Göçmen kadınlar üzerine araştırmalar yapılacak

Belçika, Fransa, Romanya ve Türkiye ortaklığıyla düzenlenecek “Kadın ve Göç” konulu Avrupa Birliği Kültür Programı destekli sanat projesinin açılış toplantısı Çanakkale’de yapıldı.

914
Göç hareketleri içerisinde kadınların konumunu ele alan, sanat ve sosyal sorumluluk projesi olan “Kadın ve Göç” isimli Avrupa Projesi; Belçika, Fransa, Romanya ve Türkiye’den sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle geliştirilirken Avrupa Komisyonu tarafından da destekleniyor. Projenin Türkiye ayağı, ÇOMÜ GSF öğretim üyesi Seyhan Boztepe’nin sanat yönetmenliği, İsmail Erten’in koordinatörlüğünde CABININ (Çanakkale Bienali İnisiyatifi), Troya Kültür Derneği ve Troya Genç Çevre Derneği tarafından Çanakkale’de hayata geçirilecek. Projenin bir diğer sanat yönetmeni ise, Fransa’da yaşayan oyuncu, yazar ve eğitmen Sedef Ecer. Çanakkale’nin doğu-batı eksenindeki özgün konumu ve Avrupa’ya yönelen göçün geçitlerinden birini teşkil etmesi kenti projenin odağına yerleştirmekte. Bu uzun soluklu ve çok odaklı proje, demokrasi, sosyal kalkınma, Avrupa kimliği, gençlerin gelişimi ve toplumsal kaynaşma alanlarında düşünmek ve yaratıcılıklar üzerinden bir tartışma zemini açmak yolunda en etkin araçlardan biri olan sanat dilini kullanacak. Tiyatro ve çağdaş sanatın farklı disiplinlerinde üretim yapan, uzman ve sanatçılarca yürütülecek atölyelere katılacak gençler, göçmen kadınlar üzerine araştırmalar yapacak. Proje ortağı dört ülkede gerçekleştirilecek çalışmalardan elde edilecek üretimler, sanat yönetmenleri tarafından bir araya getirilerek 21. Yüzyıla dair bir kadın destanına dönüşecek. Kadın ve Göç projesi sayesinde, proje ortağı ülkeler ve Avrupa çapında göçmen kadınların sosyal konumu üzerine farkındalık yaratmak üzerine odaklanan kalıcı ve sürdürülebilir bir iletişim ve işbirliği ağı tesis edilmesi de amaçlanıyor.
 
Çanakkale’de ilk kez bir araya geldiler
“Kadın ve Göç” çalışması, proje ortaklarının 4-8 Eylül 2013 tarihleri arasında Çanakkale’de ilk kez bir araya geldiği toplantılarla başladı. Dynamo Tiyatrosu’ndan Joelle Cattino, Michel Bellier ve Jean-Pierre Attal, projenin yöneticisi Barbara Thoma, Romanya Clopot Vakfı’ndan ise Brandusa Dascalescu ve Oana Eugenia Boldur’un katıldığı toplantıları, projenin Çanakkale’den sanat yönetmeni Seyhan Boztepe, kavramsal çalışmalardan sorumlu mimar İsmail Erten ve projenin koordinatörü Deniz Erbaş yönetti. Yol haritasının ve etkinlik içeriklerinin belirlendiği toplantılarda, proje ortakları Çanakkale’yi, sivil toplum ve sanat hayatını yakından tanıma fırsatı buldu. 7 Eylül’de Çanakkale Bienali İnisiyatifi (CABININ) tarafından ekim ayında açılışı yapılacak yeni sanat merkezi MAHAL’de düzenlenen tanışma kokteyline Çanakkale’den kadın ve göç konusunda çalışan çeşitli araştırmacı, uzman, aktivist ve sanatçılar katıldı. Proje faaliyetleri aralık ayında sanat yönetmenleri, eğitmenler ve şehircilik uzmanlarının Çanakkale’de gençlerle düzenleyecekleri atölye çalışmaları, araştırma ve üretimlerle başlayacak. Projenin çıktıları, 2014 yılı sonbaharında, 4. Uluslararası Çanakkale Bienali ile eşzamanlı olarak kamusal alanda gerçekleştirilecek tiyatro gösterileri, sergi, performans ve sunumlarla Çanakkalelilerle paylaşılacak.
Paylaş