havadurum

Günde onlarca kilometre, yüzlerce çay

695

 Çanakkale`de uzun yıllardır garsonluk yapan sayılı isimlerden biri de Hüseyin Katra. Katra, 1960 doğumlu ve 12 yaşından beri garsonluk yapıyor. Şu anda Belediye binasının altındaki Kilitbahir Kafe`de eşi ve baldızı ile aynı yerde çalışarak mesleğine devam eden Katra, 45 yıllık meslek kariyerinde bir çok yerde çalışmış. Bu yerler arasında Belediye Aile Kafetaryası, Manolya Kafe, Donanma Çay Bahçesi, Türkan Saylan Sosyal Tesisleri, eski garajdaki çay ocağı ve son olarak emekli olduğu Çataltepeliler Derneği gibi işletmeler yer alıyor. Mesleğine devam ederken okulu bırakmak zorunda kaldığını belirten Hüseyin Katra mesleğine olan sevgisini; "Eskiden fakirlik, yokluk vardı. Yokluklarla büyüdüm. 7 kardeşiz, bazılarımız okudu bazılarımız okuyamadı... Yokluk vardı, yokluktan okuyamadım. Mesleğimi seviyorum. Başka işler de yaparım ama bu meslek benim bir parçam oldu. Ancak meslek ayrımcılığım yok ne meslek olursa yaparım. Garsonluğu seviyorum... İnsanlarla konuşmak, insanlara hizmet etmek güzel şeyler" diyor. Kilitbahir Kafe`ye saat sabah 6 buçukta gelerek 17.00`a kadar mesai yapan Katra günün başlangıcını; "Sabah gelince ocağı yakıyorum. Servisi hazırlıyorum. Çayları demliyorum. Simitleri, poğaçaları sıralıyorum. Tost makinasını yakıyorum derken elemanlar gelince gün başlamış oluyor."  dedi. Her gün çay dağıtırken yaklaşık bin 500 - bin 600 merdiven inip çıktığını dile getiren Katra, her gün 25 kilometreye yakın yol yürüdüğünü de sözlerine ekledi. Bu mesafeleri kat ederken de kafenin içerisi hariç günde 570 çay dağıttığını belirtiyor. 

 
"Çalışmadığım zaman kendimi kötü hissediyorum"
Çalışmayı ve mesleğini çok sevdiğini söyleyen Katra; "Toplum içinden çıkmış bir kişiyim. Yanlışı, doğruyu bilen bir kişiyim. Bu mesleği yaparken başımdan bir ton hadise geçti. Kavgalar, gürültüler, güzellikler, yokluklar... Hepsini gördüm. Garsonluk yaparken hizmet etmekten mutluluk duyuyorum. Çalışmadığım zaman kendimi kötü hissediyorum." dedi. Konuşmasının devamında Katra sevenlerinin de çok olduğunu belirterek; "Benim çayımı içmek için buraya özellikle gelenler var... (Hüseyin`in çayı çok güzeldir, eskilerdendir, o demlerse güzel olur) diyenleri duyuyorum; insanın hoşuna gidiyor. Tanındığımız ve sevildiğimiz için çayımızı kahvemizi içmeye eşimiz, dostumuz geliyor. Bu da onur verici bir şey." diye konuştu.
 
Çay demlemeyi Rizeli Usta`dan öğrendi
Çay demlemesini Rizeli ustasından öğrendiğini dile getiren Katra, çayın nasıl demlenmesi gerektiğini şu sözler ile belirtti; "İlk önce sıcak su, üstüne çay. Çayı, çay ile beraber kaynatmayın. Çay ağır ağır kendi kendine demlenip aşağı inince daha iyi olur. Rizeli bir ustam taze çay içmezdi, `Bana taze çay verme da!` derdi. Bana `çay demi ortalara gelsin ondan sonra çay ver` derdi. Yani demlenmesi 15-20 dakika değil en az yarım saattir çayın oturabilmesi. Tabi şimdi yoğunluk olduğu için bu süreyi her zaman tutturamıyoruz. Tavsiyem çayları üstten demleyin." dedi. Şu an çalıştığı yer olan Kilitbahir Kafe`yi, "Buranın güzelliği apayrı" diyerek anlatan Katra, konuşmasının sonunda herkesi Kilitbahir Kafe`ye beklediğini dile getirdi. 
(Atakan Alkış-Şenol Güven)
Paylaş