1. Ayağa Basmalar
Bu konuyla ilgili Ocak ayındaki seminerde hakemlerin yönetim alanını genişleten talimatlar verilmişti. Bu talimatlar sonrasında hakemlerin bu tip pozisyonları yönetim yöntemleri analiz edildi. Videotest ve Geribildirimi şeklinde yapılan seansta aşağıdaki kriterler ön plana çıktı
;
a) Temas Anı: Ayağa Basmanın oluştuğu an, top oynama mesafesinde ise; bu hareket `geç kalınmış` bir müdahale olarak değerlendirilemez. Bu durumda hız ve şiddet olmadığında Sarı Kart gösterilmemelidir.
b) Temas Noktası: Ayağa Basmalarda temas noktası tam ayağın üstünde olmadığında; ayağın ucunda, yanında veya arkasında hafif olduğu bu tip ikili mücadelelerde, futbol oyunun ruhunun Sarı Kart beklemediği hakemlere aktarılmıştır.
c) Hız-Şiddet ve Temas Noktası: Ayağa basma `geç kalınmış` bir müdahale olduğunda, temas noktasının net bir şekilde ayağın üstüne olduğunun belirli olduğu durumlarda ise hız ve şiddet de varsa her zaman Sarı Kart ile cezalandırılması gerektiğinin altı çizildi.
2. Ellerin ve Kolların Kural Dışı Kullanımı
UEFA`nın ve Türkiye Futbol Federasyonu`nun hakemlerden istediği öncelik oyuncu sağlığının korunmasıdır. Bu bağlamda oyuncuların başlarına ve yüzlerine aldıkları darbeler daha dikkatli takip edilmelidir. Eğer oyuncunun yüzüne eller ve kollar ile bilinçli bir şekilde darbe varsa, bu darbenin hız ve şiddetine göre Sarı Kart veya Kırmızı Kart uygulanması gerekir.
Ancak oyuncuların bu talimatı rakiplerine kolay kart göstertmek için kullanmaları, hiç olmayan veya çok az olan temasları abartarak hakemlerimizin ve rakiplerinin işini zorlaştırmaları futbol kamuoyunda rahatsızlık yaratmaktadır. Hakemlere bu tip pozisyonlarda temas noktasına daha dikkatli odaklanmaları talimatı verilmiştir. Temas noktası rakibin yüzüne olmadığı veya net olmadığı durumlarda Sarı Kart gösterilmemesi gerektiği örneklerle anlatılmıştır. Videotest ve Geribildirimi şeklinde yapılan seansta, standart kararlar için farkındalık arttırıcı çalışmalar yapılmıştır.
3. Tutma İhlali
Futbol Oyun Kuralları`nda bu sezon başında Tutma İhlali için ilave bir açıklama yapılmıştır. Oyun Kurallarının 179.sayfasında;
Tutma İhlali (Holding offence)
Tutma ihlali sadece, bir oyuncunun rakibinin vücuduna veya ekipmanına yaptığı temas, rakibinin hareketini engellediğinde meydana gelir.
UEFA`nın Ocak ayının sonunda yaptığı seminerde, konuyla ilgili FIFA Hakemleri ile paylaştığı talimat hakemlerimize aktarıldı. Ayrıca VAR Hakemlerinin tutma ve çekmelerde açık ve bariz bir kanıt tespit ettiklerinde müdahil olmaları gerektiğinin altı çizildi.
4. 2. Sarı Kartlar
Hakemlerin maç içerisinde uyguladıkları disiplin çizgisinin önemi vurgulandı. Ayrıca 2. Sarı Kart kararının tartışma oluşturmayacak, çok net durumlarda uygulanması gerektiği hatırlatıldı.
Seminerin kapanış konuşmasını yapan Merkez Hakem Kurulu Başkanı Serdar Tatlı, Teknik Hatırlatmalarının ardından, hakemlerden Cesur, Adil ve Eşit yönetim beklediğini vurguladı.
(Kaynak: TFF)