Hakemlere talimat

738

Merkez Hakem Kurulu, Üst Klasman Hakemleri için düzenlenen seminerde ceza sahası içinde yaşanan pozisyonlar, elle oynamalar ve VAR müdahaleleri ile ilgili tartışılan pozisyonları değerlendirerek, hakemlere kesin talimatlar verdi.

Hakemlerden mutlak uygulanması istenen kural ve ilkeler şöyle;
 
1. Teknik Alan Yönetimi;
Teknik alandaki görevlilerin `Adil Oyun` ve `Saygı` olgularını göz ardı eden ve kabul edilebilir limitin üstündeki;
a) Hakemin sahadaki kişiliğini zedeleyen,
b) Hakemliğin ve oyunun imajını zedeleyen,
c) Maç bittikten sonra saha içine girip hakeme itiraz amacı taşıyan davranışlarına sıfır tolerans gösterilmesi istendi..
 
2. VAR Müdahaleleri;
Hakemlere VAR Protokolünün iki önemli maddesi hatırlatıldı.
a) Hakemler VAR yokmuş gibi maç yönetmeli,
b) Hakem sahada mutlaka bir karar vermeli, kararı VAR`a havale etmemelidir.
Bu bağlamda hakemlerin maçın gidişatını etkileyen önemli kararları sahada, VAR müdahalesi olmadan vermelerinin önemi vurgulandı.
Ancak VAR`ın görev alanına giren ve hakem kararının açık ve bariz hatalı olduğunun `net kanıt` ile gösterilebileceği pozisyonlarda, VAR müdahalesinin olması gerektiği de örneklerle anlatıldı.
 
3. İlave Süre Yönetimi;
Maçların genelindeki zaman kayıplarıyla beraber özellikle ilave süreye dikkat edilmesi istendi. İlave süre gerekirse iş birliği ile kontrol edilmeli ve doğru bir şekilde hesaplanmalı. Hakemlerden ilave zaman süresindeki zaman kayıplarına da dikkat edip, bu süreyi daha iyi yönetmeleri istendi..

4. İkili Mücadeleler;
MHK sezon başında; maç kontrolü konusunda problem yaşamamak kaydıyla, sahanın her alanında, hafif temaslarda ve adil ikili mücadelelerde kolay faul çalınmaması tavsiyesinde bulundu..

5. Elle Oynamalar;
Son 4 haftada TFF Süper Lig ve 1. Lig`de oynanan karşılaşmalarda topu elle oynamalar konusuyla ilgili tartışma yaratan görüntülerin hemen hepsi incelendi. Hakemlerin UEFA ve FIFA talimatları çerçevesinde hareket etmesi gerektiği örneklerle vurgulandı: Kolun vücuttan net bir şekilde ayrıldığı, oyuncuların kendilerini genişlettikleri ve uzattığı pozisyonlardaki kararlarda standart sağlanması istendi.
(Haber Merkezi)
Paylaş