"Gelir dağılımındaki adaletsizlik artıyor"

Tüm-Yerelsen Türkiye'de tüm illerde eş zamanlı olarak basın açıklaması gerçekleştirdi. Düzenlenen basın açıklamasında "Asgari Ücretin Yaşam Düzeyi" protesto edilirken kamu emekçilerine yönelik sundukları talepleri dile getirildi.

943
Türkiye'de tüm illerde eş zamanlı olarak düzenlenen basın açıklamasında, Tüm-Yerelsen'in Toplu İş Sözleşmesi (TİS) talepleri ele alındı. Tüm Yerel Sen Çanakkale İl Başkanı Hasan Kart, Çanakkale'de düzenlenen basın açıklamasını okudu. Asgari ücretin yaşama düzeyi için yetersiz olduğunu ve arttırılması gerektiğini dile getiren Hasan Kart, önceki yıllarda imzalanan altı sözleşmenin kamu çalışanlarının yıllardır yaşadığı temel sorunlara çözüm götüremediğini ve bu görüşmelerden olumlu sonuç alacaklarını düşünmediklerini ifade etti. Grev hakkı bulunmayan bir toplu sözleşme sürecinden çalışanlar yararına bir sonuç alınamadığını önceki sözleşme dönemlerinde çok açık bir şekilde gördüklerini ifade eden Kart, grev hakkının işçilere verilmesini talep etti.

"İktidar, yandaş sendikacılık yüzünden Türk sendikal hareketini görmezden gelmektedir"
Kamu çalışanlarının sözleşmeli, ücretli, vekil gibi esnek ve güvencesiz statülerde çalıştırılma, atama ve görevde yükselmelerde adam kayırma ve kadrolaşmanın esas alınması, artırılan vergi yükü, insan onuruna yakışmayan adaletsiz bir ücret düzeni, adaletsiz ek gösterge sistemi, özelleştirme tehdidi, hayat pahalılığı, olumsuz çalışma koşulları, uluslararası kurallara uymayan bir toplu sözleşme sistemi gibi birçok sorunla çepeçevre sarıldığını dile getiren Tüm Yerel Sen İl Başkanı Hasan Kart "Gerçek enflasyonun kıyısına bile yaklaşmayan, emeğin değerini giderek ucuzlatan yüzde 6-8'lik zamlarla imzalanan toplu sözleşmeler, kamu çalışanlarını son iki yıldır olduğu gibi iktidarın insafına bırakmıştır. İktidar, yandaş sendikacılık yüzünden Türk sendikal hareketini görmezden gelmektedir" ifadelerini kullandı.

"Ortalama memur aylığı yoksulluk sınırının yanına bile yaklaşmamaktadır"
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Kamu-Ar'a göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 12 bin 720 lira, yoksulluk sınırının 33 bin 984 lira olarak hesaplandığı dönemde Temmuz zammından önce en düşük memur maşı ise 10 bin 442 bin lira. ortalama memur maaşı 12 bin 199 lira düzeyinde olduğunu hatırlatan Hasan Kart, yapılan 8 bin 77 liralık seyyanen zamla birlikte en düşük 20 bin 352 liraya ve 22 bin 417 liraya yükselen ortalama memur aylığı yoksulluk sınırının yanına bile yaklaşamadığını ifade etti.

"Gelir dağılımındaki adaletsiz giderek artmaktadır"
İktidarın uyguladığı politikalar nedeniyle bunun faturasının kamu çalışanları olmak üzere ücretli ve sabit gelirlilerin ödediğini söyleyen Kart, gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderek arttığını ve 2024 yılında toplumun diğer alt gruplarının çok daha acımasız bir ekonomik baskıyla karşı karşıya kalacağını ve dolayısıyla 2024-2025 toplu sözleşme görüşmelerinde 2024 yılına ilişkin bu olumsuz beklentilerin görüşme masasına getirilmesi ve taleplerin buna göre oluşturulması zorunlu olduğunun gerekli olduğunu belirtti.

"Çok şey istemiyoruz"
İsteklerinin çok fazla olmadığını söyleyen Tüm Yerel Sen Çanakkale İl Başkanı Hasan Kart, grevin işçilerin temel hakkı olduğunu söyleyerek işçilere temel grev hakkının verilmesi gerektiğinin üzerinde durdu. En düşük memurların 2002 yılında milli gelirden aldığı kadar bir pay alabilmesini sağlayacak bir ücret zammı talep ettiklerini belirterek çok şey istemediklerini söyleyen Tüm-Yerelsen, kamu işçilerine yönelik taleplerini dile getirdiler.
(Seçkin Sağlam)

Paylaş