havadurum

"Gerçek enflasyona göre derhal seyyanen ek zam yapılsın"

1248
En düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL olarak açıklanmasının ardından 2021 Tüm Emekliler Sendikası açıklamada bulunarak insanlık onuruna yakışır ücret talep etti. 2021 Tüm Emekliler Sendikası Çanakkale Şube Sekreteri Emel Koray, "İktidar yönetemez durumdadır. Üstelik açlık sınırının 9 bin 700 lirayı, yoksulluk sınırının 31 bin lirayı geçtiği şu zamanda bu sözde zam çok azdır, komik miktardır ve çok gecikmiş bir hamledir. İktidar bu samimi olmayan, rüşvet kokan yapay hamlesiyle emeklileri satın alamayacaktır. Emekli maaşı kiraya yetmiyor. Zamlar yağmur gibi yağıyor. Faturaları ödeyemiyoruz. Çarşıda, pazarda, markette ve mutfakta yangın var. İnsanca yaşamak istiyoruz. Geçinemiyoruz. Yıllarca çalıştık. Vergi ve sigorta primi ödedik. İnsanca yaşayabileceğimiz bir maaş hepimiz hakkı değil mi" diye sordu.
 
"Rant politikası fiilen iflas etti"
Koray 14 Mayıs tarihinde gerçekleşecek olan seçimlere işaret ederek, "21 yıldır tek başına iktidarda olduğu halde milyonlarca emekliyi görmezden gelen, emekliye üvey evlat muamelesi yapan, açlığa ve sadakaya mahkum eden AKP iktidarı ve onun başkanı, birdenbire emekli sever rolüne soyundu. En düşük emekli maaşını 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya çıkardıklarını ilan ediverdi. Emeklilere TÜİK`in gerçek dışı uyduruk rakamlarına göre sadaka zamları veren AKP iktidarıydı. Emeklilere ve bordro mahkumu çalışanlara kaşıkla verip kepçeyle alan AKP iktidarıydı. Enflasyon ve hayat pahalılığı altında emeklileri inim inim inleten AKP iktidarıydı. Artan döviz kurları nedeniyle emeklilerin beslenme gıdalarını bile alamaz duruma düşürüp, ilerlemiş yaşlarında pazar artıklarını toplamak zorunda bırakan AKP iktidarıydı. Şimdi ne oldu da birden bire AKP iktidarı ve onun başkanı emekliyi hatırladı, emekli sever oldu. 14 Mayıs`ta seçim var. Hem cumhurbaşkanlığı, hem de milletvekili genel seçimi yapılacak. 21 yıldır yalan ve talan algısı üzerine kurduğu, emeklileri ve toplumu yoksullaştıran, zengini daha zengin yoksulu daha yoksul eden soygun ve rant politikası fiilen iflas etti" dedi.
 
"En düşük emekli aylığı ve bayram ikramiyesi asgari ücretle eşitlensin"
Koray, emeklilerin talepleri yerine getirilene kadar mücadele edeceklerini ifade etti. Şube sekreteri Koray talepleri ise şu şekilde sıraladı, "Tüm emekli maaşları ile dul ve yetim aylıklarına gerçek enflasyona göre derhal seyyanen ek zam yapılsın. En düşük emekli aylığı ve bayram ikramiyesi asgari ücretle eşitlensin. Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında yılda dört ikramiye verilsin. İntibak Yasası derhal çıkarılsın. 2000 öncesi ve sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilsin. Aylık Bağlama Oranı yeniden yüzde 70`e çıkarılsın. Emekli maaşlarından alınan tüm sağlık kesintileri kaldırılsın. Tüm emeklilerle dul ve yetimlerine ödenen aylıkların toplu sözleşme yoluyla belirlenmesi için, Anayasanın "Sendika Kurma Hakkı" ve "Toplu Sözleşme Hakkı" ile ilgili 51. ve 53. Maddelerine "Emekliler" ibaresi eklenerek, emeklilerin sendika kurma ve toplu sözleşme hakkı Anayasal güvence altına alınmalıdır."
(Nevin Yüksel) 
 
Paylaş