Gökkuşağı Koleji’nden “OkuRmaya Geliyoruz” projesi

Özel Gökkuşağı Koleji`nin, "OkuRmaya Geliyoruz" adlı projesinde misafirlere önce kahve ısmarlanıyor, daha sonra kitap okunma seansı başlıyor. Okumaya herkes katılıyor. Bittikten sonra büyükler sohbet ederken çocuklar da eski oyunları oynuyor. Bu şekilde hem komşuluk ilişkileri geliştiriliyor hem kitap okuma alışkanlığı kazandırılıyor hem de çocuklar, dijital ortamdan uzaklaştırılarak eski oyunlara yönlendiriliyor.

1016
 
 
Projeye katılanlar arasında bulunan işadamı Hikmet Sezen, kitap okuma alışkanlığını geliştirerek, çocuklarına örnek olduklarını söyledi. Dijital ortamın aileleri esir aldığını belirten Sezen, "Hem eski gelenekleri yaşatmak adına hem çocuklarımıza model olmak adına hem de diğer ailelere örnek olması adına güzel bir etkinlik bu. Bir araya geliyoruz, kitap okuyoruz. Hem burada diğer ailelerimizle beraber yemek yiyeceğiz. Bugünlerde toplumun en çok ihtiyaç duyduğu şey diyalog; birbirimizle konuşmak, dertlerimizi, güzelliklerimizi paylaşmak. Maalesef son zamanlarda toplum, dijital dünyayı adeta her şey olarak kabul ediyor. Sürekli televizyon izliyor, internete giriyor. İnsanlar tamamen birbirinden koptu. Okumayan bir toplum haline geldik. Etkinlikte yarım saat kitap okuyoruz. Sohbet ediyoruz. Aileler birbirleriyle tanışmış oluyor. Çocuklarımız birbirleriyle kaynaşmış oluyor. Burada tamamen eski geleneğe dönüyoruz. Bunlar ancak çocukluğumuzda gördüğümüz şeyler. Daha fazla insanlar birbirleriyle diyaloğ halindeydiler. Toplumda bir kopma var. Herkes ferdi yaşama dönmüş durumda. Bunları başlatma adına, yaşatmak adına, model oluşturma adına böyle bir etkinlik yapıyoruz" şeklinde konuştu.
 
 
Bir yanda misafirlere hizmet eden diğer tarafta etkinliğe katılarak kitap okuyan öğrenci velisi Fatma Sezen de ailelerin artık gittikçe birbirinden kopmaya başladığını belirterek, bunun önüne geçmek için bu etkinliğin önemli olduğunu söyledi. Sezen, etkinliğin amacını şöyle açıkladı: "Okulumuzun gerçekleştirdiği bir sosyal sorumluluk projesi. Dört aile geldi misafirliğe, çocukları ile birlikte. İlk önce onlara kahve ikramında bulunduk. Daha sonra yarım saatlik bir kitap okuma programımız var, hep beraber çoluk çocuk olarak. Daha sonra misafirlerimize, hazırladığımız geleneksel yemekleri sunacağız. Sohbet edeceğiz. Bu arada çocuklarımızı da televizyon, bilgisayar, dijital ortamdan kurtarıp eski oyunlara yönlendirmeye çalışıyoruz. Onlar bu oyunları oynarken biz de ailelerle muhabbet ediyoruz. Artık gittikçe birbirimizden kopmaya başladığımızın farkına vardık. Tekrar eski günlere dönmek adına, çocukluğumuzdaki o güzel komşulukları yaşamak için, bunu tekrar çocuklarımıza hissettirmek, onlarla beraber bu gelenekleri gelecek nesillere aktarması adına böyle bir etkinlik yapıyoruz."
 
 
`Unutulan kültür değerleri canlandırılıyor`
Proje hakkında bilgi veren Özel Gökkuşağı Koleji Müdürü Ubeyd Karadağ, unutulan kültür değerlerini canlandırmak adına böyle bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Karadağ, "Velilerimiz arasında ve öğrencilerimiz arasında sosyal dayanışmayı arttırmak adına yaptık. `OkuRmaya Geliyoruz` adlı projemizde amacımız, yozlaşmaya yüz tutmuş bazı kültürel değerlerimizi tekrar canlandırmak. Televizyon, cep telefonu ve bilgisayarın amacına uygun bir şekilde kullanılması, yanlış kullanılmaması için böyle bir proje geliştirdik. Projede velilerimiz, birbirilerine akşam oturmaya gidiyorlar. Oturmaya gittiklerinde de kitap okuyor, çay kahve içiyor, vakitlerini daha iyi değerlendiriyorlar. Televizyon gibi, bilgisayar gibi aletlerden bir an olsun kendimizi uzaklaştırıp birbirleriyle sohbet etmeye vakit buluyorlar. Öğrencilerimiz de kitap okuyor, unutulmuş bazı oyunları oynuyorlar. Aşık atma gibi, beş taş oyunu gibi, fısfıs gibi öğrencilerimizi kültürel oyunlara sevk ediyoruz. Bilgisayar oyunlarından uzaklaştırıyoruz" dedi.
 
 
Paylaş