasanpaşa köfte yapmak için öncelikle köfte harcını hazırlamak gerekiyor. Kıyma, rendelenmiş soğan, maydanoz, ekmek kırıntısı, yumurta, tuz, kimyon ve pul biberi iyice yoğurarak köfte harcını elde edin. Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp çanak şekli verin. Yağlanmış fırın kabına köfteleri dizin. Köftelerin içine birer kaşık bezelye koyun.

Patates püresi için, haşlanmış patatesleri ezin. Süt, tereyağı, rendelenmiş kaşar peyniri ve tuz ilave ederek kıvamlı bir püre haline getirin. Püreyi sıkma torbasına alın. Köftelerin üzerine püreden sıkın.

Sosu için, bir tavada su, salça ve kekik kaynatın. Fırında pişme süresini tamamlayan köftelere sos ekleyin. Üzerlerine kaşar peyniri rendesi serpin. Kaşarlar kızarana kadar tekrar fırına verin. Hasanpaşa köfteleriniz servise hazır!

Hasanpaşa köfte tarifi püf noktaları nelerdir?

Hasanpaşa köfte yaparken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları şunlardır:

  • Kullandığınız kıymanın az yağlı olması köftelerinizi daha lezzetli yapar. Köfte çanakları yağlı kıymadan yapıldığında pişerken yağını çekeceği için istediğiniz boyutta kalmayacak ve küçülecektir.
  • Köfte harcını güzel bir şekilde yoğurarak malzemelerin birbiri ile özleşmesini sağlamalısınız. Yoğurduktan sonra harcı bir süre buzdolabında dinlendirmek de köftelerin daha iyi tutunmasını sağlar.
  • Köfte harcına çanak şeklini verirken kaseniz yapışıyorsa kasenizi çok az ıslatarak yapabilirsiniz.
  • Patates püresini kıvamlı ve pürüzsüz yapmak için patatesleri kabuklarıyla birlikte haşlayın. Kabuklarını sıcağı sıcağına soyun. Süt ve tereyağını oda sıcaklığında bekletin. Patatesleri ezip süt ve tereyağı ilave ederken kısık ateşte pişirin.
  • Köftelerin üzerine sıkacağınız püreyi çok fazla yapmayın. Püre köftelerin üzerini tamamen kaplamasın. Köftelerin kenarlarından biraz görünmesi daha iyi olur.
  • Sosu köftelerin üzerine gezdirirken çok fazla dökmeyin. Sos köftelerin altına akıp fırın kabını ıslatmasın. Sosun kıvamı çok akışkan olmamalı.

Hasanpaşa köfte yanına ne gider?

Hasanpaşa köfte yanına en çok pirinç pilavı yakışır. Erişteli pirinç pilavı ya da bulgur pilavı da tercih edebilirsiniz. Hasanpaşa köftenizin yanına yoğurtlu bir meze yapabilirsiniz. Cacık, haydari, havuç tarator gibi meze çeşitleri köfteye çok yakışır. Ayrıca bol yeşillikli bir salata ile servis edebilirsiniz.

Hasanpaşa köfte kaç kalori?

Orta büyüklükte 1 porsiyon Hasanpaşa köfte yaklaşık olarak 228 kaloriye denk gelmektedir. Hasanpaşa köfte, yüksek kalorili bir yemek olduğu için porsiyon kontrolüne dikkat etmek gerekir. Hasanpaşa köfte diyet yapanlar için uygun bir yemek değildir. Hasanpaşa köfte yedikten sonra hafif bir tatlı tercih edebilirsiniz. Meyve salatası, sütlü tatlılar ya da dondurma gibi tatlılar köftenin ardından iyi gider.(Erhan Taylan)

Paylaş