"Genç hayvanlar gelmezse, batırma projesine döner"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlık Bakanı Eşref Fıkıbaba, kentten köylere göçü sağlamak için 300 koyun hibe edileceği açıklamasında bulunmuş, Fıkıbaba daha sonra sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirterek, kredilendirme sistemi ile yalnızca merası ve ahırı olan, bu işle uğraşan kişilerin projeden faydalanacağını belirtmişti. Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı İlhan Ulus, proje ve projenin Çanakkale’ye etkileri ile ilgili gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklamalarda bulundu. Projenin özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bilgelerini kapsadığını ifade eden Ulus, yerelde Gelibolu’da bazı üreticilerin projeye başvuruda bulunduğunu belirtti. Önemli olanın getirilecek hayvanların olduğunu belirten Ulus, daha önce benzer projelerde sıkıntı yaşandığını belirterek; “Genç İşçiler Projesi’ndeki gibi olursa çiftçiye destek değil, batırma projesine dönüşür” dedi. Proje için sıfır faiz uygulaması olsa da hayvan fiyatlarının yüksekliğine dikkat çeken ulus, bin TL üzerinde hayvan satışının olumsuz tepkilere neden olacağını açıkladı. Toplamda 300 Bin TL gibi bir kredi kullanılması gerektiğini belirten Ulus; “300 koyun 300 bin lira yapar. TARSİM’in sigortası 8’ler seviyesinde. Sigorta yaptırdığınız vakit yüzde sekiz koyarsak 24 bin lira yıllık sigorta ücreti yapar. Bankanın komisyonu da var. Hayat sigortası var yüzde 14-15 civarında. Buda 45-50 bin lira bir ücret yapar. Bunlar üretici için ciddi bir maliyet. Maliyeti ciddi ve masraflı kolay bir proje değil” dedi.
“300 koyun ya da keçiyi bizim bölgemizde bakmak zor”
Projede en önemli olanın gelecek hayvanların niteliği olduğunu belirten Ulus; “Projede hayvan sayısı 300 baş olarak açıklandı. 2010 yılında da sıfır faizsiz yedi yıl geri ödemeli bir kredi vardı. Bu da ona benzer bir proje. Ancak 300 koyun ya da keçiye bizim bölgemizde bakmak zor. Bizim arazilerimizin bölünmüş olması bu tür büyük sürülerin oluşmasına engel. Bu daha çok İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine göre yapılmış bir proje. Bizde ise Gelibolu, Biga tarafında olabilecek bir proje. Oradaki üreticilerimiz sürülerini 300’e tamamlayabilir. Hayvancılığın gelişmesi, sürünün geliştirilmesi ve destek olunması anlamında iyi bir proje. Ancak biliyorsunuz daha önce ‘Genç Çiftçiler Projesi’ vardı. O projede verilen hayvanları gördük. Öyle hayvanlar gelirse bizim üreticimizi batırır. Burada gelecek hayvanlar önemli. İyi hayvanların getirilmesi lazım. Bu gelecek hayvanlarında mutlaka genç, düzgün ve geleceği olan hayvanlar olması lazım ki üretici buradan para kazansın. Aksi halde ‘Genç İşçiler Projesi’ndeki gibi olursa çiftçiye destek değil, batırma projesine dönüşür” dedi.
“Ciddi masraflı bir proje”
Projede sıfır faiz olsa dahi maliyetin çok yüksek olduğunu belirten Ulus, gelecek hayvan fiyatlarının önemli olduğunu belirterek; “Bakan, ilk olarak köye dönüş için başlatılan bir proje olduğunu belirtti. Ancak projeye çok fazla talep olduğunu tahmin ediyorum. Talep çok olduğu içinde ‘önceliği köyde oturana, bu işi yapana’ vereceğiz deniliyor. Açıklama bu yöne döndü. Aynı zamanda 3-5 bin kişinin üzerinde bir başvurunun olacağı belirtiliyor. Bu durumda hepsinin karşılanması mümkün değil. Bir bütçe ayrılmıştır ve proje bu bütçeden karşılanacaktır. Kaç hayvan, kaç kişiye denk geliyorsa o kadar kişi desteklenir. Dışarıdan gelecek hayvanlar çok önemli. Dışarıdan gelecekse kaça gelecek. Şu anda zaten fiyatlar yüksek. Fiyatların bin lira civarında gittiği bir dönemde bin 500 gibi bir rakama koyun alınırsa, bunun üzerine ne kadar sıfır faiz olsa da bankaların komisyonu, sigortası ciddi bir gider oluşturuyor. Halen bildiğim kadarı ile TARSİM’in sigortası yüzde 8’ler seviyesinde. 300 koyun 300 bin lira yapar. Sigorta yaptırdığınız vakit yüzde sekiz koyarsak 24 bin lira yıllık sigorta ücreti yapar. Bankanın komisyonu var. Hayat sigortası var buda yüzde 14-15 demek. Buda 45-50 bin lira gibi bir ücret yapar. Bunlar üretici için ciddi bir maliyet. Maliyeti ciddi ve masraflı yani kolay bir proje değil. Çanakkale’den, Gelibolu’dan arkadaşlarımız var. Arkadaşlarımızın kendi koyunları var. Bunu 300’e tamamlamak için başvurdular. 170-180 koyun talebinde bulundular. Çıkar mı çıkmamız bunu zaman gösterecek” dedi.
(Eren Aşnaz)