Gökhan "Almanya'nın iki katı güneş görüyoruz ama 40''ta birini üretiyoruz.."

1764

 Çanakkale Belediyesi, doğa ve çevre adına önemli bir adım daha attı. Çevre bilinci kapsamında ve çevreci bir yatırım olan Güneş Enerji Santrali (GES), dün yapılan törenle hizmete girdi. Çanakkale Atık Su Arıtma Tesisi yanında kurulan GES’in sözleşme bedeli 4 milyon 45 bin lirayı bulmuş ve 14 bin 550 metrekareli alan üzerine kurulmuştur. Yüklenici firma Neostar Elektrik Elektronik’in yaptığı GES’in kurulduğu alan üzerinde 3 bin 828 adet yerli üretim 280 vat gücünde panel bulunduğu belirtilmektedir. GES’te17 adet de 60 kilovat inverter kullanıldığı açıklanmıştır. Çalışma kapsamında toplamda 3828 adet yerli üretim 280W(Watt) gücünde panel, 17 adet 60kW(kilowatt) invertör kullanılırken, toplamda maximum 1071,84 kWp (992,8 kWe- AC) gücünde elektrik üretimi yapılması planlanıyor. 14 Ocak 2019 tarihi itibari ile santralin TEDAŞ kabulü yapılırken, UEDAŞ’a da enerji satışımız başladı. Ocak ayı içerisinde 15 günlük yaklaşık 20 bin 000kWh (kilowattsaat) elektrik üretimi yapıldı. GES’in hizmete girmesi ile ilgili düzenlenen tören programına, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcıları, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, CHP Kepez Belediye Başkan adayı Birol Arslan, CHP Belediye Meclis Üyeleri, CHP Belediye Meclis üyesi adayı Rebiye Ünüvar, CHP Belediye Meclis Üyesi adayları, CHP İl Genel Meclis Üyesi adayları, Belediye birim müdürleri, Belediye personeli ve vatandaşlar katıldı. Programda Fevzipaşa Mahalle Meclisi’ndeki Fevzipaşalı kadınların yaptığı alışveriş filelerinin içinde yerli tohum dağıtımında bulunuldu. Programa gelen vatandaşlar, tohumlardan aldılar. Belediye Başkanı Gökhan da tohumları inceleyerek, fileler ve tohumlarla ilgili bilgilendirmede bulundu. Programda Çanakkale Belediyesi Çevre Mühendisi ve Atık Su Arıtma Tesisi Sorumlusu İrem Bengisu Erol, GES hakkında bilgilendirmede bulundu. Çevresel anlamda bir diğer önemli projenin Atık su Arıtma Tesisi olduğunu belirten Başkan Gökhan, çevreci bu yatırımın ihtiyaçlarına da yine çevreci çözümler yaratıldığını kaydetti. Başkan Gökhan, bu kapsamda tesisten çıkan çamurun yüzde 90 oranında kurutulduğu Çamur Kurutma Tesisinin tamamen güneş enerjisi ile çalışan bir teknikle kurulduğunu söyledi. Başkan Gökhan, Solar Çamur Kurutma Tesisini kurmadan önce çeşitli örnekleri incelemek üzere yurtdışında teknik geziler gerçekleştirildiğini belirtti

 
“Belediye olarak, çevre yatırımlarına devam ediyoruz”
Çanakkale Belediyesi Çevre Mühendisi ve Atık Su Arıtma Tesisi Sorumlusu İrem Bengisu Erol; “Çanakkale Belediyesi’nin çevreci yatırımlarına Güneş Enerji Santrali’ni (GES) ekliyoruz. Çanakkale Belediyesi olarak yeni yatırımlar yaparken ve yapılan yatırımları işletirken enerji kaynaklarının yenilenebilir olanlarını çevreci bakış açısıyla devam ettirmeye çalışıyoruz. Özellikle iklim değişikliğinin gerçek anlamda hissedildiği bu günlerde yenilenebilir enerji kaynaklarına dönmek, enerji bütçemizi azaltmaktadır. Bilindiği gibi belediyemizin en büyük çevre yatırımlarından bir tanesi, Atık Su Arıtma Tesisimizdir. Tesisimiz, 2013 yılında devreye girdi. Kurulduğu günden bugüne yönetmeliğe uygun olarak, verimli bir şekilde çalışmaktadır. Atık Sus Arıtma Tesisleri’nin iki büyük çıktısı vardır. Bunlardan birisi arıtılmış atık sudur. Diğeri ise, arıtma çamurudur. Çanakkale Belediyesi, bu iki çıktı için de temiz enerjiye yönelmiştir. Güneş Enerji Santrali’nin sözleşme bedeli 4 milyon 45 bin liradır. Santral aynı zamanda 14 bin 550 metrekareli alan üzerine kurulmuştur. Yüklenici firma Neostar Elektrik Elektronik’tir. Bu konu, güneşi alma açısından uygun konumdadır. Bir megavatlık bu güneş tarlasında 3 bin 828 adet yerli üretim 280 vat gücünde panel bulunmaktadır. 17 adet de 60 kilovat inverter kullanılmıştır. 14 Ocak tarihinde santralimizin TEDAŞ kabulü yapılmış olup UEDAŞ’a enerji satışımız başlamıştır. Henüz çok fazla güneş almayan Ocak-Şubat aylarında bile Atık Su Arıtma Tesisi’nin ihtiyacını karşılayabilmiştir. Önümüzdeki yaz aylarında santralimiz, ürettiği elektrik ile arıtmanın tükettiği enerjiyi karşılayacak, ayrıca fazla üretim, şebekeye bağlanarak belediyemize maddi bir kazanç sağlayacaktır. Tesise yapılan yatırımın 5 yıl içerisinde kendisini amorti edeceği hesaplanmıştır. Çanakkale Belediyesinin çevre ve insan sağlığına uygun, üretim hizmet maliyetlerini düşüren yenilenebilir enerji kaynaklarına önem veren ve üstelik kazanç sağlayan bu enerji politikasını uygulayarak hem bölgedeki kurum ve kuruluşlar hem de özel sektöre örnek olması açısından liderlik göstereceğine inanıyoruz” dedi. 
 
“Yatırımlarımızda da çevreciliği ön planda tuttuk ve tutmayı sürdüreceğiz”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Çevreci bir anlayışla kurduğumuz Çöp Deponi Alanımız ve Birliğin çalışmalarını şimdi bir aşama öteye geçiriyoruz. Orası ile ilgili yeni bir projemiz var. Bu alanda geri dönüşüm olarak toplanamayan, çöpün içinde giden geri dönüşüm malzemelerinin bir daha ayıklanacağı, enerji atıklarının toplanıp çimento fabrikalarına verileceği bir yenileme yapıyoruz. Böylelikle Çöp Deponi Alanımızın kapasitesini bir 20 yıl daha uzatmış olacağız. Şimdi de, yurtdışından bizim tesisimizi incelemek için geliyorlar. Burada özetle, yılda üretilen enerjinin sadece yarısını tüketeceğiz. Diğer yarısını da sisteme verip, oradan da gelir elde etmiş olacağız. Tesis çok kısa bir süre önce hizmete başladı. Bu kısa kış günlerinde, havaların kapalı olmasına rağmen yine de Atık su Arıtma Tesisinde tükettiğimiz enerjinin üzerinde bir üretim yaptık. İleride günler uzadığında, güneşli gün sayısı arttığında üretimimizi de arttırmış olacağız. Ülkemiz yüz ölçümünde, yılda metrekareye düşen ortalama kilowattsaat güneş enerjisi miktarı Almanya’dakinin iki katı kadar olmasına rağmen, Almanya’dakinin sadece 40’ta biri kadar güneşten elektrik üretilebiliyor. Biz daha yolun başındayız. Ama bunu bir politika haline getirirsek, çok hızlı bir biçimde biz de ilerleme kaydedebiliriz. Böylelikle, hem karbon ayak izimi azaltmış hem de petrol, doğalgaz gibi dışa bağımlı olduğumuz enerji kaynaklarından da tasarruf etmiş oluruz. Bu gibi çevre yatırımlarını çok önemsiyoruz. Yatırımlarımızın doğaya ve çevreye zarar vermeden, sürdürülebilir bir şekilde gerçekleştirilmesi çok önemli. Belediye Meclisimiz de bu konuya ilişkin güzel bir karar aldı. Bu doğrultuda; kentsel gelişme alanımızda eğer yapılar kendi enerjilerini üretecek olursa, proje kontrol ücretlerinde yüzde 50 indirim yapılacak. Dolayısıyla bu gibi konularda- kentlilerimizi de teşvik etmeye çalışıyoruz. Çevre konusunda; Kazdağları, Atikhisar gibi bölgelerimizi tehdit eden yatırımlara karşı mücadelelerimizi yıllardır sürdürüyoruz ve sürdürmeye devam edeceğiz. Yatırımlarımızda da çevreciliği ön planda tuttuk ve tutmayı sürdüreceğiz. Bu gibi projelerimizi çoğaltarak, ülkemizin enerji ihtiyacına katkı sunmayı hedefliyoruz” dedi.
 
“Olası deprem tehlikesine karşı tedbirlerimizi aldık”
Önceki akşam yaşanan deprem konusunda değerlendirmede bulunan Başkan Gökhan; “Biz, AFAD bünyesindeki komisyondayız. Genel anlamda deprem bölgesi olduğu için Çanakkale’de yeni yapılar anlamında güvenli bir noktadayız. Çünkü zemin etütlerimizi üniversitedeki uzmanlara yaptırmıştık ve tüm yapılarımız 1’inci derece deprem yönetmeliğine göre yapılmaktadır. Tabi eski yapılarla ilgili bir şey söylemek zor. Biziz, deprem sonrası meydana gelebilecek herhangi tehlikeye karşı toplanma bölgelerimiz var. Deprem olduğu zaman dün olduğu gibi bütün sosyal tesislerimizi açıyoruz, herhangi bir tehlikeye karşı önümüzdeki günlerde de açık kalacak. Deprem olduğu akşam Prof. Dr. Türkan Saylan Sosyal Tesisleri ve Özgürlük Parkı Aile Çay Bahçesi, sabaha kadar vatandaşlarımıza hizmet verdi. Onun dışında AFAD ile beraber de bütün tedbirleri almış oluyoruz. Tabi bu tür depremlere hazır olmamız gerekiyor. Çünkü burası birinci derece deprem bölgesidir. Vatandaşlara kolaylık sağlamak, sokakta kalanlar adetsek olmak amacıyla tedbirlerimizi alıyoruz. İnsanlar, depremden soran psikolojik olarak evlerine girmeye çekiniyorlar. Bu nedenle vatandaşlar geceleri sosyal tesislerimizde, çay bahçelerimizde vakitlerini geçirebilirler. Buralara çay ikramlarımız da oluyor, yiyecek ihtiyacı konusunda da arkadaşlarımız tedbirlerini alıyorlar. Barbaros Mahallesi’ndeki vatandaşlarımız da güvenlik amaçlı Altın Yıllar Yaşam Merkezi’mizi kullanabilirler” dedi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş