Gazeteciler unutulmadı

Çanakkale`de bürokratlar, siyasetçiler ve dernek temsilcileri gönderdikleri mesajlar ile 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü`nü kutladılar.

485
Vali Ahmet Çınar başta olmak üzere AKP Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir, CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Gelibolu Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar, AKP Çanakkale Belediye Başkan Adayı Mehmet Daniş, AKP İl Başkanı Muzaffer Kutlu, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Murat Dereli, Çanakkale Baro Başkanı Bülent Şarlan ve ADD Çanakkale Şubesi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Necmi Akyalçın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle mesaj yayınladı. Basın mensuplarının önemine değinilen mesajlar şu şekilde:
 
Çınar`ın mesajı
Mesajında tüm gazetecilerin 10 Çalışan Gazeteciler Günü`nü kutlayan Vali Ahmet Çınar; “Son yıllarda her alanda olduğu gibi iletişim alanında da teknolojinin hızla gelişerek ilerlemesi bilgiye ve habere ulaşma ihtiyacını da son derece artırmıştır. Bu bağlamda, demokrasinin vazgeçilmezleri arasında yer alan basınımızın görevi de, Basın Ahlak Esasları çerçevesinde doğru ve tarafsız davranarak en hızlı şekilde kamuoyunu aydınlatmaktır. Günün her saatinde haber peşinde koşan, zor şartlar altında çalışıp, sorumluluk duygusu içinde toplumu aydınlatan, halkın talep ve beklentilerini de yansıtarak önemli bir kamu görevini yerine getiren basın çalışanlarımızın, “10 Ocak çalışan gazeteciler gününü” kutlar, sağlık ve başarılar dilerim” dedi.
 
Daniş ile Kaşdemir`in mesajı
AKP Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir ile AKP Çanakkale Belediye Başkan Adayı Mehmet Daniş ise mesajında şu ifadelere yer verdi: “Gazetecilik, toplumun doğru bilgilendirilme hakkı anlamında, bir meslek olmanın yanında çok önemli bir kamusal görevin de yerine getirilmesidir. Gelişmiş toplumların olmazsa olmaz değerlerinden biri olan, bağımsız ve çok çeşitli düşüncelerin topluma aktarılması gazetecilerin en önemli görev alanıdır. Farklı seslerin ve her kesimden vatandaşlarımızın sesi olan tüm basın kuruluşlarımız bizlerin yani halkımızın doğru olanı öğrenme hakkının bir teminatı olarak görev yapmaktadırlar. Ülkemizin her karış toprağında hatta dünyanın bir çok ülkesinde, en zor şartlar altında dahi görevini eksiksiz bir şekilde yerine getirmek için çalışan değerli gazeteci kardeşlerimiz, mesleklerinin kendilerine yüklemiş oldukları sorumluluklarının bilincinde görevlerini yerine getirmeye çalışmaktadırlar. Özellikle yerel basınımızın çalıştığı zor şartlar hepimizin malumudur. Bu şartların iyileştirilmesi ve daha iyi imkanlarla görev yapabilmeleri için bizler de üzerimize düşen her sorumluluğu yerine getirmeye çalışmaktayız ve her zaman değerli basın mensuplarımızın yanında olduğumuzu belirtmek isteriz. Bu vesileyle değerli basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü en içten dileklerimizle kutlar, selam ve saygılarımızı sunarız.”
 
Soydan`ın mesajı
TBMM Çevre Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Çanakkale Milletvekili M. Serdar Soydan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü`nü kutladı. Çağdaş demokrasinin temel koşullarından birisinin iletişim özgürlüğü olduğuna dikkat çeken Soydan; “İletişimin en güçlü kanallarından olan basın, toplumun gerçekleri öğrenmesinin, istek ve taleplerini duyurmasının etkili bir aracıdır. Bu yönüyle kamusal görev yapan basın, bireylerin ülke ve dünya sorunlarıyla ilgili düşüncelerini duyurarak kamuoyu oluşturulmasına katkıda bulunmakta, yurttaşların yönetimi denetleyebilmesine olanak tanımaktadır. Basının önemli işlevlerini yerine getirebilmesi, her şeyden önce özgür bir çalışma ortamının sağlanması ve meslek etiğinin üstün tutulması ile olanaklıdır. Toplumun yararını ve özgürlükleri savunan basın, her türlü çıkar grubu ve otoriteden bağımsız hareket ederek yalnızca gerçekleri yansıtmalıdır. Basın, kendi içinde öz denetim yapabilmeli, çalışma özgürlüğünü tehdit eden uygulamaları sorgulamalı, doğru, yansız ve ilkeli bir çalışma sistemini benimsemelidir. Mesleğin çağdaş ölçütleri ancak bu çalışma anlayışıyla yakalanabilir. Özgür, bağımsız, yansız basın, demokrasinin çok seslilik ilkesi ve özgürlük anlayışının yaşama geçirilmesinde üstlendiği işlevle yaşamsal öneme sahiptir. Demokratik ve çoğulcu yapısının korunması basın özgürlüğünün temel koşuludur. 11 yıllık AKP Hükümetlerinin uygulamaları sonucu Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ-Comittee to Protect Journalists ) 2012 yılına ilişkin cezaevinde bulunan gazetecilere ilişkin raporunda, ‘Türkiye’nin gazeteci hapseden ülkeler arasında en kötüsü’ olduğunu açıklamıştır. Dünyada, en çok gazeteciyi hapse atma konusunda rekor kıran ilk üç ülkenin 49 gazeteciyle birincisi Türkiye’dir. Yaşananlar, AKP Hükümetlerinin gazetecilere ve ülkemize sürdüğü en büyük kara lekedir. Basın çalışanlarına, özgür bir ortamda yalnızca evrensel meslek ilkeleriyle hareket edebilecekleri bir çalışma ortamı sunulmalıdır. Bu konuda siyasal erke olduğu kadar basın organları sahiplerine ve meslek örgütlerine büyük sorumluluklar düşmektedir. Basın çalışanlarının sendikal hak ve özgürlükleri her koşulda korunmalı ve geliştirilmelidir. Bağımsız ve özgür basının önündeki tüm engellerin kalkması, basın çalışanlarının hak ettikleri gelir düzeyiyle uygun çalışma ortamına en kısa sürede kavuşmaları sağlanmalıdır. Basının ve çalışanlarının sorunlarının çözülmesi umuduyla, tüm basın çalışanlarının Basın Bayramı`nı kutluyor, saygılarımı sunuyorum” dedi.
 
Gökhan`ın mesajı
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da kentte görev yapan basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü`nü kutlarken, hayatını kaybeden duayen gazetecileri de andı. Gökhan; “Dünyanın en zor mesleklerinden gazeteciliği iş edinmiş, yaşam biçimi olarak seçmiş, mesleğini özgürce, baskı altında yapmamak adına boyun eğmemiş, bu uğurda bedel ödemiş tüm basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü`nü kutluyor, bugün aramızda olmayanları da rahmet ve minnetle anıyorum” diye konuştu.
 
Özacar`ın mesajı
Gelibolu Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Başkan Özacar, yazılı olarak yayınladığı mesajında şu ifadeleri kullandı: “Çoğulcu ve katılımcı demokrasinin temel öğelerinden olan basın, demokratik düzenin sağlıklı işlemesi yönünden vazgeçilmez bir işleve sahiptir. 1961 Anayasası’nın getirdiği haklar ve özgürlükler ortamında gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştiren, haklarını genişleten 10 Ocak 1961 tarihinde çıkarılan 212 sayılı yasa o günün şartlarında çok önemli bir aşama olmuştur. İletişimin en güçlü kanallarından olan basın, toplumun gerçekleri öğrenmesi ve düşüncelerini duyurmasında etkili bir araçtır. Basın, her zaman ve her koşulda, kamu yararını göz önünde bulundurarak, yansız ve ilkeli habercilik anlayışını benimsemeli, ilkeli yayıncılık anlayışının gereği olarak da gelişmeleri tarafsız bir şekilde halka aktarmalıdır. Ülkemizde iletişim özgürlüğünün önünü açan yasanın çıkarılışının 53. yılında bugün 50’nin üzerinde gazeteci tutuklu bulunmakta, mahkemelerde binlerce dava açılmıştır. Basının toplumun sesi olma işlevini yerine getirebilmesi, basın özgürlüğünü kısıtlayan engellerin kaldırılmasına bağlıdır. Ancak, özgür ve bağımsız çalışma koşulları yaratılarak doğru, ilkeli, kişilik haklarına ve özel yaşama saygılı habercilik anlayışı benimsenebilir. Halkın bilgi edinme özgürlüğünü yasal sınırlar içinde sonuna kadar sunan, ekonomik ve sosyal sorunları cesaretle irdeleyen, basın meslek ilkelerine uyarak görev yapan değerli basın emekçilerinin ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, meslek hayatlarında mutluluk, sağlık ve başarılar diliyorum.”
 
Kutlu`nun mesajı
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle kutlama mesajı yayınlayan AKP İl Başkanı Muzaffer Kutlu; “Demokratik ve şeffaf bir toplumu mümkün kılan en önemli unsurlardan birisi özgür ve tarafsız basının varlığıdır. Şeffaf, demokratik ve hür bir ülke olarak hizmette, basın mensuplarının çalışmaları önemli yer tutmaktadır. Gazeteciler, şartlar ne olursa olsun, görevini ifa eden, kendi acısını bir yana bırakarak halkın dertlerini yansıtmaya çalışan fedakârlıklarla dolu bir mesleğin mensuplarıdır. Yerel bazda yayın yapan gazetelerin halkı bilinçlendirmek için maddi ve manevi fedakarlıklarla bu hizmetlerini sürdürdüklerini de biliyoruz.
Her türlü sıkıntı ve zorluğa karşı büyük bir özveriyle mesleklerini icra eden, yaşadığımız toplumla birlikte dünyadaki gelişmeleri bizlere ulaştıran gazetecilerin çalışma ve sosyal haklarının korunması, daha iyi imkanlara ulaştırılması da aynı oranda önem taşımaktadır. Bu anlamda basın çalışanlarının haklarının iyileştirilip, sorunlarının çözülmesi demokrasiye büyük önem veren AK Parti hükümetleriyle birlikte hak ettikleri hayat şartlarına kavuşturulmuştur. Genel Başkanımız ve Başbakanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi farklı görüş ve düşünceleri objektif bir şekilde ortaya koyan tarafsız bir basının, toplumun bilinçlenmesinde dolayısıyla da barış, huzur ve güven ortamının güçlenmesinde önemli bir payı vardır. Bu bakımda basın mensuplarının görevlerini çağdaş imkanlarla ve daha verimli şekilde yerine getirebilmelerine büyük önem veriyoruz. Bu vesileyle; tüm gazetecilerimizin 10 Ocak Dünya Gazeteciler Gününü kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” diye konuştu.
 
Karagöz`ün mesajı
CHP İl Başkanı Hamza Karagöz ise mesajında; “5953 sayılı basın mesleğinde çalışanlarla çalıştıranlar arasındaki ilişkilerin tanzimi hakkında kanun da önemli değişiklikler getiren 212 sayılı yasanın 1961 yılında 10 Ocak tarihi Bayram olarak kabul edilmiştir. Ancak 1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak Bayram olmaktan çıkarılarak çalışan gazeteciler günü olarak anılmaya başlandı. Basın çalışanlarının özlük haklarının korunması iş güvencesinin sağlanması basın ifade özgürlüğünün kullanılabilmesi bakımından önemlidir. Demokrasinin olmazsa olmaz koşullarından birisi basın ve ifade özgürlüğü yalnız basın emekçilerinin kullandığı bir hak olarak değerlendirilmemeli bu aynı zamanda halkın gerçekleri öğrenme ve bilgi edinme hakkını kullanılabilmesini de kapsar. Basın emekçilerinin iş güvencesi halkın ifade özgürlüğünü kullanabilmesiyle de ilgilidir. Gazetecinin Birinci Görevi gerçeğe ve halkın gerçekleri öğrenme hakkına saygı duymaktır. Bu görevi yerine getirirken haberleri dürüstçe toplama, yayınlama özgürlüğü ile tarafsız yorum ve eleştiri hakkını da savunmalıdır. Gazeteci adına layık olan genel hukuk kurulları çerçevesinde mesleki konularda hükümetlerin ya da herhangi bir çıkar gurubu veya kişinin her türlü müdahalesini ret etmelidir. Bu aynı zamanda demokrasinin gelişimine katkı yapan özgür tartışma ortamının bir teminatıdır. Şiddet silahlı mücadele ayaklanmaya teşvik, kin ve nefret söylemi içermemesi koşuluyla her türlü düşünceyi açıklaması Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10. Maddesinin koruması altındadır. Türkiye de hukuk düzenlemeleri yapılırken buna dikkat edilmelidir. Bugün hak ihlaline kadar varan niteliksiz yayıncılık, halktan bilgi saklama, siyasi iktidarın yada çeşitli çıkar çevrelerinin amaçları doğrultusunda yapılan yayınlar ifade özgürlüğü değildir. 2014’e girerken iş güvencesinden yoksun, özgür haberciliği tehdit eden işsizlik tehlikesi altında olduğuna tanık oluyoruz. İşten çıkarmaları ve gazeteci tutuklamalarını endişe ile izliyoruz. Terörle mücadele kanunu hükümleriyle yapılan baskıları endişe verici boyuttadır. Yüzlerce gazeteci ve medya kuruluşu hakkında açılan mahkemeler devam etmektedir. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla ülkemizde gerçek anlamda basın ve ifade özgürlüğü mücadelesi, tutuklanan, gözaltına alınan, yargılanan, haklarında soruşturma açılan, hapis ya da para cezalarına çarptırılanlara sahip çıkılmalıdır. Baskıyı yapanlardan medet umulmaz. İnsan olarak var olmamız ifade ve düşünce özgürlüğüdür. Bir ülkede yönetenlere soru sorulamıyorsa emir ve direktiflerle köşe yazıları yazılıp haber yapılıyorsa basın özgürlüğünden söz etmemiz mümkün değildir. Ülkemizde, kalemlerinden mürekkep damlayan onurlu yürekli gazetecilere ihtiyaç vardır. Bu vesile ile yiğit, yürekli, onurlu, gazetecilere selam olsun. Gazeteciler gününü kutlar, bu yolda hayatlarını kaybeden basın emekçilerimizi minnetle anıyor, örnek alınmaları umuduyla saygılar sunuyorum” ifadelerine yer verdi.
 
Dereli`nin mesajı
Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Murat Dereli, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yayınladığı mesajında yerelde görev yapan gazetecilerle gurur duyduğunu söyledi. 10 Ocak gününün sektör için çok önemli bir tarih olduğunun altını çizen Dereli, her geçen yıl daha özgür, daha güçlü ve daha etkili bir medya ortamı temennisinde bulundu. Dereli, radyolar kapatıldığı için siyah kurdelayla gezildiği, dergilerin ve gazetelerin toplatıldığı, gazetecilerin sadece yazdıkları ve taşıdıkları fikir yüzünden hukuki takibata uğradığı günlerin üzerinden çok geçmediğini, ancak bugün yakın geçmişle mukayese edilemeyecek kadar özgür bir medya ortamının bulunduğunu vurguladı. Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Murat Dereli şu şekilde konuştu: “Bugün başta kurumumuz olmak üzere ülke olarak gurur duyduğumuzu bir basın sektörü var. Gittikçe daha bilinçlenen ve bölgesinde gücünü artıran meslektaşlarımızın mesleki eğitim ve tecrübe düzeylerinin arttığını, meslek ilkelerine duyulan hassasiyetlerinin yükseldiğini, kurumsal aidiyet duygularının oturduğunu görüyorum. Yakın bir gelecekte yayın ve personel kalitesinin daha artacağına şahit olacağız. Her gün yeni yayınların fikir ve düşünce dünyamıza katılmalarını bu konudaki ışık olarak değerlendiriyorum.” İl Müdürü Dereli, Kurum olarak Genel Müdürlük ve ülke genelindeki 17 il müdürlükleriyle basın mensuplarının hizmetinde olduklarını, bu yönde Yerel ve Bölgesel Medya Buluşmaları organize ettiklerini ve ülkenin her köşesindeki gazetecilerle ilişkilerinin olduğunu anlattı. Dereli, zaman zaman zor şartların da yaşandığı bir işkolunda yayın hayatlarını sürdürmekte kararlı davranan medya kuruluşlarıyla, denetim ve aydınlatma görevlerini yerine getirmeye çalışan medya mensuplarının her türlü takdiri hak ettikleri kanaatini paylaştı.
 
Şarlan`ın mesajı
“Çağdaş bir devlet ve demokratik düzende dördüncü kuvvet olarak tanımlanan ve demokrasinin vazgeçilmez bir unsuru olarak değerlendirdiğim basınımızın değerli çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyorum” diyerek mesajına başlayan Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan; “Gazeteciliğin ve avukatların birbirine çok yakın iki meslek gurubu olduğunu düşünüyorum. Çünkü her iki meslek grubu da de gerçeğin ve doğrunun peşindedir, ikisinin de yokluğunda haksızlık ve eşitsizlik oluşur. Avukat da gazeteci de toplumun hakkı ve hukukun adına çabalar. Her iki meslek grubu da kimi güç otoriteleri tarafından işine gelmediği zaman yıpratılmaya çalışılan, saldırılara uğrayan, hakları gasp edilendir. Bununla birlikte her iki meslek grubu da demokrasinin ve cumhuriyetin güvencesidir. Öte yandan Türkiye’nin ve özelde Çanakkale’nin gelişmişlik düzeyinde çalışan gazetecilerin değerli çabaları sonucu yaptıkları haberlerin anlamlı katkılar sunduğuna inanıyorum. Çalışan gazetecilerimizi, kamuoyunu sadece bilgilendiren değil, denetleyen, özel ve önemli bir görevi yerine getiren kişiler olarak değerlendiriyorum. Bu nedenle zaman, zemin, durum gibi hallere aldırmadan zorluklar içinde görevini yürüten siz değerli basın mensuplarını özverileri nedeniyle içtenlikle kutluyor, Çanakkale Barosu’nun geçmişte olduğu gibi bugün ve bundan sonrada kurumsal olarak basınımızın yanında olduğunun bilinmesini istiyorum” şeklinde konuştu.
 
Akyalçın`ın mesajı
Atatürkçü Düşünce Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Necmi Akyalçın ise; “Öncelikle kentimizde ve bu bağlamda ülkemizde çalışan tüm gazeteci arkadaşlarımızın bu anlamlı günlerini kutluyoruz. Her mesleğin kendine göre zorlukları vardır; ancak gazetecilik özellikle de demokrasinin tam olarak içselleştirilemediği ve bunun sonucu olarak da haksızlıkların, hukuksuzlukların, adaletsizliklerin ayyuka çıktığı ülkemizde yapılması daha bir zor meslek konumuna gelmektedir. Böylesi bir iklimde matbaada çalışanından yönetmenine, yazı işleri çalışanlarından muhabirine velhasıl tüm çalışan gazeteci emekçiler büyük sıkıntılar içinde işlerini yapmaktadırlar. Bizler bunun ayırdında olan insanlarız. Çalışan gazetecilerin özlük hakları ile çalışma koşulları bakımından daha özgür, daha güvenceye kavuşturulmuş ve huzurlu olmalarını diliyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle tüm çalışan gazeteci emekçilerinin gününü kutlarız” şeklinde konuştu.
Paylaş