havadurum

Futbol tarihimizde; En acı olay

2235

 

 

 Futbol tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok sevilen bir spor dalı olsa da, holiganların neden olduğu olaylar, sporun birleştirici tarafını yok etmiş ve birçok kez acı ölümlere neden olmuştur. O zamanlar Türkiye 2. Futbol Ligi`nde yer alan (Şimdiki adıyla Spor Toto 1. Ligi) Kayserispor ile Sivasspor takımları, lig maçı için Kayseri`de karşı karşıya gelir. 20. dakikada Kayserispor`un K. Oktay’ın golüyle 1-0 öne geçtiği maçta, iki takım taraftarları arasında gerginlikler yaşanmış, Kayserispor taraftarlarının Sivasspor taraftarlarının üzerine yürümeye başlamasıyla çıkan panikte 43 kişi ezilme ve havasızlık sonucu hayatını kaybetmiştir. 43 kişinin öldüğü haberinin Sivas`a yayılması sonucu Sivas`ta yaşayan pek çok Kayserilinin işyeri saldırıya uğramıştır. 2 takım da 3-0 hükmen yenik sayılmış, çıkan olaylar nedeniyle iki ekibe de 17 maç saha kapama cezası verilirken, takımların 5 yıl boyunca aynı gruplarda futbol oynamaması kararı alınmıştır. Bu olayların ardından iki ilin Valileri ve Emniyet Müdürleri görevlerinden alındı. 

 
Boğularak ve ezilerek can verdiler
Oyuncular soyunma odasına doğru giderken taraftarlar arasındaki kavga daha da alevlenir. İki Kayserili çocuğun arbede sırasında ezilerek öldüğü söylentisi üzerine, ev sahibi taraftarlar, taş, sopa ve bıçaklarla Sivaslı seyircilerin üzerine yürür. Binlerce Sivassporlu taraftarların aynı anda kapılara yüklenmesi bir faciaya yol açar ve 41 taraftar panik anında sıkışarak, havasızlıktan hayatını kaybeder. 600`den fazla kişi de yaralanır. Toplamda 2`si Kayserili 41`i Sivaslı 43 kişi yaşamını yitirir. Bu olayın küçük bir kopyası, 4 ölü ve yüzden fazla yaralıyla sonuçlanan 25 Haziran 1969 tarihli Kırıkkalespor - Tarsus İdman Yurdu maçında yaşandı.
 
Sivaslı eski futbolcu Yusuf Ziya Söyler neler söyledi
15:30’da tribünlerde olaylar başlayınca soyunma odalarına kaçtık. Gece 21:00’e kadar burada kaldık. Sadece çığlıkları duyuyorduk. Başımıza bir bekçi dikip gittiler. Tek bir bekçi ile korunduğumuzu bilseler bizi herhalde öldürürlerdi. Stadyumdan çıktığımızda hava kararmıştı. Türkiye karayolları işletmeleri arabalarıyla şeker fabrikasına götürüldük. Sonra da Sivas’a ulaştırıldık. Halk sokaklarda bizi bekliyordu. Kimi oğlunu soruyordu kimi kardeşini. Bir yandan bizi suçlar gibiydiler. İki-üç gün sokağa çıkamadık. Sonra bütün futbolcular kentten ayrıldık. Bir hafta sonra geri döndük. İlk idmanımızda ağaçlara kadar seyirci doluydu. Korkunç bir tezahürat vardı. 1970’te de İstanbul’a döndüm. Olayların nedeni cahillik bence. Yazık bir sürü insan öldü.
 
Başbakan Demirel’in mesajı
Süleyman Demirel, yaşanan olayların ardından Rusya ziyaretini iptal etti ve radyodan şu mesajı yayınladı;
“Şuursuz tahriklerle devam ettirilmek istenen bu hadisenin, futbol tarihimizde tek kalmasını temenni ederim.
8`i Sivas, 18`i Kayseri taraftarı 26 kişi gözaltına alındı, krizi iyi yönetemedikleri gerekçesi ile Emniyet Müdürleri görevinden alındı, Vali’ler istifa etti.”
Haber Merkezi
Paylaş