havadurum

Gülpınar, 96 yıllık Cumhuriyet geleneğini sürdürüyor...

695

 Gülpınar halkı, Cumhuriyet’in doğuşundan bu yana gelenek haline getirdikleri kutlamalara devam ediyorlar. Gündüz düzenlenen Cumhuriyet Bayramı töreninin ardından gece boyunca sürecek olan Cumhuriyet kutlaması için hazırlık yapan Gülpınarlılar, köy meydanında bir araya gelerek davullarla, zurnalarla, zeybeklerle… Cumhuriyet’in doğuşunu kutluyorlar. Gülpınarlılar, bu yıl kutlamaların 96’ncısını düzenlediler. Çevre köy ve beldelerden de katılımın olduğu kutlamalar gece boyu sürerken, kutlamaya katılan Ayvacık Belediye Başkanı Mesut Bayram, köy muhtarı Erhan Cantürk, belediye olduğu dönemde Gülpınar eski Belediye Başkanı Ünal Karagöz ve köyün önde gelenlerinden Resul Uysal, Cumhuriyet ile birlikte doğan ve bu güne kadar gelen geleneği gazetemiz Çanakkale OLAY’a anlattılar. Ayvacık Belediye Başkanı Bayram, kutlamalara Cumhuriyet sevdalılarının her yıl daha fazla katıldığını belirtirken, köy muhtarı Cantürk kutlamalarla Gülpınarlıların, Cumhuriyet’in sorunlarının ancak Cumhuriyetle çözülebileceği mesajı verdiğini söyledi.  Gülpınar eski Belediye Başkanı Karagöz, Cumhuriyet’in kurulması ile başlayan geleneğin bundan sonrada devam edeceğini ifade ederken, köyün ileri gelenlerinden Uysal; “Cumhuriyet’in kurulduğu günden beri bu kutlamalar yapılır. Biz zamanlar Jandarma gelip bu kutlamaları dağıtmaya da çalıştı ancak gücü yetmedi. Böyle zamanlarda oldu. Çünkü biz demokrasiye inanmış, Cumhuriyet’e bağlı insanlarız. Bunun için her yıl gün geçtikçe daha kalabalık kutlanıyor” dedi.

 
“Cumhuriyet sevdalıları her dönem çoğalıyor”
Kutlamaya katılan Ayvacık Belediye Başkanı Mesut Bayram; “Cumhuriyetimizin 96’ıncı kuruluş yıldönümü kutlu olsun. Gülpınar köyümüz daha önce belde idi. Gülpınar’a bu örf ve adetimiz olan Cumhuriyet şölenimiz kutlanıyordu. Her yıl daha da artarak kutlanıyor. Bu akşam bu kalabalığı görünce daha da mutlu oldum. 3 yıl önce geldiğim süreçte bu kadar coşkulu bir kalabalık yoktu. Demek ki Cumhuriyet sevdalıları her dönem çoğalıyor. Buna da çok mutlu oldum. Bu aslında büyük bir organizasyon. Burada emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bunu keşke büyük köylerimizde bunu başlatabilirler. Cumhuriyet’e yakışan, bu bölgeye yakışan insanların hak ettiği, Cumhuriyet’e verdiği değeri görüyoruz. Daha nice mutlu, özgür ve Cumhuriyet’le birlikte yıllar diliyorum” dedi. 
 
“Gülpınarlılar, Cumhuriyet’in sorunlarını ancak Cumhuriyet ile çözebiliriz mesajı veriyor”
Türkiye’de bu şekilde olan tek kutlama olduğunu belirten köy muhtarı Cantürk;  “Her Cumhuriyet Bayramı’nda bu kutlanıyor. Türkiye’de bu şekilde olan tek kutlama. Biz atalarımızdan böyle gördük, bizlerde bunu devam ettiriyoruz. Türkiye’de tek kutlama bu. Bu bir mirastır. Biz bunu devam ettiriyoruz. İnşallah bizden sonrada çocuklarımız devam ettirir. İlgi çok güzel. Çevre köylerden de ilgi fazla. Her yıl daha kalabalık ve daha güzel oluyor. Coşkulu, sevinçli ve keyif alıcı. Cumhuriyet’e çok değer veriyoruz ve bütün Türkiye’nin de değer vermesini arzu ediyoruz.  Gülpınarlılar buradan Cumhuriyet’in bütün sorunlarını ancak Cumhuriyet ile çözebiliriz mesajını veriyor.  Her kim gelirse gelsin kimse Mustafa Kemal Atatürk’ün yerini dolduramaz. Hepimiz bugünleri ona borçluyuz” dedi. 
  
“Gelenek bundan sonra da devam edecek”
Cumhuriyet’in kurulduğu günden bu yana bu geleneğin devam ettiğini belirten eski belediye başkanı Karagöz; “Herkes kendi imkanları ile meydana geliyor. Bir taraftan yenilip, içiliyor sohbetler ediliyor, bir taraftan da davul zurnalarla oynanıyor. Bu gelenek dediğim gibi Cumhuriyet kurulduğundan bu yana devam eden bir gelenek. Bundan sonrada devam edilmesi düşünülüyor. Benim dönemimde de birkaç farklılıklar yaratmaya çalıştık, çeşitlendirmeye çalıştık. Şu andaki arkadaşlarımızda bunu devam ettiriyor. Diğer çevre köyler geliyor, müsait olduklarında siyasiler geliyor. Fener alayı ile başlıyor çarşı meydanında eğlenceli bir şekilde devam ediyor” dedi.  
 
“Demokrasiye inanmış, Cumhuriyet’e bağlı insanlarız”
Resul Uysal; “Ben Gülpınarlıyım. Cumhuriyet kurulduğu günden beri Gülpınar’da Cumhuriyet Bayramı coşku ile kutlanır. İmkansızlıklar olduğu zamanlarda bile külü gazla karıştırır ışık yapardık. Avcılar 29 Ekim törenlerinden sonra ava çıkarlar, balıkçılar balığa çıkarlar kutlamaların alt yapısını yerel idareciler hazırlar, vatandaş kendi yiyeceği içeceğini getirir. Eski zamanlarda kıt kanaat geçimler vardı. Yılda bir kez içki içen insanlar bu kutlamalarda içki içerler. Bir tane telli horozu besleyen kişi bunu bu kutlamalar için beslerdi. Gülpınarlılar olarak bu kutlamaları atadan, babadan toruna intikal ettiren insanlarız. Cumhuriyet’in kurulduğu günden beri bu kutlamalar yapılır. Bir zamanlar Jandarmanın gelip, bu kutlamaları dağıtmaya da çalıştığı günleri de yaşadık, ancak gücü yetmedi. Böyle zamanlar da oldu. Çünkü biz demokrasiye inanmış, Cumhuriyet’e bağlı insanlarız. Bunun için her yıl gün geçtikçe daha kalabalık kutlanıyor” dedi. 
(Eren Aşnaz- Seçkin Sağlam)
Paylaş