Gırgırlar çalıştı "Vira Bismillah"

928

 

 Av yasağının dün gece 24:00 itibari ile kalkmasıyla balıkçılarda ‘Vira Bismillah’ dediler. Geçen yıl kötü geçen sezonda palamut ve lüfer gibi balıklar tezgahlarda pek görülmemiş, nadir görülen balıklarsa yüksek fiyatlardan tezgahlarda sunulmuştu. Balık sezonunun açılmasını gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendiren balıkçı esnafı, bu yıl palamut ve lüferin görüldüğünü, yine Karadeniz’den iyi haberlerin geldiğini, geçen yıla kıyasla bu yıl tezgahların bol balıkla dolacağından umutlu olduklarını belirttiler. Gırgırcılarında beklentisinin yüksek olduğunu ifade eden balıkçılar, 15 günlük süre zarfı içerisinde bol balıkla fiyatlarında düşeceğini söylediler. 

 

“Bu yıl beklentimiz yüksek”

Onur Öget, geçen sezonun kötü olduğunu palamut ve lüferin olmadığını ancak bu yıl beklentilerinin daha yüksek olduğunu ifade ederek; “Malum palamut yüzünü gösterdi. Karadeniz’den de güzel haberler var, orada da varmış palamut. Palamut ’un ana yurdu zaten Karadeniz. Her şeyden önce orada gözükmesi güzel bir şey. Bu yıldan umutluyuz.  İnsanlar inşallah ucuza balık yiyecekler. Lüferde tek tük de olsa kendini gösteriyor. Bu yıl inşallah bol ve bereketli bir sezon bekliyoruz. Ancak deniz işi nasip işi. Gırgırcılarında beklentisi yüksek. Herkes bu yıl balık olacak diyor. Tabi palamut bir anda kaybola da bilir. Ancak kaybolmazsa tahminimizce palamut bu yıl 15-20 liralara kadar düşer. Yarından itibaren sardalye düşmeye başlar. İstavrit yok, oda tezgahlara gelir. Başta  piyasaya biraz yüksek girebilir ancak zamanla oda düşer. Eylül’ün 20’sine doğru fiyatlar yavaş yavaş ortalamasını bulur. Biranda sezon başlayınca fiyatlar düşmez 15-20 günlük süre zarfında düşer. Havalar soğuyup, yağmurla bollaştıkça balıkta bollaşır” dedi.

 

“Bugünden itibaren büyük kayıkların ne yapacağı önemli”

Palamut ve lüferin gözüktüğünü ancak bunun anlık da olabileceğini belirten esnaf Kurtuluş Altınkeser; “Sezon bugünden itibaren başlıyor. Denizin nasibi belli olmaz. Şu anda palamut ve lüfer gözüküyor diyoruz ancak 2 günden bu yana yine kayıp. Bakalım sonuç nereye varacak. Geçen sezon kötüydü, palamut ve lüfer yoktu. Geçen hafta yine fena değildi. Bugünden itibaren büyük kayıkların ne yapacağı önemli. Onlar olacağını söylüyor. Lüferde palamutta olacak diyorlar. Bizde büyük kayıkların neler yapacağına bakacağız. Umudumuz olması yönünde. Her şey bir hafta içerisinde belli olur. Baştan bir denizi gezip tarasınlar sonra her şey belli olur. Fiyatlar şu anda yüksek eğer balık bol olursa fiyatlarda düşer” dedi.

 

“Palamut 2 yılda bir olur”

Palamut’un 2 yılda bir olduğunu geçen yıl olmamasından kaynaklı bu yıl olabileceğini belirten esnaf Kemal Dinçer; “Bu yıl palamut olur. Zaten palamut bir yıl olur bir yıl olmaz. Karadeniz’den aldığımız haberlere göre palamut bol olacağı yönünde. İnsanlarda bu yıl bol bol balık yerler. İnsanlar yaz boyunca 40-50 TL olan sardalye fiyatlarından bıktılar. Onlarda haklı para da yok insanlarda. Ama sezon inşallah herkes için hayırlı olur. Bütün vatandaşlarda ucuza balık yemiş olurlar bizim temennimiz bu. Geçen yıl palamut ve çinekop olmadı. Zaten geçen yıl olmadıysa bu yıl olur. Yani 2 yılda bir olur bu yılda duyumlarımız daha iyi. Yine Karadeniz’de de balık var. İnşallah gırgırlar tutar. Bugünden itibaren her şey özellikle hafta içerisinde her şey belli olur. Hangi balık çok, hangi balık yok hepsi bu hafta içerisinde belli olur. Balıkçılar bugünden itibaren vira bismillah diyecekler” dedi.       (Eren Aşnaz)

Paylaş