havadurum

Futbol sanattır!

424

 Başarıya giden yolda bireysel yeteneklerin takım performansına olumlu şekilde yansıtılması ön koşul. Futbolcuların müsabakalara fiziksel olduğu kadar zihinsel ve ruhsal problemlerden arınmış olarak hazırlanması da gerekiyor. Çağdaş futbolun gerçekleri ile gereksinimlerini böylece özetledikten sonra, şimdi gelelim oyunun 2 yönünü irdelemeye;

1. Top rakipte iken ne yapılmalı?

Mutlaka agresif mücadele tarzı benimsenmeli. Rakibin pas trafiği engellenmeli. Rakip; pozisyon ve bireysel hataya zorlanmalı. Yumuşak oyun yerine rakibi rahatsız edici, sert oyun tarzı tercih edilmeli. Gerekiyorsa, üçüncü ve ikinci bölgede sarı kartı gerektirmeyen fauller yapılmalı. Takım savunması öne çıkarılmalı. Rakibin final pası üretmesine ve şut atmasına imkan verilmemeli. Alan daraltıp, rakibe yeteneklerini sergileyeceği boş saha bırakılmamalı.

 

2.  Topa sahip olduktan sonra ne yapılmalı?

Ayağa pas yapılırken, genellikle yerden oyun tercih edilmeli. Topu kanatlara taşıyıp, kenardan savunmanın dengesini bozacak sert ortalar yapılmalı. Kaleye mesafe tanımaksızın ani ve sert şut atılmalı. Topun takımda sürekli kalması için, orta saha daha çok paslaşılarak geçilmeli. Yakınlaşma ve yardımlaşma yapılmalı. Kontra atakla rakip kaleye en kısa yoldan çabuk gidilmeli. Gol kadar final pasının da önemli olduğu unutulmamalı. Duran top organizasyonunda değişik varyasyonlar denenmeli. Pres anlayışı ile rakip hataya zorlanmalı.

Cahit Göveren

Paylaş