1- Futbol maçları yıllarca mendil sallanarak yönetildi. Şimdiki düdük çalma ise ilk kez 1878 yılında kullanılmaya başlandı
Futbol dünyasında büyük bir dram olarak gösterilen ‘’Beyaz Mendil’’ sallama olayı 1878 yılında son buldu ve hakemler oyunu durdurmak için düdük kullanmaya başladı. Günümüzde hâlâ geçerli olan bu kural uzun yıllar devam edecek gibi..
2- Topun iki direk arasından geçmesi yeterli idi...
1882 yılına kadar futbol maçlarında üst direk yoktu. Oyuncuların şut yüksekliğinin önemi asla olmamıştı. Gol atmanız için iki kale arasını tutturmanız yeterli oluyordu. Kale direkleri futbola 1882 yılında katıldı. O zamanın insanları alışması zor olsa da birkaç yıl geçtikten sonra oturmaya ve kabul edilmeye başlamıştı.
3- Kırmızı kart ve sarı kartların futbola girişi...
Kırmızı kart ve Sarı kart tarihi aslında oldukça yeni… Kartlar olmadan önce hakemler oyunculara verdikleri kararı sözlü olarak iletir, oyundan atıldığını bildirirdi. 1969 Dünya Kupasında ise kriz başladı. İngiltere – Arjantin çeyrek final maçının hakemi hangi oyuncuları maçtan attığını karıştırınca uzun süre sahada bir belirsizlik yaşandı ve hakem maç bitene kadar kararını açıklayamadı. İngiliz hakem Ken Aston, trafikte ki ‘’ sarı ışık’’ (uyarı) ve ‘’kırmızı ışık’’ (dur) anlamlarından ilham alarak futbolculara net kararı saha içinde direk gösterme fikri ile gelip, sarı ve kırmızı kart uygulamasını ortaya attı. Bu fikir oldukça ilgi topladı ve kabul edildi. İlk olarak 1970 Meksika Dünya Kupası’nda kullanılmaya başlanıldı. İlk sarı kart, Meksika-SSCB maçında hakem Tschenscher tarafından Sovyetler Birliğinden Asatiani`ye gösterilmiştir. 45 sarı kartın gösterildiği Meksika 1970`de tek kırmızı gösterilmemiştir. Kırmızı kart görerek oyun dışı bırakılan ilk oyuncu ise Şili milli takımından Carlos Caszely olmuştur.
4- Dünya’nın en çok izlenen maçı: 199 bin 854 kişi!
1942-1946 yıllarında düzenlenmesi kararlaştırılan bu Dünya Kupası final maçı 2. Dünya Savaşından dolayı ertelenip, 1950 yılına alınmıştır. 2 Dünya savaşından dolayı futbola büyük özlem duyan insanlar bu final maçını bekliyordu. Dünya futbolunun söz sahibi olduğunu göstermek için Brezilya’nın eline bir fırsat geçmişti ve gövde gösterisi için günleri saymaya başlamıştı. Çok yoğun talepler olan bu maça 200 Bin’e yakın insan gitmişti. O gündür bu gündür bu rekor kırılamadı.
5- Dünya Kupasına katılma başarısını yakalayan en küçük ülke :İzlanda
Atlas Okyanusu`nun kuzeyinde Grönland`ın güneydoğusu ile İskandinavya ve Büyük Britanya`nın kuzeybatısında yer alan bir ada ve Avrupa ülkesi olan Izlanda 338.349 nüfusuna sahip küçük bir ülkedir. Bu ülke Dünya Kupasına katılması yanı sıra Dünya Kupasında oldukça ses getirmesi ile de gündeme gelmiştir. Başarılı bir turnuva geçirmişlerdir.
6- Çıplak Ayakla Dünya Kupasına Katılmak İstediler: HİNDİSTAN
Dünya kupasına katılma hakkı kazanıp, ihraç edilen de oldu , çekilen de oldu, ama bu sefer farklı bir olay oldu. Hindistan ‘’ Biz çıplak ayakla oynarız’’ talebini FIFA değerlendirip, redetti. Hindistan bu red olayından sonra tekrar futbolcular ısrar etmeye başladı ve FIFA, Hindistan’ı kupadan ihraç etti. 1950 Dünya kupasına ‘’ çıplak ayakla’’oynama isteği yüzünden gidemediler.
7- Yol masrafı karşılanamadığı için 1950 Dünya Kupasına katılmadılar: Türkiye
Türkiye ilk kez katılacağı Dünya Kupasına yol masrafı ve oyunculara ödenecek parası olmadığı için 1950 Dünya Kupası maçına katılmaktan vazgeçti. Türkiye 1950 Dünya Kupasında iki rakiple eşleşti, biri savaştan büyük yaralar alan Avusturya diğeri ise Suriye.. Avusturya’nın maça çıkmaması sonucu ile ikinci maçta Suriye’yi 7-0 yenen Türkiye Kupaya gitme hakkı kazanmışken, hükümetten olumsuz bir yanıt geldi. O dönem Futbol Federasyonu’na gerekli ödenek çıkarılmadığı için kupaya gidilememişti.
8- Dünyanın en zeki Futbolcusu: Frank Lampard
Dünya’da futbolculara uygulanan IQ testinde 150 sayısına ulaşan Lampard, bu konuda zirvede yer alıyor. Futbolcu olmasa atom mühendisi olabilirdi. Bakalım önümüzdeki yıllar bu sayıyı geçecek futbolcular mevcut olacak mı ?.
9- Bir maçta 5 defa kart gördü: Paulo Araujo
Hakemin dikkatsizliği, maçı umursamaması sonucu ile maçtan atılan Brezilyalı futbolcu oyundan 5 defa atılmasına rağmen hakemin dalgınlığı ile oyuna devam edip, 5 defa kart görerek Dünya üzerinden bir maçta en fazla kart gören oyuncu olma başarısını yakaladı.
10- Oynadığı tüm finalleri kaybetti. 3 kez`de Ballon D`or için yarıştı, yine kazanamadı: Michael Ballack
Almanya’nın en iyi futbolcularından biri olan Ballack kadersizliğini tüm dünyaya duyurmuş durumda. 29 defa final oynadı ve hiç birini kazanamadı. Yetmez gibi 3 kez Ballon D’or için aday gösterildi ve bunu da kazanamadı.
11- Beş dakika içinde 1 gol attı, 1 penaltı kaçırdı, kırmızı kart görüp oyun dışı kaldı: Ashley Ward
Sunderland`e karşı oynadıkları maçta sadece 5 dakika içinde bir gol attı, bir penaltı kaçırdı ve kırmızı kart görerek, oyun dışı kaldı. Galiba bunun bir tık üstü yoktur. Bu kadar aksiyonu bir daha hiçbir zaman yaşamayacak gibi. Kaynak; Anonim - Derleyen; Haber Merkezi