Geleneğin mirası; Kırkyama

757

 Bir dönem yoksul kesimin giyim gereksinimini karşılamak adına çeşitli bez parçalarının bir araya getirilerek ve değişik şekillerde desenler verilerek dikilmesi sonucunda ihtiyaç için yapılan bir el sanatı olan Kırkyama, geçmişte olduğu gibi günümüzde de oldukça ilgi görüyor. Çanakkale Kırkyama ve El Sanatları Derneği, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Çanakkale Evi’nde Kırkyama eserleriyle sergi düzenledi. 22 Ekim tarihinde açılışı yapılan sergi, 31 Ekime kadar vatandaşların beğenisine sunulacak. Serginin açılışına Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, eşi Hale Gökhan, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar ve vatandaşlar katıldı. Kurdele kesimiyle yapılan açılış öncesi konuşma yapan Başkan Gökhan, Kırkyama’nın geleneksel bir miras olduğunu belirterek; “Kırkyamaya oldukça ilgi gösteriyorum ve her seferinde de gelişme görüyorum. Dolayısıyla bu, sizden sonrakilere de bir heveslenme oluyor. Burada, el emeği çok önemli. Ayrıca Kırkyama, bizim geleneksel mirasımız. Özellikle kadınlarımız, bu konuda oldukça maharetli” dedi. 

 
“Biz bu işleri büyük bir zevkle yapıyoruz”
Kırkyama ve El Sanatları Derneği kursiyeri İlkay Özyörük; “Biz, kırkyamaya gönül veren 16 kişilik grubuz. Kırkyama, yıllar önce savaş zamanında insanların yoklukta ürettikleri bir zanaat olarak ortaya çıkmıştır, eski kumaşları değerlendirme açısından. Tabi biz de şuanda yeni kumaşlar kullanıyoruz. Fakat en makbulü, eski kumaşlarla yapılan ve elde dikilen eserlerdir. Biz bu işleri çok büyük bir zevkle yapıyoruz. İnsanlar, gördükleri zaman ve ardından takdir ettikleri zaman daha da keyifleniyoruz. 
 
“Parçamız ne kadar küçükse, üzerinde ne kadar çok dikiş varsa eser o kadar değerleniyor”
Kırkyama ve El Sanatları Derneği eğitmeni Neşe Dinçel; “Kırkyama, geleneksel bir el zanaatıdır, geçmişte yokluktan çıkmış bir zanaat.  Tabi biz, bu eserleri sevgimizi katarak ortaya çıkarıyoruz. Kolay olan çalışma değil, çok zamanımızı alan uğraşlar sonucu ortaya çıkıyor. Eserleri, küçük, küçük parçaları birleştirerek yapıyoruz. Parçamız ne kadar küçükse, üzerinde ne kadar çok dikiş varsa eser o kadar değerleniyor. Sergimizde 16 tane büyük yorgan, küçük parçalar, cüzdan, yelek, ceket her şey mevcut. Şuanda sergide 100’ü aşkın parça var. Biz, Kırkyama ile günümüzde de kullanabileceğimiz ürünler meydana getirdik. 
(Oya Koyuncu) 
Paylaş