Galatasaray 3 puana yakın

Sarı-Kırmızılılar evinde 1461 Trabzon`a 2-1 yenilerek, Ziraat Türkiye Kupası`na veda etti. Aykut Kocaman`ın yaptığı oyuncu tercih hatalarından ders almayan Fatih Terim`in takımını böyle ciddi bir eleme maçında sahaya yedek kadro ile çıkarması akıl alır gibi değil. "Biz Galatasarayız. Nasıl olsa kazanırız" diyorsanız, işte böyle yanılırsınız.

334
Bu girişten sonra gelelim dev maça.
 
Evet. pazar akşamı Türk Telekom Arena`da futbolumuzun iki büyük çınarı Galatasaray`la Fenerbahçe bir kez daha karşı karşıya gelecek. Hemen herkes bu derbiyi kimin kazanacağını merak ediyor. Biliniyor ki Galatasaray galip gelirse puan farkı 5`e çıkacak, Fenerbahçe maçı alırsa bu sezon ilk kez liderliğe oturacak. Heyecanı, stres ve gerilimi bir hayli yüksek böyle derbilerde genellikle favori olan takımlar kaybediyor. Çünkü, rakibine göre teknik açıdan daha yetersiz olan ekipler zihinsel, ruhsal ve fiziksel açılardan bu müsabakalara çok daha iyi kanalize oluyor. Ancak, veriler bununla da bitmiyor. İstatistikler gösteriyor ki, derbi maçlarını yüzde yetmiş oranında ev sahibi takımlar kazanıyor. Maçın ilk golünü atan ise 3 puan için büyük avantaj elde ediyor.
 
Şimdi gelelim iki takım arasındaki güç dengelerine. Fatih Terim faktörü ile Galatasaray evinde oynamanın rahatlığı içinde saldıracak. Cim-Bom`un orta alan ve hücum zenginliği belirgin. Umut Bulut ile Burak Yılmaz formunun zirvesinde. Zaten ligin en skorer ikinci takımı olmaları da bunun bir kanıtı. Sarı-Kırmızılıların en büyük handikabı, başarılı kalecisi Muslera`ya rağmen önündeki savunma bloğunu halen istenen düzeye getirememesi. Hücum futbolunu seven, rakibi genellikle kenar ortalarla havadan ve yerden vuran Galatasaray`ın itici gücü olan taraftar desteği ile galibiyete çok yakın olduğunu söyleyebiliriz.
 
Gelelim Fenerbahçe`ye... Önce şunu ifade edelim ki, bu sezon Fenerbahçe deplasmanlarda son derece başarısız. Dış sahada zoraki kazanılan Akhisar galibiyetinden başka 3 puanları yok. Sarı-Lacivertli takım maçlarda iyi organize olamıyor. Takım bütünlüğü sergileyemiyor. Bireysel ve pozisyon hataları çok fazla. Sow yeterli oranda top alamıyor. Orta saha hızlı geçilemiyor. Yeterli sayıda final pası üretilemiyor. Son vuruş eksikliği ise had safhada. Bu görünüm içindeki Fenerbahçe`nin Türk Telekom Arena`dan 3 puan çıkarması, hatta berabere bile kalması oldukça zor.
 
Eldeki veriler bunu gösteriyor. Ama, bu bir derbi maçıdır. Gününde olan ve kazanmayı daha çok isteyen malı götürür .....
 
Cahit GÖVEREN
Paylaş