havadurum

Futbol`un Türkiye`ye gelişi 

Modern futbolun İngiltere`den çıkarak yayılması sırasında Osmanlı İmparatorluğunun belli başlı ticaret limanlarındaki kentlere yerleşen İngilizler futbolu ülkemize sokan kişiler olmuşlardır.

500
İstanbul, İzmir, Selanik futbolun oynandığı ilk 3 şehir olmuştur. Buralarda İngilizler futbol oynarken Rumlar da onlara katılmışlar ve hem futbol oynayanlar hem de takımlar önemli sayıda artmıştır. Osmanlı topraklarında ilk futbol maçının 1875`te Selanik`te oynandığı bilinmektedir. 1877 yılında ise İzmir`in Bornova çayırlarında futbol maçları yapılmıştır. Ancak, bu sıralarda Müslüman gençlerin futbol oynamaları hoş karşılanmayacağı için. Türklerin futbol oynamaları için biraz daha süre geçmesi gerekmiştir. İzmir`de ilk futbol kulübü 1984 yılında İngilizler tarafından kurulmuş ve adı "Football Club Smyrna" olmuştur. İstanbul`da futbol oynanmaya başlanması ise ancak 1895 yılında Kadıköy ve Moda`da olmuştur. İzmir`den İstanbul`a göçen İngilizler burada futbol oynamışlardır. Buradaki Rumlarda futbola merak sarmışlardır ve futbol İstanbul`da çok büyük bir hızla yayılmıştır. Futbol oynayan ilk Türk 1898 yılında İzmir`de İngilizlerle beraber oynayan Selim Sırrı Tarcan olmuştur. Ancak, kendisine "İlk Türk futbolcusu" diyemeyiz. İlk Türk futbolcusu Fuat Hüsnü Bey`dir. İstanbul`da futbolu İngilizlerden görerek merak salan Fuat Hüsnü Bey, daha sonra arkadaşlarını ikna ederek ,ilk Türk futbol takımını kurmuştur. "Black Stocking" adı alan takım Rumlar`la bir maç yapmış ve bu müsabakayı 5-1 kaybetmiştir. Fuat Hüsnü Bey daha sonra İngilizlerin kurduğu Kadıköy takımında "Bobby" takma adıyla oynamıştır. 
"Black Stockin" takımının başarısızlığından sonra Türkler uzun süre futbol oynamadılar; ancak, kimse de bu oyunun cazibesinden kendilerini kurtaramadı. Türkiye`de kurulan kulüplerin hemen hemen hepsi futbol kulübü olarak kurulmuştur. Bir önemli istisna "Beşiktaş Jimnastik Kulübüdür"dür. İlk futbol kulübü ise "Galatasaray"dır. 
Paylaş