GDO’lu ürünleri tespit edecekler
ÇOMÜ Biyoloji Bölümü’nde bulunan ve GDO analizlerini gerçekleştirecek cihazın tanıtımı yapıldı.
Fen Edebiyat Fakültesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Erdem, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Cüneyt Akı, Yrd. Doç. Dr. Muhammet Erat, Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Gündüz ve Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Melih Taşkın katıldı.
Dekan Prof. Dr. Ahmet Erdem, Çanakkale ve yöre halkı ile sosyal dayanışma içinde sosyal sorumluluk projesi başlatıldığını, bunun ilkinin geçen dönem Çanakkale Survey adı altında bir anket çalışması olduğunu ve Sosyoloji Bölümü tarafından yürütüldüğünü ifade ederek bu toplantıda da Biyoloji Bölümü’nün Çanakkale halkı için gerçekleştirdiği projenin sunulacağını ifade etti.
Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Gündüz ise Biyoloji Bölümü olarak 2012 yılını çok önemsediklerini, bir atılım yılı olarak düşündüklerini ifade ederek; “ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Çanakkale ilimizde henüz yapılmayan GDO analizlerini yapmak üzere gerekli teçhizatı temin etme ve alt yapı iyileştirme çalışmalarına başlamıştır. Bu kapsamda bu tür analizler için gerekli olan teçhizatlar bölümümüze öğretim üyelerimizin uluslararası projeleri ile kazandırılmış olup, gerekli sertifikasyona başvurmak için de kabul edilebilir fiziki laboratuar imkânlarının tesisi için çalışmalar sürmektedir. Böylece yöre halkımızın aklında şüphe uyandıran herhangi bir yiyecek içeriğinin GDO’lu olup olmadığı ve GDO’lu ise hangi oranlarda bu genetiksel değişimin yapıldığı sorularına Üniversitemiz cevap verebilecektir” dedi.
Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Melih Taşkın, Biyoloji Bölümü’nün sunduğu GDO analiz hizmetleri hakkında sunum yaptı. Taşkın, yaptığı sunumda, GDO’ların gen diziliminin değiştirilmesi ya da gen aktarımı ile kendi doğasında bulunmayan bir özellik kazandırılmasıyla oluşan ürünler olduğunu ifade ederek, GDO’lu ürünler hakkında bilgiler verdi. GDO’lu ürünlerin potansiyel faydaları ve risklerinden bahsetti.
Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner ise 1950’lerde yapılan tahminlere göre insan nüfusu artış hızıyla yiyecek hızı artışının karşılaştırıldığını ve 2000 yılına gelindiğinde dünyada açlık olacağı tahminlerinin yapıldığını belirterek 1950’den bu yana bakıldığında ise Green Revulation dedikleri Yeşil Devrim’in yaşandığını belirtti. Bilgilendirme toplantısının ardından Biyoloji Bölümü’nde bulunan ve GDO analizlerini gerçekleştirecek cihazın tanıtımı yapıldı ve Deney Hayvanları Araştırma Laboratuvarı gezildi.