Gelibolu Şehit Koray Onay Devlet Hastanesi Diyetisyen Sinan Köse, ramazanda sağlıklı beslenmek için önerilerde bulundu.

629
Sinan Köse, "Ramazan ayı beslenme alışkanlıklarının değiştiği dönemlerden biridir. Ramazan ayı içerisinde bireyin yaşına, cinsiyetine ve günlük fiziksel aktivitesine göre alması gereken makro ve mikro besin öğelerinde herhangi bir değişiklik olmaz. Bu nedenle ramazan ayı boyunca yeterli ve dengeli beslenmeye devam edilmesi gerekmektedir." Dedi. "Ramazan ayında günlük ana öğün sayısının ikiye düşmesi ve özellikle iftar öğününde normalde sağlıklı olmayan yüksek yağlı, şekerli ve tuz oranı yüksek besinlerin tüketilmesi sonucunda, günlük alınan toplam enerji yeterli olsa bile mikro besin öğeleri açısından eksiklik ve makro besin öğesi dengesizlikleri yaşanabilmektedir. Ramazan ayında israfa sebep olmayan ve yeterli-dengeli beslenmeyi içeren hedefler benimsenmelidir. Öğünler düzenli, dengeli ve yeterli olmalıdır. Sahur öğünü atlanmamalı ve mutlaka tüketilmelidir. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi hafif yiyeceklerden oluşan kahvaltı tercih edilebilirken çorba, zeytinyağlı sebze yemekleri, yoğurt- ayran, salatadan oluşan bir öğün tercih edebilirsiniz." diye ekledi. 
 
İftarda nasıl bir beslenme yolu izleyeceğimiz hakkında ise "İftarda aşırı şerbetli ve hamur tatlıları yerine; sütlü tatlılar(muhallebi, güllaç, sütlaç vb.) veya meyve tatlıları tüketebilirsiniz. İftarda ve sahurda şarküteri ürünlerini (sucuk-salam-sosis- pastırma vb.) tercih etmemelisiniz."

Önerilerinde bulundu.
Yemeğin pişirme yöntemlerinin de önemli olduğunu vurgulayan Sinan Köse, "Vücuttan sıvı atılımını hızlandıran kafeinli içeceklerden (kahve, kola vb.) uzak durmaya özen göstermelisiniz. Bunu yerine süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve- sebze suları, ıhlamur gibi bitki çayları tüketebilirsiniz. Yemekleri pişirme yöntemlerinin önemli olduğunu unutmamalısınız. Özellikle ızgara, fırında, haşlama, buğulama, pişirme yöntemlerini tercih etmelisiniz. Kavurma, kızartma, tütsülenme yöntemiyle hazırlanmış yiyeceklerden uzak durmalısınız. Yeterli su ve sıvı alımını sağlamalısınız. Susama hissi duymasanız bile sıvı tüketimine dikkat etmelisiniz. Pratik bir öneri olarak iftardan sonra saat başı 2 bardak su içme yöntemini uygulayabilirsiniz." dedi.
(Haber Merkezi)
 
Paylaş