havadurum

Gelibolulu kadınlar geleneksel ürünleri ile ekonomiye katkı sunacak

669
Gelibolulu kadınlar el birliği ile `Gelibolu Öncü Kadın Kooperatifi`ni kurdular. Kooperatif ile İlçe , köy ve beldelerde üretimde yer alan ancak ürettikleri ürünleri pazarlama olanağına sahip olamayan kadınların aile bütçesine katkıda bulunması hedefleniyor. Kurulan kooperatifle ilgili açıklamada bulunan Gelibolu Öncü Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Yasemin Çat; "Kadınlarımız yüksek motivasyon içinde heyecanla kuruluş çalışmalarımıza katıldılar, el birliği ile kooperatifimizi kurduk. Artık Gelibolu`da da bir kadın kooperatifi var ve köylü kentli tüm kadınlarımız ilçemizin ticari portföyünde yerlerini almaktan dolayı çok mutlular" dedi. 
 
"Kadınlarımız emekleriyle ürettikleri ürünleri pazarlayabilme şansına sahip değil"
Çat açıklamasında; "Gelibolu, Marmara Bölgesinin; doğası, tarihi ve konumu itibariyle nadide ilçelerinden biridir. Koru Dağlarından Settül Bahir`e uzanan yarım ada üzerinde yirmi altı köy ve iki belde ile konumlanmıştır. Köylerde hayvancılık, tarım ve balıkçılık temel geçim kaynaklarıdır. Köylerde ve ilçe merkezinde yaşayan, belli bir istihdama sahip olamayan kadınlarımız emekleriyle ürettikleri ürünleri teşhir edip pazarlayabilme şansına sahip değillerdir. Oysa köy kadınlarımız geleneksel yöntemlerle çeşitli gıda ürünleri ve el işleri üretmektedir, kentli kadınlarımız ise Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezinde ve Sosyal Dayanışma Vakfı kurslarında sanatsal eğitimler almakta ve çok çeşitli el emeği ürünler yapmaktadırlar" dedi.
 
"Çalışıyor, üretiyor, emek veriyor aile bütçelerine katkıda bulunmak istiyorlar"
Çat, açıklamasını devamında; "Köylü ve kentli kadınlarımızdan gelen talep şöyleydi: "Biz sürekli üretiyoruz ama ne sergileyebiliyoruz ne de pazarlayabiliyoruz, ürünlerimiz evlerde heba olup gidiyor, biz bunları pazarlamak ve aile bütçemize katkıda bulunmak istiyoruz." Kadın hemcinslerimizin serzenişlerine kayıtsız kalamazdık; onlar çalışıyor, üretiyor, emek veriyorlar ve bunu karşılığında aile bütçelerine katkıda bulunmak istiyorlardı. Buradan yola çıkarak bir kadın üretim Kooperatifi kurma kararı aldık, kadınlarımız yüksek motivasyon içinde heyecanla kuruluş çalışmalarımıza katıldılar, el birliği ile kooperatifimizi kurduk. Artık Gelibolu`da da bir kadın kooperatifi var ve köylü kentli tüm kadınlarımız ilçemizin ticari portföyünde yerlerini almaktan dolayı çok mutlular" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş